Gastro

Domovi Ane i Lucije Zaninović već mirišu na blagdane i fine kolačiće, a u njima posebno uživaju njihova djeca

Splitskim blizankama, bivšim tekvandoisticama, korona nije ukrala Božić: proslavit će ga samo s muževima i djecom, a na jelovniku će biti tradicionalni dalmatinski specijaliteti i kolačići koje svi obožavaju.

Za razliku od mnogih obitelji koje će za blagdane biti odvojene, bivšim tekvandoisticama Luciji Zaninović Kuzmanić i Ani Zaninović Đapić korona nije ukrala Božić. Provest će ga s muževima i djecom, a 33-godišnje blizanke potrudile su se da im slavlje bude osobito svečano.

- Prvi put Božić dočekujemo s mojom kćerkicom Marinom koja baš na Badnjak puni pet mjeseci pa smo zbog nje svi još više uzbuđeni - sretna je Lucija, koja je ove godine preuzela ulogu domaćice te je u njezinom domu već danima sve spremno za blagdane.

Sa suprugom Nalom, suvlasnikom kamenoloma na Braču, i njihovim sinčićem Ervinom još je polovinom prosinca ukrasila božićno drvce i obavila nabavu namirnica.

I Ana je sa svojim dečkima, poduzetnikom Dujom i malenim Tomom, ove godine ranije krenula s pripremama, tako da su ona i Lucija na miru mogle pripremiti božićnu trpezu.

- Imat ćemo tradicionalni dalmatinski meni. Pašticadu s njokima, pečenje s krumpirima, francusku salatu, pršut i obavezno juhu - nastavlja Lucija, dodajući da je za slastice zaslužna Ana, koja i inače obožava raditi kolače. Svi najviše vole njezine fritule, kiflice, eklere, a ovaj Božić mirisat će im na medenjake.

- Da nema epidemije, ovu bismo zimu svi išli na snijeg, što nam je želja još od lani, a zasigurno bismo otputovali i za božićne blagdane - kaže Ana, ističući da im je u ovom trenutku svima najvažnije da su zdravi. A ona i Lucija nadaju se da će tako ostati i u idućoj godini.

Medenjaci

image
Slasni medenjaci jedan su od omiljenih blagdanskim kolača sestara Zaninović.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

SASTOJCI

  • 160 g meda
  • 120 g maslaca
  • 350 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žlice mješavine začina za medenjake
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 jaje

PRIPRAVA

Med i maslac zagrijati na vatri (paziti da ne prokuha). U posudi za miksanje pomiješati brašno, šećer, mješavinu začina, prašak za pecivo te umućeno jaje. Na kraju dodati otopljeni med i maslac. Zamijesiti i istući tijesto, zamotati ga u foliju te ga ostaviti u hladnjaku najmanje 3 sata. Ohlađeno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i raditi željene oblike. Peći oko 8 minuta na 180 stupnjeva.

A vole li više slana ili slatka jela, kako se slažu Toma i Ervin i kako su izgledali blagdani u djetinjstvu blizanki otkrijte u novoj, blagdanskoj Gloriji!

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

TOM CRUISE I HAYLEY ATWELL Nova ljubav na setu

NIKOLINA TOMLJANOVIĆ I JAKOB PATEKAR Dobro došli u Zimopark

LADA ŠTEFEK I LANA ILJADICA Splićanke u lancu dobrote

AVRIL HAINES Američka Mata Hari

STIL ŽIVOTA Modna božićna čestitka

KUHINJA: ANA I LUCIJA ZANINOVIĆ Ništa nas neće razdvojiti

PUTOVANJE: MATEA PARLOV KOŠTRO Valencija: fantastičan spoj starog i novog

FELJTON: GILLIAN ANDERSON Od pankerice do premijerke

Linker
13. travanj 2024 18:41