ženska snaga hrvatskog biznisa

Članica Uprave Fine Vinka Ilak: ‘Naše tvrtke su u koronakrizi napravile iskorake i na svjetskoj sceni‘

Financijska agencija prevladala je izazove koje je donijela pandemija, a zahvaljujući njezinom portalu Mjere i sustavu Covid score Hrvatska je postala jedna od prvih država s kvalitetnim digitalnim alatom za pomoć gospodarstvu tijekom koronakrize.

S Vinkom Ilak, članicom Uprave Fine, razgovarali smo o izazovima koje je Financijskoj agenciji donijela pandemija, velikom uspjehu portala Mjere u pomoći ugroženim poduzetnicima, kontinuiranom padu broja ovršenika te aktualnoj ulozi u financijskom opismenjavanju stanovništva.

Kakva je bila ova poslovna godina za Finu, što vam je bio najveći izazov?

- Ova i prethodna poslovna godina, koje su obilježene posljedicama pandemije koronavirusa, po mnogočemu su bile teške i prepune izazova. Iako je Fina i prije pandemije imala fokus na digitalizaciji svojih usluga, novonastala situacija od nas je tražila dodatan angažman i još veću ustrajnost u procesima koje smo započeli. Novom Strategijom digitalne transformacije koju smo usvojili na početku ove godine, zadali smo si vrlo ambiciozne ciljeve, a među njima je i prelazak na agilan način rada koji će nam omogućiti brži odgovor na zahtjeve naših korisnika. Fina je organizacija koja posjeduje infrastrukturu, znanje i sposobnost omogućiti digitalnu transformaciju javne uprave, ali ponuditi i izvrsna digitalna rješenja za poslovni sektor, što je cilj koji namjeravamo postići.

image
Članica Uprave Fine Vinka Ilak
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Što su ključni digitalni projekti kojima je Hrvatska odgovorila na ekonomske izazove prouzročene pandemijom i koja je uloga Fine u njima?

- U suradnji s Vladom RH razvili smo digitalnu platformu Portal MJERE na koji su se mogli prijaviti svi gospodarski subjekti čije je poslovanje ugroženo pandemijom. Ta platforma je spojila sve strane u ovom procesu - državu, banke i poduzeća - te je u potpunosti rasteretila gospodarstvenike od papirologije i prikupljanja podataka. Također smo osmislili metodologiju ocjenjivanja ugroženosti poslovanja Covid score, koja precizno određuje stupanj ugroženosti poduzeća, pojedine djelatnosti, odnosno gospodarstva u cjelini. Time smo uvelike pomogli donositeljima mjera kako bi ustanovili koje su subvencije i zajmovi potrebni da bi privatni sektor nastavio funkcionirati u uvjetima krize.

Kako ocjenjujete rad portala Mjere i sustava Covid score? Koliko se tvrtki dosad prijavilo jer im je poslovanje značajno ugroženo zbog pandemije?

- Zahvaljujući portalu Mjere i sustavu Covid score, Hrvatska je postala jedna od prvih država EU koja je implementirala objektivne kriterije za pomoć gospodarstvu u vrijeme Covid krize. Za ovo naše kvalitetno digitalno rješenje i alat u borbi protiv ekonomske krize Hrvatska je dobila priznanje na Global Business Summitu, na kojem je sudjelovala 41 zemlja. Prema posljednjim podacima, iz srpnja 2021., za gospodarske mjere prijavila su se 11.642 subjekta, najviše iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, trgovine na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala te prerađivačke industrije.

Čitajte i: Anita Letica: ‘Ulažemo velik trud i entuzijazam gradeći bolju budućnost bez dima cigareta‘

Čitajte i: Poslovna žena godine proglađena na Gloria Business Talku: 'Nit vodilja nam je da nemoguće ne postoji'

U organizaciji Fine i Jutarnjeg lista nedavno su dodijeljene godišnje nagrade Zlatna bilanca najboljim tvrtkama u Hrvatskoj. Što pokazuje izbor ovogodišnjih dobitnika?

- Ovogodišnja dodjela nagrade Zlatna bilanca bila je možda najzanimljivija dosad, upravo zato što smo nagrađivali rezultate ostvarene u najtežoj godini za gospodarstvo od postanka države. Finini analitičari proučili su više od 139.000 poslovnih subjekata, a u konkurenciju za nagradu ušlo je njih 3897. Ukupno smo dodijelili 11 Zlatnih bilanci prema djelatnostima te šest u posebnim kategorijama, a među njima i sveukupnog pobjednika, prema vrlo strogim kriterijima i metodologiji koju su razvili naši analitičari. Ono što me posebno raduje jest da su se, unatoč tektonskim poremećajima koje su osjetila gospodarstva diljem svijeta, naše tvrtke pokazale ne samo otpornima već i sposobnima napraviti iskorake i na svjetskoj sceni. Dodijeliti priznanja za uspjeh postignut u spomenutim okolnostima zaista ispunjava osjećajem golemog ponosa i zahvalnosti.

image
Članica Uprave Fine Vinka Ilak na panelu Gloria Business Talk&Party.
MARKO TODOROV/CROPIX

Kako komentirate činjenicu da se broj ovršenika kontinuirano smanjuje?

- Smanjenje broja ovršenika je izravna posljedica dugogodišnjeg rada, odnosno praćenja trendova i prepoznavanja uzroka problema. Izmjenama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima 2018. deblokirano je više od 90.000 ovršenika, a broj se kontinuirano smanjuje. Novim izmjenama Zakona, u koje smo aktivno uključeni, također očekujemo doprinos smanjenju broja ovršenika. Mnogi se bore s financijskim problemima, poskupljenja su konstantna, a njih često ne prati rast plaća. No, svi imamo svoja prava i obaveze pa ako imamo struju, mobitel, plin ili bilo koju uslugu koju dobivamo, a ne plaćamo, posljedice se osjećaju na svim razinama. Od te tvrtke koja bilježi neplaćanje do, u konačnici, šire slike - društva i tržišta koje bilježi manjak u mnogim sektorima. Efikasnost sustava provedbe ovrhe je iznimno važna, no jednako je važno kontinuirano raditi na tome da cijeli proces bude što manje otegotan za ovršenika. Potrebno je voditi računa o socijalnim okolnostima u kojima se nalazi te o zaštiti njegovog dostojanstva. No ipak, dogovor između vjerovnika i dužnika je svakako najbolji način za izbjeći ovrhu.

Čitajte i: Dvije zvijezde hrvatskog biznisa o tome što bi rekle mlađoj, neiskusnoj sebi: 'Greške nisu sramota'

Koja je uloga Fine u projektu Znanjem do financijskog oporavka, čiji je cilj povećanje financijske pismenosti?

- Podizanje financijske pismenosti je dobar i nužan model na kojem treba dodatno raditi, stoga nam je ova edukativno-informativna kampanja, koju smo pokrenuli s HUB-om i Udrugom Padobran, uz partnerstvo HUP-a, iznimno važna. Cilj je pružanje individualne savjetodavne pomoći građanima s financijskim poteškoćama, posebice onima koji su uslijed prezaduženosti i ovrha izgubili financijsku neovisnost. U našoj poslovnici u Ulici grada Vukovara 70 u Zagrebu svaki dužnik može dobiti besplatni savjet Udruge, a u Fini dobiti informacije o stanju duga, kompletnu analizu financijskog stanja te savjete kako otplatiti moguća dugovanja.

Čitajte i: Gloria business talk s hrvatskim lidericama: 'U tvrtki ne radimo razliku između žena i muškaraca. Plaćamo osobu, a ne spol'

Linker
18. travanj 2024 08:47