SAVJETI STRUČNJAKINJE

Deset alarmantnih znakova koji otkrivaju toksičnog partnera, prepoznajte ih na vrijeme

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Pritom, ne smije se zaboraviti da postoje i drugi oblici nasilja koji unatoč traumi koju prouzrokuju lako prolaze nezamijećeno.

Ljutnja. Tuga. Tjeskoba. Nesigurnost. Strah. Bol. Mnogim ženama ove riječi opisuju svakodnevicu.

Trenuci sreće su rijetki, odglumljeni iz bojazni za vlastiti život. Zagrljaji i poljupci više nisu ugodni, već se doimaju kao kazna. Veza koja je nekada bila sigurna luka, sada više nalikuje zatvorskoj ćeliji s mračnim tamničarom za kojeg možda još uvijek osjećaju mrvice ljubavi.

Ususret danu koji slavi žene i njihova prava želimo staviti fokus na one koje se same ne usude progovoriti.

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuća je to brojka koju bi trebalo češće iznositi u javnost, ponajprije zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti.

Pritom, ne smije se zaboraviti da postoje i drugi oblici nasilja koji unatoč traumi koju prouzrokuju, lako prolaze nezamijećeno. Najbolje to znaju Paula Bogović i Duška Car Drljača, psihologinje u Udruzi za zaštitu obitelji - Rijeka U.Z.O.R.

"Najčešće nam se obraćaju žene koje su izložene fizičkom nasilju, no sve više nam se javljaju i žene žrtve psihičkog, ekonomskog i seksualnog nasilja. Nasilje dijelimo u ove četiri kategorije da bismo ga mogli opisati i razumjeti, ali svako nasilje je zapravo kršenje ljudskih prava i sloboda te ugrožavanje integriteta osobe. Zato svakoj osobi pristupamo s punom pažnjom neovisno o tome kojoj je vrsti nasilja izložena", objašnjavaju nam dok razgovaramo u ugodnom i šarenom prostoru udruge U.Z.O.R., neprofitne organizacije koja ove godine obilježava 15 godina djelovanja.

image
Matija Djanješić/Cropix

Saveznici u borbi

Podršku i sigurnost u Savjetovalištu i skloništu za žrtve obiteljskog nasilja udruge U.Z.O.R. u 2021. godini potražile su 74 žene i 20 djece koji su se uključili u savjetovanje, dok je 12 žena i 13 djece boravilo u skloništu.

"Naučili smo ne osuđivati ni prosuđivati, nego razumjeti, a to nije uvijek lako niti jednostavno, no nismo tu da bi bilo jednostavno, nego da bismo napravili promjenu", započinje Paula Bogović govoreći kako osam zaposlenih stručnjaka u U.Z.O.R.-u, osim što koriste svoje znanje i iskustvo da bi pomogli žrtvama nasilja, najviše uče od osobe koja im se obrati za pomoć.

"Sa svakom osobom gradimo odnos povjerenja i ravnopravnosti. To ženama pruža mogućnost da same donose svoje odluke, nauče neke nove vještine i da kormilo života uhvate u svoje ruke. Počinitelji nasilja najčešće koriste različite obrasce moći kako bi u potpunosti kontrolirali žrtve tako da neke žene prvi puta dobiju priliku nešto odlučiti za sebe. Želimo im pružiti mjesto gdje će dobiti zaštitu i saveznike u svojoj borbi za sebe, gdje će biti saslušani i podržani te naglašavamo da svatko ima priliku promijeniti svoj život", rekla je psihologinja.

image
Koncept Mazar/Ivor Mazar

Profil žrtve, odnosno osoba koje traže pomoć u U.Z.O.R.-u, nemoguće je opisati zato što žrtvom obiteljskog nasilja može postati svaka žena, bez obzira na dob, stupanj obrazovanja ili neke druge karakteristike.

