ODLAZAK LEGENDE

Fascinantan život i naslijeđe Cicely Tyson: Predviđali su da će živjeti tri mjeseca, a napustila nas je s 96.

Samo nekoliko dana nakon što se u knjižarama pojavila njezina biografija "Just as I Am", u kojoj je opisala svoj nesvakidašnji život, legendarna američka glumica i bivša manekenka Cicely Tyson preminula je u 97. godini života.

Teškoga srca, obitelj Cicely Tyson obznanjuje njezin mirni odlazak ovoga poslijepodneva - objavio je u četvrtak navečer po pacifičkom vremenu njezin dugogodišnji menadžer Larry Thompson.

- Više od 40 godina brinuo sam se o njezinoj karijeri i svaka je godina bila privilegij i blagoslov. Nedavno objavljene memoare Cicely je smatrala svojim božićnim drvcem ukrašenim brojnim postignućima u privatnom i poslovnom život. Danas je na drvo stavila posljednji ukras. Zvijezdu - napisao je Thompson u svojem priopćenju.

Vijest o smrti glumice čija se veličina nije mjerila samo brojnim vrhunskim ulogama i osvojenim nagradama, već i revnim humanitarnim radom, ponukala je brojne kolege i obožavatelje da se dirljivim porukama oproste od nje.

- Cicely je rano odlučila da će njezina gluma biti više od samoga posla. Koristila je svoju karijeru kao svjetlo koje ističe ljudskost tamnoputih ljudi. Likovi koje je igrala odražavali su njezine vrijednosti. Nikada nije pristajala na kompromise. Način na koji je živjela samo je potvrda njezine veličine - napisala je na svojem profilu na Instagramu slavna voditeljica i glumica Oprah Winfrey.

- Moje je srce slomljeno. Toliko sam te voljela! Bila si mi sve! Zbog tebe sam se osjećala voljenom i cijenjenom u svijetu u kojem još postoji plašt nevidljivosti za nas, "tamnočokoladne" djevojke. Dopustila si mi sanjati... Jer samo u svojim snovima sam mogla zamisliti što sve mogu postići. Još nisam spremna da postaneš moj anđeo. Ali... također razumijem da doista umreš tek kada premine i posljednja osoba koja te se sjeća. U tom slučaju, ti ćeš biti besmrtna - pozdravila se oskarovka Viola Davis, koja je s Tyson glumila u popularnom TV serijalu "Kako se izvući s ubojstvom".

- Kada se Cicely Tyson rodila, doktori su zbog šuma na srcu predviđali da neće preživjeti ni tri mjeseca. Ono što nisu znali, što nisu mogli znati, je da je Cicely imala jedinstveno srce, ono koje ne samo da će nastaviti kucati sljedećih 96 godina već će ostaviti teško dostižni trag na ovom svijetu - napisao je, pak, u podužoj poruci bivši američki predsjednik Barack Obama, koji joj je 2016. uručio Predsjedničku medalju hrabrosti, najviše civilno odlikovanje u SAD-u.

Producentica Shonda Rhimes, redateljica Ava DuVernay, glumice Zendaya, Cynthia Nixon i Gabourey Sidibe te pjevačica Rihanna samo su neke od poznatih osoba koje su se na svojim profilima na društvenim mrežama također oprostile od legendarne glumice. No, čime je Cicely Tyson, glumica koja nikada nije bila među najbolje plaćenima, samo je jednom bila nominirana za Oscara i rijetko se pojavljivala u holivudskim blockbusterima, zavrijedila tolike izraze ljubavi, divljenja i poštovanja?

Odrastanje u Harlemu

Iako se godinama smatralo da je puno mlađa jer je agent na početku karijere rekao tada 30-godišnjoj glumici da slaže kako ima 20 godina, Cicely Tyson rođena je 19. prosinca 1924. u njujorškoj četvrti Harlemu u imigrantskoj obitelji. Njezin otac stigao je u New York samo pet godina ranije s malog karipskog otoka Nevis, odakle je i njezina majka. Otac je prehranjivao obitelj radeći kao stolar i soboslikar, dok je majka bila kućanica, a njihovim je životima veliku ulogu imala vjera.

