Reuters
GODIŠNJICA SMRTI

David Bowie: Godina dana od odlaska legende

Prošlo je točno godinu dana otkako nas je napustio David Bowie, jedan od najvećih suvremenih glazbenika, autor koji je ostavio neizbrisiv trag na pop glazbu i načinu na koji se ona doživljava.

Na početku godine, svega dva dana nakon što je napunio 69 godina, šokantna vijest o smrti Davida Bowieja obišla je svijet, a bio je to, kako će se kasnije pokazati, crni uvod u godinu u kojoj će nas napustiti još nekoliko velikih glazbenika.

Bowie je na rođendan objavio svoj zadnji album, odlični "Blackstar" koji i danas, godinu dana nakon smrti, izaziva kontroverze i potiče na rasprave. Riječ o glazbeno intrigantnom i konceptualno zaokruženom albumu koji neki doživljavaju kao umjetnikom oproštaj s ovim svijetom, no u novom dokumentarnom filmu "David Bowie: The Last Five Years" koji je BBC emitirao prije dva dana iznosi se teza da je glazbenik tek tri mjeseca prije smrti doznao da je neizlječivo bolestan i da je album, ustvari, trebao biti tek logičan nastavak njegove nesvakidašnje glazbene priče.

Mnogi su i spot za pjesmu "Lazarus" doživjeli kao posljednji oproštaj jer u njoj Bowie iz bolničkog kreveta pjeva znakovite stihove "Look up here, I'm in Heaven", ali redatelj spota John Renck tvrdi da je David Bowie došao sa idejom za spot tjednima prije nego što je postao svjestan stvarne dijagnoze. "Želio je napraviti jednostavan 'performance' video, a čitava ta stvar s krevetom se nametnula nekako prirodno s obzirom na naslov pjesme. To je imalo više veze s biblijskim konotacijama nego s njegovom bolešću“ – izjavio je Renck.

Na velikom koncertu koji se povodom Bowiejevog sedamdesetog rođendana i godišnjice njegove smrti održao u znamenitoj londonskoj dvorani Brixton Academy nastupili su, u njegovu čast, brojni kolege glazbenici i glumci, od Simona Le Bona, La Roux i Def Leppard do Garyja Oldmana.

Godišnjicu smrti obilježilo je i objavljivanje EP-a "No Plan" koji se pojavio gotovo niotkuda, a na kojemu su tri dosad neobjavljene Bowiejeve pjesme. Prije tri dana se pojavio i spot za naslovnu pjesmu, pomalo mistično djelo koje podgrijava mit o velikom glazbeniku.

Posve je sigurno da će David Bowie i u godinama koje slijede ostati jednako interesantan, umjetnik čije djelo nije jednostavno obuhvatiti u cjelini i autor čiji će se pravi utjecaj na modernu glazbu moći shvatiti tek kada prođe dovoljno vremena.

Linker
20. travanj 2024 07:34