STIL ŽIVOTA

Dobra berba s balkona: Tri dame otkrivaju uspjeh uzgoja voća, povrća i začina 'u visinama'

Uzgoj vlastitog voća i povrća opet je in, a oni koji nemaju vrtove i gruntove snalaze se u stanovima na sve moguće načine: tri Zagrepčanke otkrivaju kakav je užitak posegnuti za blitvom, salatom, jagodama ili borovnicama koje rastu u posudi ispod prozora.

LIDIJA HORVAT-DUNJKO: Sve raste kao ludo

[6. KAT ZGRADE U ŠPANSKOM, ŠEST ČETVORNIH METARA BALKONA, OKO 40 BILJAKA]

Nema slasnijih cherry rajčica, salate i jagoda od onih koje uberem na vlastitom balkonu - kaže sopranistica Lidija Horvat-Dunjko (53), koja je dugogodišnju strast prema uzgoju biljaka tijekom karantene podigla na višu razinu. Dotad je uglavnom imala cvijeće (samo u uredu na Muzičkoj akademiji, gdje je docentica, ima 16 posuda orhideja), a pandemija ju je nagnala da se okrene i povrću.

Zagreb, 200720.
Trg Ivana Kukuljevica 1.
Lidija Horvat Dunjko, redovna profesorica pri Glazbenoj akademiji, uzgaja povrce na balkonu svog stana.
Na fotografiji: Lidija Horvat Dunjko i bosiljak.
Foto:
Darko Tomas / CROPIX
Lidija obožava kuhati stoga uzgaja i začinsko bilje: bosiljak (1), metvicu, peršin, kopar....

I tako je prvi put posadila flance kupljene na tržnici i sada cijelo ljeto uživa u zdravim plodovima s vlastitog balkona.

- Cherry rajčica je toliko da ih više ne moram kupovati, a posadila sam i volovsko srce. Jagode mjesečarke sam uzela za probu, no toliko su fine da ću ih iduće godine posaditi puno više. Trenutačno eksperimentiram sa salatom endivijom, a imam ih više vrsta. Obožavam kuhati pa uzgajam i začinsko bilje: kopar, peršin, bosiljak... Sve raste kao ludo, a tajna je u Viridisu, ekološkom biostimulatoru rasta za bilje. Otkako ga koristim, nema nametnika i biljke su puno snažnije nego prije. Vjerujem da tome pridonose i ljubav i briga koju posvećujem svom malom povrtnjaku. Svako jutro i večer popričam s mojim biljčicama, zalijem ih ili oplijevim - kaže Lidija Horvat-Dunjko.

Zagreb, 200720.
Trg Ivana Kukuljevica 1.
Lidija Horvat Dunjko, redovna profesorica pri Glazbenoj akademiji, uzgaja povrce na balkonu svog stana.
Foto:
Darko Tomas / CROPIX
Od jagoda, preko rajčica, sve do mandarine i papričica - Lidiji sve uspijeva.


BARBARA VICKOVIĆ: Zalijevanje ljubavlju

[10. KAT, JUŽNA STRANA MAMUTICE, TERASA OD 10 ČETVORNIH METARA, DVADESETAK VRSTA BILJAKA]

Glumica Barbara Vicković ove je godine prvi put na balkonu svojeg novozagrebačkog stana odlučila posaditi nešto jestivo - jer dosad je u velikim zidanim žardinjerama uspijevala samo “hrana za dušu”. I kako je povrtnice “zalijevala” jednakom količinom ljubavi kao i cvijeće, od proljeća ima obilnu berbu - blitve, salate, peršina, raznih začinskih trava...

zagreb 16.07.2020
Barbara Vickovic - vrt
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Barbara na svojem balkonu uzgaja mini rajčice, tikvice, rikulu...

- Od onog što je rodilo u mom povrtnjaku na desetom katu napravila sam barem pet, šest ručkova - smije se glumica koja je prve savjete za sadnju i uzgoj dobila u sjemenarni. Ondje je kupila sjeme i zemlju, proučila je kalendar sadnje, a nešto je doznala je i Interneta.

Primjerice, da deset kapi joda u litri vode uz tabletu selena pomažu da urod bude što obilatiji.

VEDRAN PETEH
U zidanim žardinjerama na balkonu glumica uzgaja začinsko bilje.

- Zbog histrionske predstave “Mačak u vreći”, koju igramo za zagrebačkoj Opatovini cijelo ću ljeto provesti u Zagrebu tako da ću imati dovoljno vremena za svoj mali povrtnjak. Uskoro očekujem berbu mini rajčica, u kolovozu pak posadit ću još blitve, tikvica i rikule, začinskih trava i tko zna čega još jer želja je mnogo - govori Barbara Vicković, rođena Zadranka, koja planira na zagrebački balkon donijeti i dašak Mediterana. Lavanda je već u punom cvatu, a uskoro stiže i jedna maslina.


BERISLAVA PICEK: Gradska prašuma

[12. KAT, 4 KVADRATA BALKONA, 40 VRSTA BILJAKA]

Iako je rođena u Zagrebu, fotografkinja Berislava Picek ne može bez prirode jer je još kao mala vrtlarila s tetom po prostranoj okućnici njezine kuće u Pleternici.

Zagreb, 160720.
Fotografkinja Berislava Picek na svom balkonu na 12 katu novozagrebackog nebodera u naselju Travno, Balkon ima cetiri kvadrata i preko 40-tak biljaka.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/ CROPIX

- Živim na 12. katu jednog zagrebačkog nebodera, no učinila sam sve da dio te prirode donesem na svoj balkončić od samo četiri kvadrata. Kako je okrenut prema istoku, na njemu najbolje uspijevaju biljke kojima ne treba mnogo sunca - govori iskusna vrtlarica koja je na tom minijaturnom prostoru uspjela zasaditi četrdesetak vrsta. Ima tu začinskog bilja, salata, blitve, šumskih jagoda i maline, stablo ginka i masline, trave za kućne ljubimce, ruža, turskih karanfila i dragoljuba...

Berislava Picek/ CROPIX
Fotografkinja sa svog balkona bere salatu, rikulu i samoniklo bilje.

- Biljke na balkonu treba svakodnevno zalijevati jer se posude, ma koliko velike bile, na suncu zagrijavaju pa voda iz zemlje brže isparava. Inače, zemlju kompostiram na selu i donosim je ovdje, zajedno sa sjemenjem samoniklog bilja. Tako da sada na mojem balkonu raste i stolisnik koji je stigao sa zemljom, kao i salata, jer sam u svojem pravom, seoskom vrtu u Dužici izgubila bitku s puževima - kaže fotografkinja, inače zamjenica glavne urednice u magazinu Dom i dizajn, za koji snima lijepe vrtove i raskošnu prirodu.

ČITAJTE I:

Poznate dame 'bacile' su se na fora hobi, među njima su Ornela Vištica, ali i Sandra Perković

Njihovu vege salatu obožavaju i surferi: Novi val zdrave hrane kušajte u Bolu na Braču

Betonski laboratorij sreće: Iz depresije karantene nastale kreacije u ružičastom i boji lavande

Hrabro je nastavila obiteljsku tradiciju: Izrađuje zelene inkubatore, a iza svega je plemenit cilj

Linker
18. travanj 2024 07:14