Tvrdi da je nevin

Ed Sheeran u optuženičkoj klupi: Je li pjesma s najviše streamova zapravo plagijat?

Britanski glazbenik Sami Chokri tužio je svog kolegu zbog kršenja autorskih prava. Naime, tereti ga da je ‘ukrao‘ segment iz njegove pjesme Oh Why.

Glazbenik Ed Sheeran našao se u optuženičkoj klupi zbog navodnog plagiranja pjesme The Shape of You. Sudski proces ušao je u treći dan, a sve zbog optužbi glazbenika Samija Chokrija da je Sheeran preuzeo segmente iz njegove pjesme Oh Why. Očekivano, Ed od prvoga dana opovrgava optužbe.

Glazbeniku je zabranjeno govoriti o slučaju izvan sudnice pa još uvijek nije imao prilike dati izjavu, a jedan od svjedoka je i koautor pjesme Shape of You, Johnny McDaid, s kojim je Sheeran 2016. godine počeo raditi na pjesmi.

Ed Sheeran i njegovi suradnici Steven McCutcheon i John McDaid bore se protiv tužbe za autorska prava na londonskom sudu, a Sami Chokri, čije je umjetničko ime Sami Switch i njegov producent Ross O'Donoghue kažu da je tim preuzeo "određene retke i fraze" iz njihove pjesme pod nazivom Oh Why.

image

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko tjedana, a Sheeran je optužen da je ukrao dio pjesme

JULIA QUENZLER/SWNS/SWNS/PROFIMEDIA

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko tjedana, a Sheeran je optužen da je "ukrao" ponavljanje "oh, I", koje prethodi refrenu "I'm in love with your body". Chokri i O'Donoghue tvrde da je tekst nevjerojatno sličan onome u njihovoj pjesmi "Oh Why".

Čitajte i: Britanska glazbena scena oplakuje genija koji je otkrio Eda Sheerana i Jessie J

Inače, sporna pjesma Shape of You je najstreamanija pjesma svih vremena, a procjenjuje se da je tim na njoj zaradio 36 milijuna dolara.

Iako je pjesma Oh Why, koja je objavljena 2015. godine, potpuno drugačija od Sheeranove, barem ako je suditi prema sporijem tempu i nimalo sličnom ritmu, ponavljanje formulacije "oh I", odnosno "oh Why" pomalo nalikuje na ono u pjesmi The Shape of You. Ed je spornu pjesmu objavio dvije godine nakon što je to učinio Chokri.

Sheeran i njegov autorski tim negiraju optužbe te tvrde kako u to vrijeme nisu ni znali za Samija Switcha, niti za njegovu pjesmu. Otkrili su ih, tvrde, tek nakon tužbe. Glazbenik tvrdi i kako se 2015. godine nastojao odmaknuti od društvenih mreža te je posjedovao stari mobitel pa nije pratio događanja na britanskoj glazbenoj sceni. Ipak, priznao je male sličnosti s tvrdnjom da je sličnost pjesama moguća bez kršenja autorskih prava ili kopiranja druge pjesme. Sheeran je na sudu izjavio i kako se, poput ostalih glazbenika, katkad zna referirati na druge pjesme.

Linker
18. travanj 2024 00:05