Prema izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova femicid u Hrvatskoj je u rastu - od 14 ubijenih žena 2020. godine devet su ubili intimni ili bračni partneri. U 2021. godini u 14 od 30 zabilježenih ubojstava žrtve su bile žene, a 11 ih je ubila bliska osoba. U komparaciji s 2018., bilježi se porast od preko 50 posto ubijenih žena i to skoro u oba ključna parametra - u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane bivših ili sadašnjih intimnih partnera.

Poražavajuće brojke

Zabrinjavajuća statistika femicida iz prethodnih godina nastavila se i u ovoj godini. Naime, broj femicida u ukupnom broju ubojstava samo u mjesec i pol ove godine premašio je više od polovice svih ubojstava. Pandemija covida-19 potaknula je, čini se, pandemiju femicida.

"Tijekom pandemije smo primijetili značajan porast kazneno prijavljenih djela u odnosu na prethodno razdoblje, a iznimno velik broj femicida posebno je zabrinjavajući", ističe Paula Bogović.

Ove poražavajuće brojke teško je ignorirati, no kada nasilje u obitelji nije fizičko mnogi lako okreću glavu na drugu stranu. Čak su i same žene sklone zažmiriti na toksične i nasilne sklonosti svog partnera, praveći se da je sve u redu, da je to normalno, da su to zaslužile i slično.

image
Koncept Mazar/Ivor Mazar

"Žene ponekad 'zažmire' na nasilna ponašanja svog partnera jer ne vide izlaz, jer misle da ih nitko neće razumjeti i, nažalost, često se u svojoj okolini susreću s nerazumijevanjem i osuđivanjem. Kada stručnjaci koji rade sa ženama izloženim nasilju od svojih partnera budu više osviještene, educirani o rodno uvjetovanom nasilju, empatični, otvoreni i dostupni te kada svi dijelovi sustava budu učinkoviti tada će i žene smjelije tražiti pomoć te dijeliti svoje životne priče kako bi izašle iz nasilnog odnosa i uz podršku cjelokupnog sustava izgradile novi život", objašnjava psihologinja Bogović.

Nasilje u partnerskom odnosu nije normalno, ni u kojem slučaju. Takvu duboko poremećenu svakodnevicu nasilnog partnerskog odnosa u kojem jedan, nasilan partner kreira dinamiku odnosa i ima moć u odnosu na partnericu treba znati razlikovati od problema u odnosu kojeg partneri ravnopravno sukreiraju i pritom možda nailaze na probleme koje zajedničkim radom, razgovorom, terapijom i kompromisom mogu prijeći.

No kada partner prijeti, ucjenjuje i opsesivno kontrolira partnericu, ne postoji taktika za razgovor koja će joj pomoći da je uvažava. Štoviše, situacija bi samo mogla eskalirati. Kada je u pitanju nasilje - nema kompromisa.

"U tom se slučaju radi o okružju koje za samu žrtvu nije sigurno te je važno potražiti dodatnu pomoć kako bi na siguran način mogla izaći iz tog odnosa. Znamo da je za nasilno ponašanje odgovoran isključivo počinitelj i ako uzmemo u obzir da je takav odnos za ženu ugrožavajući i potencijalno opasan onda ne možemo davati savjete ženi što da učini i kako da se zauzme za sebe jer je moguće da će se time njezina ugroženost povećati. Važna poruka ženama koje su izložene nasilju je potražiti pomoć i podršku kako bi mogla izaći iz nasilnog odnosa te dobiti potrebnu zaštitu", objašnjava Bogović.

image

Paula Bogović

Matija Djanješić/Cropix

Alarmantni znakovi

Zastrašujuće je da se nasilje tolerira. Zato smo uz pomoć psihologinje iz udruge U.Z.O.R. odlučili istaknuti alarmantne znakove psihičkog i ekonomskog nasilja, koje često tumačimo sastavni dio veze ili braka i skloni smo ih zanemariti dok ne prijeđu u neku drugu vrstu nasilja, najčešće fizičko ili seksualno.

