SMIRENA I SAMOUVJERENA

Čelična lady ukrajinskog vođe: Olena Zelenska o životu s glumcem koji je postao predsjednik

Dok se svijet divi hrabrosti Volodimira Zelenskog, postaje sve jasnije da mu snagu za borbu protiv ruske agresije daje njegova smirena i samouvjerena supruga koja ne skriva koliko je u njega zaljubljena te zajedno s njim diže moral svojim sunarodnjacima.

"Danas neću plakati i paničariti. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću uz njih. I uz svojeg supruga. I s vama", poručila je Ukrajincima Olena Zelenska, supruga predsjednika Volodimira Zelenskog, dok su Kijevom odzvanjale sirene zbog naleta ruskih vojnih zrakoplova. I time im ponovno pokazala koliko je čvrsta i odlučna.

image

Ukrajinski Superman: opušteni i nasmijani ukrajinski predsjednik sa suprugom, kćeri Oleksandrom (18) i sinom Kirilom (9).

AFP

O njoj se malo znalo prije nego što je njezin muž, bivši komičar i glumac, 2019. postao predsjednik Ukrajine, pobijedivši na izborima s više od 73 posto glasova. Nije ju se moglo vidjeti na zabavama i premijerama s njenim kolegama iz producentskog studija Kvartal 95, koji je proizvodio televizijske programe, među ostalim i iznimno popularni show Sluga naroda. Glavni je junak toga showa bio njezin muž, u ulozi nastavnika povijesti čija snimka u kojoj oštro napada Vladu postane viralna, a on se potom kandidira za predsjednika - i osvoji izbore.

image

Olena se brine za styling svog prezaposlenog supruga, a domoljublje iskazuju i u tradicionalnim ukrajinskim košuljama ‘višivankama’.

AFP

Olena Zelenska je za taj show pisala scenarije i, očito, bila jako uspješna u svom poslu. Baš kao i poslije, nakon što je njezin muž ušao u politiku i, praktički preko noći, bez ikakvog političkog iskustva premoćno osvojio izbore. A takva je i sada, kada ulijeva nadu Ukrajincima koji se bore protiv neprijatelja u ratu u kojem je upravo ona u posebnoj opasnosti - ali usprkos tome nije napustila ni svoga muža, a niti svoju zemlju, nego je s njim i djecom, kćeri Oleksandrom i sinom Kirilom, ostala u Ukrajini.

"Treba mi oružje, a ne prijevoz", izjavio je Volodimir Zelenski kad su mu Amerikanci ponudili da evakuiraju i njega i njegovu obitelj na sigurno. Odbio je velikodušnu ponudu iako je itekako svjestan da je upravo on prvi cilj ruske vojske, koja tako misli obezglaviti Ukrajinu, a drugi cilj je, dodao je, njegova obitelj. Olena Zelenska (djevojački Kijaško) rođena je, kao i Volodimir Zelenski, u gradu Krivi Rih. Čak su pohađali istu srednju školu, no iako su se kretali u sličnim krugovima, tada se još nisu poznavali. Upoznali su se tek na sveučilištu na kojem je ona diplomirala arhitekturu, a on pravo. Još su se više zbližili kad je počela pisati skečeve za njegov show.

image

Kao svaki moderni državnik, Zelenski održava formu, a u kućnoj teretani društvo mu rade Peter i Nora.

AFP

Čitajte i: Ne staju reakcije zbog napada na Ukrajinu: Od sudjelovanja na prosvjedima do snimanja filma o toj zemlji

Zelenski je, naime, 1997. s grupom istomišljenika osnovao komičarsku grupu Kvartal 95, s kojom je od 2003. nastupao na televiziji, a Olena je odustala od karijere u arhitekturi i posvetila se pisanju. On se istodobno počeo probijati kao glumac u ruskim i ukrajinskim filmovima, uglavnom popularnim romantičnim komedijama kao što su Ljubav u velikom gradu i Uredska romansa, a bio je zapažen u satiričnoj povijesnoj drami Rzhevsky protiv Napoleona u kojoj je glumio slavnog francuskog vojskovođu i cara. Zelenski se brzo zaljubio u Olenu, no nije ju odmah osvojio jer je ona u to doba bila u drugoj vezi. No, bio je uporan, čekao je da se njena veza raspadne i da ona pristane da počnu izlaziti.

Zaprosio ju je nakon osam godina veze, a vjenčali su se 2003.

image

Prije samo mjesec dana prva dama se susrela u Kijevu s Emine Erdoğan, suprugom turskog predsjednika.

MUSTAFA KAMACI ANADOLU AGENCY VIA AFP

Sljedeće godine dobili su Oleksandru, koja se 2013. pojavila u njegovom filmu Osam prvih spojeva. Iste godine Olena Zelenska rodila je sina kojem su dali ime Kiril. Uz brigu o obitelji, Olena je nastavila raditi kao scenaristica i podržavala muža u njegovoj glumačkoj karijeri, no kad je odlučio kandidirati se za predsjednika, oštro se tome protivila.