- Sve smo radili u crkvi. Svirala sam orgulje i klavir, pjevala u zboru, nedjeljom predavala na vjeronauku... Ponedjeljkom smo imali molitvenu grupom, utorkom susret mladih, srijedom susret starijih župljana, subotom smo čistili crkvu, a nedjeljna je misa imala posebno mjesto u našim životima. Cijeli moj društveni život bio je u i oko crkve. Tu sam stvorila svoje temelje - prisjetila se Tyson odrastanja u Harlemu.

image
Cicely Tyson mnogima je bila životni uzor.
AMANDA EDWARDS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA


Mlada je ušla u brak i rodila

U svijet šoubiznisa ušla je nedugo nakon srednje škole i to kao - udana žena i majka. Naime, već sa 17 godina rodila je kćer, a iduće se godine vjenčala s Kennethom Franklinom, ali brak je potrajao samo osamnaest mjeseci. Raspadu ljubavi moguće je kumovao i fotograf magazina Ebony, koji je prepoznao njezinu ljepotu te joj otvorio vrata u svijet manekenstva, a suprug nije mogao izdržati njezinu iznenadnu slavu. Ubrzo su uslijedile i glumačke ponude te je 1951. debitirala u TV serijalu "Frontiers of Faith", a prvu filmsku ulogu je ostvarila 1956. u B-filmu "Carib Gold” Harolda Younga. Premijera filma održana je u floridskom gradiću Key West, gdje je u potpunosti snimljen, i to s dvije projekcije - u jednom kinu je prikazan za bijelce, a u drugom za crnce.

"Carib Gold” nije bio posebno primijećen film, u kinima se zadržao samo dva dana, no za Tyson je bio odlična odskočna daska. Uskoro je počela glumiti u nizu filmova s potpuno crnačkim glumačkim ansamblom, gdje se često družila s prijateljima i kolegama Mayom Angelou i Jamesom Earlom Jonesom, a 1963. postala je prva Afroamerikanka s glavnom ulogom u TV serijalu. Postigla je to glumeći inteligentnu tajnicu u uredu socijalnih radnika u serijalu "East Side/West Side", koji je za svoje vrijeme vrlo otvoreno progovarao o društvenim nepravednostima, zbog čega je vjerojatno i otkazan nakon samo 26 epizoda.

image
Ljudi su se, poznati i oni koji to nisu, uvijek rado družili s njom. Cicely Tyson,Oprah Winfrey i Lenny Kravitz 2013 u New Yorku.
JAMIE MCCARTHY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Ako je u djetinjstvu postavila temelje svoje ljudskosti, u šezdesetima ih je nadogradila društvenim angažiranjem. Bilo je to doba njezinog glumačkog procvata. U kazalištu je briljirala u drami "Crnci" francuskog pisca Jeana Geneta. Uz nju su još glumili Maya Angelou, James Earl Jones, Godfrey Cambridge, Louis Gossett mlađi i Charles Gordone, a s čak 1408 izvedbi zabilježena je kao najizvođenija off-Broadway dramska predstava toga desetljeća. Na filmu se, pak, izdvaja mjuzikl "A Man Called Adam" iz 1966. sa Sammyjem Davisom mlađim.

Ipak, šezdesete su u njenoj biografiji ponajprije značajne zbog privatnog života - društvenog angažmana i velike ljubavne priče.

Bilo je turbulentno razdoblje, u kojoj su se Afroamerikanci borili protiv svakodnevnog zlostavljanja i rasizma, a Tyson nikada nije bila jedna od onih koji će prešutjeti nepravdu.

Svojim stavom i izgledom bila je uzor brojnim mladim tamnoputim djevojkama, koje su se poput nje počele šišati na kratku frizuru. Buntovnost zamotana u blještavilo svidjela se i slavnom jazz trubaču Milesu Davisu, s kojim je započela ljubavnu vezu dok se on još razvodio od Frances Davis.