Cilj nasilja je postizanje moći i kontrole partnera nad partnericom, stoga ako u svojoj ili u vezi nekog bližnjeg, u okolini prepoznajete ove znakove, nemojte čekati da postane prekasno - potražite pomoć.

1. Partner vas stalno kritizira.

2. Ljubomoran je.

3. Ponižava vas.

4. Izolira vas od okoline te udaljuje od rodbine i prijatelja.

5. Partner vas ucjenjuje i kontrolira.

6. Prijeti vam i zastrašuje vas.

7. Okrivljuje vas za svoje ponašanje.

8. Partner vam oduzima i uskraćuje vam novac.

9. Brani vam da radite i ne informira vas o prihodima.

10. Partner uništava osobnu ili zajedničku imovinu.


"Važno je znati da je na nasilje odgovoran isključivo počinitelj i da postoje organizacije i institucije koje vam mogu pomoći. Priroda nasilnog ponašanja je eskalirajuća, najčešće počne kroz različite oblike psihičkog ili ekonomskog nasilja koje smo nabrojali što kasnije može prijeći u fizičko nasilje. Prepoznati da ste izloženi nasilju korak je ka sigurnosti. Postoje organizacije u blizini kojima se možete obratiti, a svakako se možete javiti udruzi U.Z.O.R. na SOS telefon 0800 333 883 koji je dostupan od 0 do 24 sata i gdje su vam na raspolaganju stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom koje će vam pružiti potrebne informacije i ono što je najvažnije podršku", ističe Bogović.

Svih proteklih godina U.Z.O.R. je očuvao tajnost adrese skloništa, što je jedan od najbitnijih faktora u pružanju sigurnosti i zaštite žrtvama obiteljskog nasilja. Zbog toga, ali i ostalih faktora koji doprinose podršci i osnaživanju, 80 posto korisnica po izlasku iz skloništa živi samostalan i kvalitetan život.

image
Matija Djanješić/Cropix

Napore udruge U.Z.O.R. prepoznao je i Avon koji ove godine slavi 135 godina postojanja slaveći pritom žene, njihovu ljepotu i moć. Pritom su postali jedan od značajnih partnera ove udruge donirajući sredstva za njen rad.

"Važno je konkretno djelovati. Čuli ste i sada koliko je nasilje rasprostranjeno i prisutno - zato želimo baš stalno i uvijek progovarati PROTIV nasilja, podsjetiti žene da nisu same i da se imaju gdje i kome obratiti za pomoć, a u U.Z.O.R.-u tu podršku pružaju i žive svaki dan! Svaka financijaska donacija omogućuje konkretnu pomoć i prijeko je važna da bi se stvarno pomoglo, iz nasilja izašlo i započelo živjeti normalno. Iako znamo da ćemo suradnju nastaviti, što ne bi bilo divno da jednoga dana ne bude uopće potrebna? A to bi trebao biti krajnji cilj borbe protiv nasilja", ističu iz Avona objašnjavajući zašto već više od 15 godina vraćanjem lokalnoj zajednici pomažu borbu proitiv nasilja nad ženama.

image
Avon

S ciljem stvaranja društva bez boli i nasilja, nije dovoljno samo pružiti pomoć žrtvama, zato stručnjaci U.Z.O.R.-a rade i s počiniteljima nasilja u obitelji provodeći psihosocijalni tretman.

"U 2021. godini u psihosocijalni tretman je bilo uključeno 48 počinitelja nasilja u obitelji te je njih 75 posto završilo tretman. Većina upućenih na psihosocijalni tretman su recidivisti, odnosno već su ranije evidentirani kao počinitelji nasilja u obitelji. Kada bi počinitelj nasilja odmah po prvoj prijavi za nasilje u obitelji dobio obavezu psihosocijalnog tretmana, smatramo da bi, s obzirom na učinkovitost tretmana, žrtve bile znatno zaštićenije, a počinitelji bi pravovremeno dobili pomoć kako bi zaustavili svoja nasilna ponašanja i bili funkcionalniji", rekla nam je psihologinja Bogović.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Avona.

Linker
15. travanj 2024 07:31