Rastanak bez oproštaja

Gari Kasparov potpuno shrvan zbog gubitka majke: ‘S njom se nisam uspio oprostiti ni telefonski‘

Legendarni ruski šahist u Podstrani kod Splita tuguje zbog smrti majke Klare, koju nije vidio godinu i pol jer ju je pandemija ‘zarobila’ u Moskvi - gdje je na kraju umrla tužna i sama od posljedica korone.

Kad se svijet suočio s pandemijom, legendarni ruski šahist Gari Kasparov (57) utočište je našao u Podstrani, gdje posljednjih petnaestak godina ljetuje sa suprugom Dariom i njihovo dvoje djece. U tom mjestu nadomak Splita dočekao je i nedavne blagdane, najbolnije u njegovu životu. Baš na Božić, naime, oprostio se od majke, koja je preminula od posljedica korone.

image
Gari je bio jako vezan uz majku Klaru.
PRIVATNI ALBUM

- Ne mogu prežaliti što nisam mogao biti uz nju u najtežim trenucima - s tugom ističe Kasparov, jedan od najboljih velemajstora u povijesti šaha, kojeg je smrt majke Klare Šagenovne Kasparove potpuno shrvala.

Zadnji put vidio ju je prije godinu i pol. Ona je, naime, ostala živjeti u Moskvi kad se on 2013. preselio u New York. Tamo živi veći dio godine, dok ljeta provodi u kući koju je njegova supruga Daria kupila u Podstrani. A zbog zalaganja za Vukovar tijekom Domovinskog rata Kasparov je 2014. dobio i hrvatsko državljanstvo.

- Kad sam ljetos stigao u Hrvatsku, nadao sam se da će nam se i majka što prije pridružiti, no tada je počeo drugi val korone i Rusija je zatvorila granice. Na kraju se s njom nisam uspio oprostiti ni telefonski. Posljednjih sedam dana života provela je ležeći na odjelu intenzivne njege. U blizini nije bilo nikoga njoj bliskoga, osim medicinskih djelatnika u čudnim zaštitnim kacigama i kombinezonima. Mislim da je umrla jer nije mogla izdržati samoću i tugu, prestala se boriti. Do tada je bila odlična zdravlja, iako je u ožujku trebala napuniti 84 godine. Za našeg zadnjeg susreta rekla mi je kako joj je najveća želja da budem uz nju kad dođe ovaj tužan dan. Stoga mi je posebno teško što je umrla sama - nastavlja Kasparov.

image
NJegov otac preminu oje od raka kad je Gariju bilo samo osam godina.
PRIVATNI ALBUM

- Uz majku sam bio posebno vezan jer sam s osam godina ostao bez oca, koji je preminuo od raka. Bila je inženjerka i godinama je radila u velikom energetskom institutu u kojem ju je čekala sjajna budućnost. No, poslije očeve smrti stavila je točku na svoju karijeru. Majka je najzaslužnija za moj uspjeh. Iako je zadržala posao jer smo trebali od nečega živjeti, svaki je slobodan trenutak posvetila mome snu. Kad sam sa sedam godina krenuo u školu šaha, iznad mog kreveta objesila je plakat na kojem je napisala ‘Ako ne ti, tko onda?’ - sjeća se Kasparov.

Bila mu je najveći oslonac

Majka mu je ostala oslonac i kad se počeo profesionalno baviti šahom i 1985. postao svjetski prvak. Čak i kad se sredinom devedesetih prvi put oženio i dobio dvoje djece, majka se brinula o njegovu rasporedu natjecanja, planirala mu putovanja... U to vrijeme već su oboje živjeli u Moskvi, kamo su se 1990. preselili iz Bakua.

image
Gari Kasparov nije se uspio oprostiti od umiruće majke.
PRIVATNI ALBUM

- Sve do početka pandemije redovito smo se viđali nekoliko puta godišnje, a ljeta smo zajedno provodili u Podstrani. Bila je presretna kad sam joj prošle godine javio da sam s drugom suprugom Dašom i našom djecom, 14-godišnjom Aidom i petogodišnjim Nickolasom, odlučio tu biti neko vrijeme. Kći Aidu nazvao sam po njoj. Iako je majčino pravo ime Klara, svi su je, naime, od rođenja zvali Aida. Majka je u svemu imala velik utjecaj na mene.