- Doista sam je volio i mislio sam da ću se s njom oženiti nakon što se finalizira moj razvod. No, to se nije dogodilo, pa sam zaprosio Betty - iskreno je 1967. priznao Davis, koji je fotografiju Cicely Tyson 1967. stavio na naslovnicu svojeg albuma "Sorcerer". No, očito je volio držati svoje opcije otvorenima, a kada Tyson na to nije htjela pristati, okrenuo se pjevačici Betty Mabry, s kojom se i vjenčao 1968.

image
Nakon kratkog braka s Kennethom Franklinom u mladosti, samo je još jednom stala pred oltar.
INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA


Nevjera mu je "presudila"

Njegova nevjera nije bila kraj njihove ljubavi. Deset godina kasnije ponovno su započeli vezu, a 1981. su se vjenčali u domu danas omraženog komičara Billa Cosbyja. Njihov je brak obilježio Davisov divlji temperament i stalna nevjera. Razveli su se 1989., dvije godine prije njegove smrti.

- Voljela sam Milesa i on je volio mene - napisala je u svojoj biografiji Tyson, spremna da lijepe uspomene prekriju ožiljke loših dana.

Srećom, tijekom svojeg života i karijere, Tyson je dokazala da joj za uspjeh nije potreban muškarac. Pomno je birala uloge, pažljivo izbjegavajući tada popularan blaxploitation žanr, gradeći svoju karijeru korak po korak. Jedna od najbitnijih koraka u tom usponu bila je drama "Pasji život" redatelja Martina Ritta o sudbini crnačke obitelji koja se brine za psa tijekom Velike depresije. Za ulogu Rebecce nominirana je za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice, no Akademija je te 1972. nagradila Lizu Minelli za "Cabaret", a HFPA Liv Ullman za švedsku dramu "Iseljenici".

- Sjećam se da me je Marty Ritt nazvao i rekao: "Ovo bi trebao biti dječji film, ali ako neće paziti na nas, mogli bi stvoriti nešto doista vrijedno". I bio je potpuno u pravu. Taj mi je film bio prva potvrda da mogu napraviti nešto što će doista dirnuti i pokrenuti ljude - kazala je godinama kasnije Tyson.

image
Za ulogu u filmu "Autobiografija gospođice Jane Pittman", Cicely je osvojila Emmy za najbolju žensku ulogu.
CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

Kruna njezine karijere stigla je 1974. kada je snimila televizijski film "Autobiografija gospođice Jane Pittman".

Zahvaljujući golemoj vještini i pomoći filmske maske uspjela je uvjerljivo utjeloviti naslovnu heroinu, bivšu robinju i beračicu pamuka, u raznim etapama njezinoga života - od mladosti do kasnih godina. Bio je to rijetki film koji je dojmljivo prikazivao stvarne strahote života Afroamerikanca, a zavrijedio je čak devet televizijskih nagrada Emmy, među kojima i onu koju je Tyson primila za najbolju glumicu.

- Bila je prva glumica koju sam primijetila. Imala sam samo šest ili sedam godina kada sam je vidjela na televiziji i ostala očarana njezinom vještinom. Bila je to čarolija transformacije koja me je zauvijek uvukla u glumački svijet - kazala je Viola Davis, samo jedna od brojnih glumica na čiju je sudbinu utjecala Cicely Tyson.

Uslijedio je niz kvalitetnih, pomno odabranih uloga, među kojima su razvikanije bila one u TV serijalima "Korijeni" i "King", a posljednje desetljeće donijelo je i njezin veliki povratak u TV serijalu "Kako se izvući s ubojstvom". Za ulogu Ophelije Harkness, majke glavne junakinje koju tumači Viola Davis, bila je nominirana za nagradu Emmy čak pet godina zaredom od 2015. do 2020. Nagradu za veličanstvenu karijeru primila je i 2018. kada joj je dodijeljen počasni Oscar za životno djelo.

No, uz sve uspjehe i hvalospjeve, do samoga kraja života ostala je skromna. Tako je nedavno priznala da svoje filmove nakon premijere više nikada nije gledala.

- Voljela bih da sve uloge mogu opet odglumiti. Zato nikada ne gledam svoje filmove i TV serijale. Zadovoljstvo dobivam glumeći ih. Jednom kada završim, ostavljam ih iza sebe. Više ih ne mogu promijeniti, bez obzira jesam li glumila dobro ili loše, pa se ni ne želim mučiti s pitanjima jesam li nešto mogla bolje - kazala je Cicely Tyson.

Linker
16. travanj 2024 20:16