Tako da joj se on nije usudio reći da je zadnjeg dana 2018. objavio kandidaturu, nego je to sutradan vidjela na internetu.

"Kad sam ga pitala zašto mi nije rekao, odgovorio je da je zaboravio. Moj je muž očito pun iznenađenja. Naravno, razgovarali smo o tome, a iako nisam bila presretna jer sam znala da će to potpuno promijeniti naše živote, rekla sam mu da ću ga uvijek podržati", rekla je.

image

Kao prva dama Olena je pratila Zelenskog na državničkim susretima pa je tako 2020. upoznala princa Williama i vojvotkinju Catherine.

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO

Kad je 20. svibnja 2019. postala prva dama, isprva je bila zbunjena. Nije znala što bi zapravo trebala raditi. Za razliku od, primjerice, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, funkcija prve dame u Ukrajini nije službena. Zato je nastavila raditi u Kvartalu 95 i pisati scenarije, a utjecaj supruge prvog čovjeka Ukrajine odlučila je iskoristiti kako bi promovirala ideje i akcije do kojih joj je stalo. Jedan od prvih poteza bio je uvođenje promjena u dječjim obrocima u školama. Zalagala se za pružanje istih poslovnih mogućnosti za žene i za muškarce, potom se angažirala oko popularizacije ukrajinskog jezika u svijetu - a pritom ona savršeno govori engleski.

Upravo su na njenu inicijativu u nekoliko velikih svjetskih muzeja, među ostalim u San Franciscu, Beču i u Barceloni, posjetiteljima ponuđeni audiovodiči i na ukrajinskom jeziku. Lani je pak pokrenula summit prvih dama - i gospode - na kojem je s hrvatske strane putem videolinka sudjelovala Sanja Musić Milanović. Naravno, cijelo to vrijeme pratila je supruga na službenim putovanjima i primala strane državnike u posjetu Ukrajini. Iako je jednom rekla da ne želi tijekom protokolarnih pojavljivanja kvariti fotografije te da ne voli govoriti u javnosti, jako je elokventna i precizna, što je naučila kao pisac scenarija.

Na sebe je uz to preuzela još jednu dužnost - brine se za styling svoga prezaposlenoga supruga.

"Nemam vremena pratiti modu pa mi Ole­na u dućanu bira odjeću. Onda me nazove, ja je dođem isprobati i ako mi odgovara, kupim je. Zapravo i ne znam koje brendove nosim", rekao je jednom ukrajinski predsjednik. Olena Zelenska pak dobro zna što voli. Kad je postala prva dama, ispunila je upitnik o imovini, u kojem je navela da posjeduje dva stana - jedan u Kijevu, a drugi u Krimu, automobil Mercedes, ručne satove Piaget, Bovet i Breguet, kao i dijamantni nakit londonskog brenda Graff.

image

Olega Zelenska je bila sa suprugom u audijenciji kod pape Franje.

FRANCO ORIGLIA GETTY IMAGES

Dio novca zaradila je sama, kao scenaristica, a dio dolazi od muža koji je prije političke karijere odlično zarađivao ne samo kao glumac nego i kao vlasnik televizijske i producentske kuće. I veliko joj je zadovoljstvo, priznala je u intervjuu ukrajinskom Vogueu, kada na službenim primanjima u New Yorku ili Parizu može promovirati ukrajinske modne dizajnere. Tada obično nosi odjeću Ivana Frolova, Elenareva te brendova Vita Kin ili Lake Studio.

Čitajte i: Koristeći svoje plemenitaške titule Harry i Meghan poslali poruku: ‘Stojimo uz narod Ukrajine‘

Sve je to sad, naravno, u drugom planu. Otkako je počeo rat u Ukrajini, na društvenim mrežama šalje riječi ohrabrenja i nade te vjere da će zajedno pobijediti premoćnog neprijatelja. Na svom je Instagram profilu prije nekoliko dana objavila fotografiju bebe rođene u skloništu tijekom ruskog granatiranja, a danas i fotografiju Ukrajinki u ratu - vojnikinja u rovu, majki s djecom u skloništu, liječnica... A dok je njezin muž u Kijevu, iz kojeg se svakodnevno iz studija javlja odjeven u vojničku majicu ili s ulica u uniformi i s kalašnjikovom u ruci, ona je s djecom na nekoj nepoznatoj lokaciji u Ukrajini. Tko zna, možda čak i u prijestolnici, u blizini svoga muža. Jer sudeći po čvrstini koju je pokazala u dosadašnjim danima rata, ne izgleda kao žena koju je lako preplašiti.

image
.
Linker
25. travanj 2024 16:58