vedran peteh/CROPIX
Novi početak u Lici

Ginekolog u malom selu podigao natalitet: 'Prognozirali su mi neuspjeh, ali sve mi cvjeta'

Za razliku od mnogih opustjelih ličkih sela, u Smiljanu raste natalitet - zahvaljujući ginekologu Darku Gusiću i njegovoj supruzi Ivani koji su u rodnom mjestu Nikole Tesle zasnovali obitelj te otvorili ordinaciju.

Ličko selo Smiljan donedavno je bilo poznato samo kao rodno mjesto Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja. No, otkako je lani u studenom ondje otvorena prva specijalistička ginekološka ordinacija, koja od ove godine nudi i dermatološke usluge, slikovito mjesto s oko 400 stanovnika postalo je privlačno i zbog zdravstvenog turizma.

Polikliniku Gusić osnovao je Darko Gusić (59), specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist fetalne medicine koji je radio u državnim i privatnim klinikama i poliklinikama u Puli i Rijeci, a potom i u Općoj bolnici u Gospiću. Mnogi su ismijavali njegovu odluku da pokrene posao u maloj sredini te zlobno komentirali da mu nitko neće doći na pregled "bogu iza nogu", ali nepokolebljivi Sinjanin ima toliko pacijentica da se njegov potez pokazao - pogotkom u sridu.

Sve se dogodilo spontano

Sa suprugom Ivanom (41), profesoricom glazbene kulture rodom iz Slavonskog Broda, u Lici je zasnovao obitelj, a kako bi supružnici Gusić voljeli da njihovo troje djece budu svjetski ljudi - kao i njihov sumještanin Nikola Tesla - dali su im i domaća i strana imena: sinovi se zovu Šimun Guliver (7) i Bartul Vigo (5), a kćerkica Brigita Zoe (3).

Gospic 03.09.2020
Darko Gusic i obitelj - privatna ginekoloska ordinacija
foto vedran peteh
vedran peteh/CROPIX
Zahvaljujući Gusićima broj stanovnika Smiljana narastao je barem za troje - sinove Šimuna Gulivera i Bartula Viga te kćerkicu Brigitu Zoe (1, 2 i 3).

- Sve se desilo spontano. Najprije smo u potrazi za mirnijim životom, bez gužvi i loših međuljudskih odnosa na poslu, supruga i ja 2012. iz Rijeke došli u Gospić. Živjeli smo kao podstanari, a onda sam slučajno vidio da se u Smiljanu prodaje kuća. Vlasnik joj je bio Kanađanin naših korijena, koji ju je sagradio za svoju djecu, no kako oni nisu namjeravali ondje živjeti, odlučio ju je prodati. Kupio sam je te nakon nekog vremena došao na ideju da u njoj otvorim ginekološku ordinaciju. Većinu građevinskih radova sam odradio sam, a kako u slobodno vrijeme slikam, zidove ordinacije krase i neka moja djela - govori dr. Gusić, dodajući da je krenuo skromno, s ciljem da prihodom iz ambulante samo pokrije kredit za kuću, no posao je procvjetao. Ponajprije stoga što je razbio predrasude da se kvalitetna liječnička usluga može dobiti samo u velikim gradovima.

Gospic 03.09.2020
Darko Gusic i obitelj - privatna ginekoloska ordinacija
foto vedran peteh
vedran peteh/CROPIX
Kuća je okružena voćnjakom pa Gusići sami proizvode - i prodaju - svoj sok od jabuka. Zbog takvog stila života, dr. Gusića svi uspoređuju s ‘Dr. Bergmannom, seoskim liječnikom’ iz istoimenog TV serijala.

U manjim mjestima se na preglede i operacije, kaže, ne treba dugo čekati, prisniji je odnos između pacijenta i doktora, koji su itekako stručni i obrazovani. Darko Gusić je, primjerice, završio specijalizaciju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, ima više od četvrt stoljeća liječničkog iskustva, a redovito se usavršava na svjetskim i europskim kongresima.

