Vedran Peteh
Svjedočanstva od kojih se ježiš

Emotivne ispovijesti majki 'palčića' iz Petrove: 'Osjećala sam tugu i strah, nisam znala je li mi sin živ'

Od jutra nakon potresa u Zagrebu, kad je iz oštećene bolnice evakuirano i 26 nedonoščadi u inkubatorima, najteže je njihovim majkama, koje ih otad nisu vidjele. Samo za magazin Gloria ispričale su svoja iskustva i otkrile čemu se najviše vesele kada konačno uspiju zagrliti svoje malene.

Fotografije rodilja koje, u pidžamama i papučama, grčevito drže svoje dragocjene zavežljaje i drhture na ranojutarnjoj hladnoći pred Petrovom bolnicom jedno su od najdirljivijih sjećanja na potres koji je prije nešto više od mjesec dana pogodio Zagreb.

Među njima bila je i jedna mama koja je sjedila sa strane, očajna i u suzama, i pitala se što je s njezinom bebom. Bila je to Ivana Prga (37), majka malog Tome, dječaka koji je rođen te noći u 2.20 kao nedonošče, u 28. tjednu trudnoće. Ivanin “palčić” bio je tako nježan i krhak, težak samo 1230 grama i dugačak 39 centimetara, da ga ona nije smjela ni zagrliti.

Nije mogao samostalno disati pa su ga liječnici hitno odnijeli na intenzivnu skrb Odjela za neonatologiju, gdje je stavljen u inkubator i na respirator.

Suprug nije bio s njom

Dan prije potresa Ivana se loše osjećala i imala lagane bolove. Navečer su postali sve intenzivniji i uskoro je shvatila da su - počeli trudovi.

- Uz mene je bila divna sestra Goga, koja me cijelo vrijeme tješila i hrabrila. Bila sam uplašena, cijelo vrijeme sam se pitala hoće li Toma biti dobro. Najteže mi je bilo to što Petar nije mogao biti sa mnom. No kad sam čula njegov glas i način na koji je rekao: “Sve će biti dobro, ljubavi, ne boj se. Mi nikad ne odustajemo”, osjetila sam mir i vjeru, ispričala je Ivana za magazin Gloria.

Sve se počelo tresti

Ni on ni Ivana još nisu uspjeli utonuti u san, kad je Zagreb pogodio najjači potres u zadnjih 140 godina.

- Kad se krevet na kojem sam ležala počeo tresti, a cijela soba ljuljati uz zastrašujući tutanj iz dubine, prva mi je pomisao bila da gubim um. Druga, da je to neka gadna nuspojava anestezije. A onda sam čula glas sestre koja je govorila da je bio potres i da nas moraju hitno evakuirati. U tom trenutku na sebi sam imala gornji dio pidžame u kojem sam rađala, a dolje - pelenu, prisjetila se Ivana koja je s drugim rodiljama brzo morala napustiti bolnicu.

U jednom trenutku ugledala je gomilu liječnica i sestara kako istrčavaju iz bolnice noseći male zamotuljke - i znala je da je među njima i Toma. U tom trenutku potpuno su je preplavili osjećaji. Osjećala je tugu i strah, drhtala je, plakala...

Da je njezin sin živ i stabilan, Ivana je doznala tek nakon nekog vremena, kad je sestra pozvala doktoricu koja je to potvrdila.

Osim Ivanine, jednako emotivne priče s nama su podijelili i drugi roditelji "palčića", a njihove priče čitajte ekskluzivno u novom broju magazina Gloria!

U novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka, 30. travnja, čitajte i:

Ekskluzivno: Austrijska barunica zbog pandemije je ostala zatočena u samostanu na našem otočiću

KIM JONG-UN Gdje je nestao dragi vođa

ANĐELICE ZAGREBAČKIH KROVOVA Alpinistice raščišćavaju porušeni grad

ELLEN DEGENERES Raskrinkana komičarka

LJEPOTA Judita Franković, Nana Nadarević, Sara Renar i Maja Ciglenečki - savršeno dotjerane i bez profesionalne pomoći

VIRTUALNI TURIST Vodimo vas na putovanje kroz najljepše vrtove svijeta

FELJTON: ALANIS MORISSETTE Povratak na scenu kanadske rokerice

Linker
23. travanj 2024 11:30