Nešto novo i drukčije

Dobri duhovi Zagreba: Dva prijatelja osmislila noćnu šetnju kroz prošlost glavnog grada

Povjesničar Luka Pelicarić i glumac Ivan Colarić vode u turistički obilazak Gornjeg grada, kroz predstavu na otvorenom ‘Priča o četiri ruže‘.

U vremenu kad je zbog pandemije koronavirusa u Hrvatskoj vrlo malo stranih gostiju, sva pažnja usmjerena je na domaće ljude. Osobito u Zagrebu, na čijim se ulicama odnedavno održava predstava s elementima turističkog obilaska grada.

- “Priča o četiri ruže”. Napisao ju je diplomirani povjesničar i etnolog Luka Pelicarić (32), dramaturški osmislio glumac Ivan Colarić (32), a obojica su i glavni glumci. Kroz njihovu interakciju, koja počinje svake subote u 19 sati ispred zagrebačke Katedrale, doznajemo o životima poznatih Zagrepčana - Matije Gupca, Barbare Celjske, Barice Cindek i Margarete Kuljanke.

Čitajte i: Redateljica Anica Tomić režirala svoju prvu operu: ‘Oni su kao vrhunski sportaši‘

image
Luka Pelicarić glumi Vatroslava, nadobudnog povjesničara i vrsnog poznavatelja metropole, a Ivan Colarić - Ljudevita, duha koji zna sve događaje iz davne prošlosti grada.
MARKO TODOROV/CROPIX

Hodajući Tkalčićevom ulicom i Gornjim gradom, publika može čuti o životu građana srednjovjekovnog Gradeca i Kaptola - od društvenog poretka i prava žena do bolesti, higijene, metoda liječenja, pogubljenja, javnih sramoćenja...

- Za “Priču o četiri ruže” koristio sam povijesno utemeljene podatke, ali i fikciju: 80 posto je povijest, 20 posto je kreacija - govori Luka Pelicarić koji dosad nije imao nikakvog glumačkog iskustva. U turizmu je počeo raditi za vrijeme studija, završio je tečaj za turističkog vodiča, a “pokrio” je cijelu Hrvatsku - od Zagreba do Dubrovnika, organizirajući tematske, eno-gastro i povijesne ture.

A kad je došao na ideju o predstavi na cesti, pomogao mu je Jura Zebec, jedan od osnivača turističke agencije Free Spirit Tours - u kojoj je Luka i zaposlen - te ga upoznao sa svojim srednjoškolskim prijateljem Ivanom Colarićem, glumcem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

image
Tekst predstave temelji se na povijesnim podacima, ali ima i fikcije, u omjeru 80:20, kaže Luka Pelicarić.
MARKO TODOROV/CROPIX

- Naviknuo sam se na pozornicu, a u našem kazalištu na cesti je nema i mnogo je faktora koji ometaju predstavu - znatiželjni prolaznici, prometna buka, vremenski uvjeti... No, ta improvizirana scena zapravo je čarobna, omogućuje mi da proširim vidike i doznam možemo li održati iluziju kazališta - kaže Ivan Colarić, koji je za vlastitu ulogu osmislio i kostim.

Čitajte i: Krizni stožer inspirirao Mirana Kurspahića da napravi predstavu o njima: ‘Odlična su podloga za teatar apsurda‘

Odijelo je, kaže, kupljeno u second hand dućanu, a šešir mu je posudio otac Jure Zebeca. I Luka tijekom predstave nosi šešir, modni detalj po kojem ćete i izdaleka lako prepoznati glavne aktere novog domaćeg putujućeg kazališta čija predstava o Zagrebu traje dva sata, cijena ulaznice je 100 kuna, a može se rezervirati i kupiti putem njihove web stranice.

Linker
11. travanj 2024 07:53