TRUMPOVA ‘ISTINA‘

Donald Trump pokreće vlastitu društvenu mrežu: Je li to još jedna od njegovih klasičnih podvala?

Bivši američki predsjednik odlučio je pokrenuti vlastitu društvenu mrežu znakovitog imena ‘Truth‘ (istina), gdje planira okupiti istomišljenike i pripremiti teren za svoju kandidaturu na izborima koji će se održati 2024.

Najkontroverzniji bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je rat Twitteru, Facebooku, TikToku, YouTubeu i sličnim komunikacijskim kanalima koji su ga cenzurom kočili da njihove korisnike zasipa nebulozama, lažima i dezinformacijama. Najavio je vlastitu društvenu mrežu i aplikaciju pod nazivom Truth Social te u svom stilu objasnio što ga je navelo na taj pothvat koji bi trebao zaživjeti u prvom kvartalu sljedeće godine, a za mjesec dana trebao bi dobiti beta-verziju.

"Živimo u svijetu gdje su talibani u velikom broju prisutni na Twitteru, a vašeg omiljenog američkog predsjednika su ušutkali. To je neprihvatljivo", kaže Trump, kojeg su vodeće društvene mreže suspendirale nakon što su njegovi najradikalniji sljedbenici 6. siječnja oskvrnuli i okrvavili zgradu Kongresa.

image

Dok Melania i dalje ima profile na društvenim mrežama, Donaldu su računi izbrisani.

GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Dok je još imao pristup Twitteru, gdje je njegove objave pratilo 89 milijuna ljudi, uglavnom ga je koristio za plasiranje uvreda i laži pa nema razloga vjerovati da će sadržaji na Truth Socialu biti znatno drukčiji.

"Na platformi moga oca svatko će moći slobodno izražavati svoje mišljenje", poručio je Trumpov sin Donald junior. Nova društvena mreža, kaže njezin osnivač, bit će oaza necenzurirane slobode govora, ali i začetak mnogo većeg projekta.

image

Bivši američki predsjednik odlučio je pokrenuti vlastitu društvenu mrežu znakovitog imena 'Truth'.

SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Namjera mu je izgraditi medijski imperij koji će ponudom vijesti, filmova, serija, podcasta, videoigrica, svakovrsnih zabavnih programa i cloud-servisa konkurirati CNN-u, Disneyju, Netflixu, Amazonu… Već je našao i partnere. Prva mu se priključila korporacija Digital World Acquisition s ulogom od 293 milijuna dolara, nakon čega je vrijednost njihovih dionica u samo dva dana skočila s 10 na 100 dolara.

Čitajte i: Ispadaju novi kosturi iz ormara: Donald Trump prijetio je otkazima onima koji slušaju glazbu ove hitmejkerice

Burzovni spekulanti računaju da bi Trumpova mreža mogla imati oko 75 milijuna korisnika i u tome vide šansu za dobru zaradu, ali previše je tu crvenih lampica koje pozivaju na oprez.

Poslovni analitičari sumnjaju da se iza Trumpova medijskog poduzetništva i krinke borca protiv tiranije velikih tehnoloških tvrtki krije jedna od njegovih klasičnih podvala s ciljem da koristeći rupe u zakonu izvuče novac od lakovjernih ulagača. Forbes procjenjuje da su njegove kompanije u dugu većem od milijardu dolara i stoga mu žurno treba svjež kapital.

image

Namjera mu je izgraditi medijski imperij koji će ponudom vijesti, filmova, serija, podcasta, videoigrica, svakovrsnih zabavnih programa i cloud-servisa...

ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nema brige za njegovo bogatstvo

Iako mu se poslovni tornjevi, golf-igrališta i hoteli dave u dugovima, njegovo osobno bogatstvo i dalje je neokrznuto - još raspolaže imovinom vrijednom oko dvije i pol milijarde dolara. Da je ulagao vlastiti novac, ne bi imao ni za frizuru. S koje god strane se obrne, Truth Social miriše na fake news, osim Trumpovim fanovima, koji su već dokazali spremnost da ga slijepo slijede.

Razočarali su ga jedino što ljetos nisu čitali njegov postpredsjednički blog “From the Desk of Donald J. Trump” pa ga je zbog nedostatka interesa ugasio samo mjesec dana nakon otvaranja, no uvjeren je da će vlastitom medijskom platformom ispraviti taj poremećaj u komunikaciji s konzervativnom Amerikom.

image
SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Tresu se brda! Bivša glasnogovornica Trumpovih u knjizi otkriva sve gnjusne situacije s bivšim prvim parom SAD-a

Prve ankete kazuju da će 63 posto članova Republikanske stranke barem povremeno koristiti Truth Social. Testna verzija, loša kopija Twittera, kratko je bila online: povukli su je nakon što su je neki mangupi hakirali fotografijom svinje koja vrši nuždu. Nije to ni lijepo niti pristojno, ali je u skladu s Trumpovim poimanjem slobode izražavanja. I on je, primjerice, sebi dopuštao slobodu da žene koje mu se ne sviđaju javno naziva debelim krmačama. Truth Social će, po svemu sudeći, biti mjesto gdje će proizvođači i potrošači takvih gadosti nesputano uživati.

Linker
23. travanj 2024 23:58