dvije važne premijere

Coco Mosquito izbacio solo album: ‘Uvijek je nešto bilo važnije, a onda sam u jednom trenutku rekao - dosta‘

Autor hitova grupe Jinx, kao i brojne glazbe za film i kazalište, ovog tjedna imao je dvije važne premijere, jednu su gledatelji mogli vidjeti u novoj televizijskoj seriji, a druga najavljuje njegov prvi, dugoiščekivani samostalan album.

Nakon što je u ponedjeljak oduševio domaću javnost glazbom za novu dramsku seriju "Dnevnik velikog Perice", Gordan Muratović poznatiji kao Coco Mosquito, u petak je objavio novu pjesmu i spot iz vlastitog samostalnog projekta.

Riječ je o pjesmi s nadolazećeg albuma "l'after life by coco mosquito", što je prvi samostalni album ovog glazbenika u javnosti najpoznatijeg kao autora koji potpisuje hitove Jinxa. Kako je rekao u razgovoru za Gloria.hr svoj potpuno instumentalni album doživljava kao soundtrack za neki akcijski film, ali koji bi se mogao puštati po klubovima. Upravo u smjeru clubbinga išao je i novi videospot.

Pogledajte video

"Video za 'l'after life no. 3' potpisuje Plazmatick i zapravo se radi o clubbing VJ- ingu u spot formatu. Kako ova 'stvar' (draže mi je reći 'stvar' nego kompozicija ... a song svakako nije) ima taj clubbing drive učinilo mi se da takav pristup pri vizualizaciji ima više smisla nego raditi klasični filmski spot", kazao je Coco Mosquito.

Album će u cijelosti biti dostupan od 26. ožujka i to na vinilu, CD-u i u digitalnim oblicima, a sada su otvorene i prednarudžbe za fizičke nosače zvuka.

Čitajte i: Serija ‘Dnevnik velikog Perice‘ kao nastavak kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli‘ od danas na HRT-u

Ovo je vaš prvi samostalan instrumentalan album, odakle ideja da baš ovako nešto napravite?

Ideja da napravim instrumentalni album je sigurno stara bar jedno 10-15 godina ali uvijek je bilo nešto važnije, bilo Jinxi, bilo produkcija za druge izvođače bilo kazalište tako da sam ipak u jednom momentu rekao sad dosta, sad ovo moram napraviti. Sama ideja i koncept za baš ovakav album zapravo se rodila iz jedne konkretne narudžbe, naime Gordan Tudor, skladatelj i saksofonist me je prije nekoliko godina uspio uvjeriti da probam napisati kvartet saksofona za Papandopulo kvartet. Nakon toga mi se otvorila i ideja za ovaj album u smislu koncepta, povezati saksofonski kvartet s elektronikom koja bi bila više new wave ili 80's electro pop.

image
Uskoro izlazi album prvijenac Gordana Muratovića "l’after life by coco mosquito".
IVAN BUVINIC

Ono što se moglo čuti, zvuči dosta 'filmski', i nazvali ste ga žanrovski kao electro new wave jazzy - soundtrack - pop. Kakav bi to bio film?

Veliki sam fan filmske "mjuze" tipa Lalo Schifrin ili David Holmes, vjerojatno je to taj filmski moment koji se osjeti u ovome materijalu. Dakle ako govorimo o eventualnom filmu za koji bi ovako nešto moglo biti soundtrack govorimo o akcijskom filmu ... možda nešto tipa "Mission imposible" ili "Ocean's 11". Takvi filmovi se kod nas uglavnom ne snimaju, a kako nemam vremena čekati da me npr. Soderbergh pozove da radim s njim jedino mi je preostalo napraviti samostojeći album takve glazbe.

U svakom slučaju album je tu ... već je i otisnut i LP i CD i zajedno sa svim internet platformama izlazi 26. ožujka.

Pogledajte video

Čitajte i: Najava novih izdanja u 2021.: Coco Mosquito, oproštaj sa Sirupom i brojne druge glazbene poslastice u PDV-u

Vi ste zaduženi za muziku serije "Dnevnik velikog Perice", kao i brojnih instrumentala za film i kazalište - kako se rad za konkretno djelo razlikuje od ovakvog projekta bez neke čvrste strukture?

Pa mislim da je i ovdje struktura prilično čvrsta iako se podrazumijeva da je sloboda veća. Primijenjena glazba ima neka svoja specifična pravila. Izazov i glavni zadatak je u tome da se pogodi atmosfera u odnosu na priču i sliku. U slučaju kao što je Dnevnik velikog Perice, dakle rekonstrukciji jedne epohe, glazba ima još i taj zadatak da podupre autentičnost vremena na isti način kao što to rade scenografija ili kostimi.

U "običnoj", neprimijenjenoj glazbi, bila ona vokalna ili instrumentalna zadataka tog tipa u pravilu nema, svaki kompozitor, songwriter, pisac ili slikar će vam reći isto: "kreneš i nikad ne znaš gdje će te to na kraju odvesti". Ipak, svaki format ima svoje zakonitosti i umijeće ili zanat jest u tome da unutar tih zakonitosti na kraju dođeš do autentičnog rezultata.

Kakve su reakcije od vaših kolega, članova Jinxa?

Pa ono što znam je od jako dobro do super, ako se nekom baš jako ne sviđa nije mi rekao.

Čitajte i: Yaya otkrila zašto je rijetko u medijima i što radi kad je ne vidimo: ‘Dane si ispunim šljakom‘

image
Coco Mosquito ideju o samostalnom albumu dobio je prije više godina.
BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Hoćete li, kada prilike dopuste, i zasvirati ovu muziku uživo? Kakvi su vam daljnji planovi?

To je za sada apsolutno nepredvidivo, ne znamo ni kada će biti moguće svirati u živo niti kad se to dogodi tko će od ljudi koji su na ovom albumu svirali moći, a tko neće. Na kraju krajeva niti hoće li za tim uopće postojati interes od strane publike. Mislim da bi moglo biti vrlo efektno uživo, baš u toj nekakvoj clubbing varijanti ali za sada je tako kako je.

Daljnji planovi su mi malo se igrati, tražiti nešto novo što će me zainteresirati i pofurati, za sada još nemam pojma što je iduće, tek trebam saznati, to je ta faza.

Linker
24. travanj 2024 21:30