U ordinaciji koristi najsuvremeniju tehnologiju

Član je i dviju uglednih organizacija: Europskog udruženja za prevenciju i liječenje karcinoma vrata maternice te Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskoga liječničkog zbora. Osim toga, trudi se ići ukorak s vremenom pa u svojoj poliklinici ima najsuvremenije metode i uređaje s područja ginekologije i dermatologije - 4D ultrazvuk, elektrokirurški zahvat LETZ, ultrazvučni lifting Renew Lift, krioterapiju kojom se oboljelo tkivo uništava smrzavanjem i sprječava pojava raka vrata maternice... Zanimljivo je da je neke od tehnologija na kojima se ti uređaji temelje, poput radiovalova, patentirao sam Nikola Tesla.

- Imam i dobru suradnju s gospićkom bolnicom, koja već godinama ima otvoren natječaj za ginekologa. Pozivam, stoga, mlade liječnike da dođu u lički kraj ili neke druge slabije naseljene hrvatske krajeve. Ondje neće morati dugo čekati specijalizaciju, a podići će natalitet, kao što smo supruga i ja u Smiljanu - smije se Darko Gusić, dodajući kako njihov najstariji sin Šimun i još jedan dječak jedini idu u drugi razred osnovne škole u obližnjem mjestu Klanac.

Gospic 03.09.2020
Darko Gusic i obitelj - privatna ginekoloska ordinacija
foto vedran peteh
vedran peteh/CROPIX
Djeca odrastaju u čistoj prirodi te zbog toga pucaju od zdravlja.

Ipak, sretni su da im djeca odrastaju u prirodi, na čistom zraku i zdravoj autohtonoj hrani poput ličke janjetine i krumpira, sira škripavca i base te domaćem voću i povrću. Oni u slobodno vrijeme proizvode sok od jabuke jer su uz kuću sagrađenu u američkom stilu dobili i golemi voćnjak s višnjama, trešnjama, kruškama, jabukama...
.

U sretnom su braku već 15 godina

Zbog takvog stila života mnogi dr. Darka Gusića uspoređuju sa seoskim liječnikom dr. Bergmannom iz istoimenog njemačkog serijala, koji ordinira u slikovitom mjestašcu Deekelsen u pokrajini SchleswigHolstein. No, Ivana Gusić kaže da je njoj bio mnogo draži dr. Udo Brinkmann iz serijala “Klinika Schwarzwald”, koji je bio popularan 80-ih. Ivana i Darko, koji iz prvog braka ima sina, zajedno su već petnaest godina, a upoznali su se u Puli gdje je on radio, a ona završila Muzičku akademiju. Vjenčali su se, međutim, tek prije tri mjeseca.

Gospic 03.09.2020
Darko Gusic i obitelj - privatna ginekoloska ordinacija
foto vedran peteh
vedran peteh/CROPIX
Ordinacija je u sklopu obiteljskog doma, tako da dr. Gusić može uvijek imati na oku svoje troje djece.

- Moj brat, koji inače živi u Austriji, 16. lipnja je dogovorio vjenčanje u matičnom uredu u Gospiću pa smo Darko i ja rekli: “ Idemo i mi”. Međusobno smo si bili kumovi, a umjesto vjenčanice i svadbenog odijela odabrali smo ležernu odjeću. Nismo imali čak ni prstenje, jer nam je matičarka rekla da nije obavezno - prisjeća se Ivana Gusić, svjesna da ona i suprug zbog razlike u godinama i nekonvencionalnog načina života katkad izazivaju čuđenje u maloj i konzervativnoj sredini.

Ali danas ne bi Smiljan nipošto mijenjali za grad, štoviše, ostat će tu i razvijati posao. Plan im je da u svom voćnjaku sagrade drvenu kućicu gdje bi njihove pacijentice iz raznih dijelova Hrvatske mogle prespavati i odmoriti se. A onima koji im dođu u ordinaciju spremni su u znak zahvalnosti platiti ulaznicu za obližnji Memorijalni centar Nikole Tesle.

Čitajte i:

Muza, seks simbol i ikona 20. stoljeća: Gubitak kćeri slomio ju je više od opake bolesti, no nije se predala!

Čudo od djeteta! 15-godišnja riječka ilustratorica već broji prve angažmane

Šarmantni oskarovac obožavao je žene, no u brak je ušao tek u starosti, nakon ljubavnog trokuta

Linker
20. ožujak 2024 17:18