Dolje diskriminaciji

Diana Kobas Dešković o predrasudama prema ženama majkama: ‘I one trebaju priliku za napredovanje‘

Direktorica hrvatske konzultantske tvrtke ‘Spona Code‘ tvrdi da su majke i očevi odlični radnici i da je u poslu važan ostvareni rezultat, a ne količina vremena na radnom mjestu.

Na konferenciji poslovnih lidera iz cijele Europe na temu raznolikosti i uključenja, hrvatska konzultantska tvrtka Spona Code dobila je nagradu Open Spotlight u kategoriji ‘Engine of Change’. Riječ je, objasnila je direktorica tvrtke Diana Kobas Dešković, o priznanju za rezultate i utjecaj postignut primjenom MAMFORCE metode u stvaranju otvorenog i podržavajućeg radnog okruženja.

Koje uvjete tvrtke moraju zadovoljiti da bi dobile MAMFORCE certifikat?

- Moraju imati dobro organiziran posao uz fleksibilne opcije rada te educirati, istraživati potrebe i pratiti pokazatelje o zaposlenima.

Koji su najčešći stereotipi o ženama majkama na poslu?

- Od mladih žena očekuje se da će postati majke pa im se ni ne otvaraju prilike za dodatno obrazovanje i napredovanje. Smatra se da će zbog majčinstva više izostajati i da neće biti dovoljno posvećene poslu. Podaci pokazuju suprotno - očevi jednako izostaju s posla zbog bolesti djeteta.

Jeste li ih iskusili na vlastitoj koži?

- Nažalost, jesam. Tijekom trudnoće kad sam s ‘trbuhom do zuba’ sa svojim timom odlazila na prodajne sastanke. Vrata su nam se uglavnom zatvarala, usprkos odličnim referencama.

Kako vi uspostavljate ravnotežu između privatnog i poslovnog života?

- Oduvijek mi je bilo važno imati i obitelj i karijeru, a uz to volim da mi je život organiziran, da se zdravo jede, da je oko mene lijepo i čisto. To je nemoguće ako sve radimo sami, što većina žena pokušava. Zato obiteljske obveze partnerski dijelim sa suprugom. Volimo zajedno kuhati pa vikendom pripremamo zalihe za tjedan, idemo u prirodu, družimo se s prijateljima. Često idemo na obiteljske izlete sa sinovima Ivom Nikolom (17) i Lukasom (12).

Kako uvjeriti poslodavca da davanjem određenih povlastica majkama ostvaruju obostranu korist?

- Majke i očevi odlični su radnici jer moraju biti vrlo organizirani da bi sve stigli. Važan je ostvareni rezultat, a ne količina vremena na radnom mjestu. Fleksibilnost omogućava jednostavniju organizaciju privatnog života, čineći zaposlene opuštenijima i angažiranijima, što vodi do 20 posto rasta produktivnosti.

Linker
18. travanj 2024 05:09