image
Gari s majkom Klarom.
PRIVATNI ALBUM

Zbog nje sam zavolio povijest, klasičnu glazbu i poeziju. I u školi sam bio izvrstan jer me naučila da se jedino uz naporan rad možemo usavršavati kako bismo mijenjali svijet nabolje i pomagali drugima, u čemu mi je ona bila najbolji uzor - pripovijeda Kasparov, dodajući da mu je jedina utjeha to što je siguran da su njegovi roditelji sada konačno zajedno.

Majka, kaže, nikada nije prestala tugovati za njegovim ocem, a umrla je baš na datum njihova vjenčanja.

- Ljubavna priča mojih roditelja jedna je od najljepših koju znam. U bivšem SSSR-u na njihov se brak nije gledalo blagonaklono jer je majka podrijetlom bila Armenka, a otac Kim Vajnštajn Židov. Osim toga, njegovi roditelji, školovani glazbenici, nisu odobravali vezu svog sina sa ženom iz radničke obitelji. Otac je također završio glazbenu školu i svirao je violinu, ali je radio kao inženjer energetike. Na poslu je i upoznao moju majku, koja je od njega bila mlađa šest godina. Kad mu je dijagnosticiran limfom, mama se borila kao lavica. No, nije mu bilo spasa i umro je pet mjeseci kasnije, u 39. godini. Ja sam ga zadnji put vidio dvadesetak dana prije njegove smrti, kada mi je za oproštaj darovao sat za šah. Mamu je očev odlazak dotukao i dugo nije došla k sebi - otkriva Gari Kasparov, koji od majčine smrti rijetko izlazi iz svoga doma u Podstrani.

Ljubav prije šaha

Vrijeme provodi prebirući po uspomenama i šetajući sa suprugom Dariom, s kojom je u braku od 2005. Upoznali su se na jednom predavanju iz alternativne povijesti u Sankt Peterburgu, a iste godine kada su se vjenčali, Kasparov se oprostio od profesionalnog igranja šaha. U međuvremenu se politički angažirao te je prije trinaest godina razmišljao da se kandidira za predsjednika Rusije. Poslije je osnovao obiteljsku tvrtku Kasparov International Management (KIM) koju vodi njegova supruga. Uz to često po Hrvatskoj organizira šahovske simultanke.

image
Gari, Klara i unučad Vadim, Aida i Nickolas.
PRIVATNI ALBUM

Prije dvije godine pokrenuo je i Croatia Grand Chess Tour, koji će od 5. do 12. srpnja u Zagrebu ponovno ugostiti najbolje svjetske šahiste predvođene aktualnim prvakom, Norvežaninom Magnusom Carlsenom.

Posljednjih mjeseci najviše je pak privukao pozornost javnosti kao savjetnik u iznimno popularnom serijalu “Damin gambit”, koji obara sve rekorde gledanosti diljem svijeta. Kad ga je producent i scenarist Scott Frank pozvao da mu pomogne kako bi šahovski mečevi u serijalu izgledali autentično, najponosnija je, uz kćer i sina, bila njegova majka Klara.

image
Mali Gari s majkom Klarom u rodnom Bakuu.
PRIVATNI ALBUM

- I Aida i Nickolas znaju igrati šah, no za sada ne pokazuju neki osobit interes. Na kćer sam jako ponosan jer je među najboljim učenicama jedne prestižne njujorške škole čija se nastava od početka pandemije održava online. Dok mi je majka bila živa, viša sam puta u Americi sudjelovao na šahovskim turnirima u Saint Louisu, premda posljednjih godina nemam onu snagu i moć. No, njoj je bilo najveće zadovoljstvo gledati me dok igram. Uvijek mi je govorila da se u tim trenucima vraćala u prošlost, u doba kad je bila najsretnija - kaže Gari Kasparov.

Linker
24. travanj 2024 22:10