INTERVJU

Oskarovka ekskluzivno o glumcu s kojim je spajaju: ‘Nije tajna da se volimo‘

Holivudska zvijezda Jessica Chastain bila je zvijezda večeri u dvorani Dolby Theatrea nakon što je na dodjeli nagrada Akademije osvojila zlatni kipić za najbolju žensku ulogu u zaista oštroj konkurenciji. Tim povodom prisjećamo se njezina intervjua koji je dala za magazin Gloria, nakon što je u rujnu u Veneciji predstavila serijal ‘Prizori iz bračnog života’, u kojemu govori o scenama seksa na setu i odnosu s glumačkim partnerom, ali i o braku s talijanskim grofom.

"Ljubav je teško opisati", rekla je holivudska zvijezda Jessica Chastain na početku našeg razgovora u luksuznom hotelu JW Mariott na venecijanskom privatnom Otoku ruža u rujnu kad smo s njom bili na ekskluzivnom intervjuu. No, barem treba pokušati, a to je i učinila u serijalu Prizori iz bračnog života, preradi istoimenog kultnog djela Ingmara Bergmana.

Švedski redatelj je 1973. u priči o jednom bračnom paru minuciozno razotkrio turbulencije zajedničkog života o kojima se inače nije govorilo. Gotovo pola stoljeća kasnije izraelski redatelj Hagai Levi, autor hvaljenih serijala "Preljub" i "Na terapiji", odlučio je preuzeti Bergmanov model i prilagoditi ga suvremenim odnosima. Rezultat je serijal "Prizori iz bračnog života", koji se može gledati na kablovskoj televiziji HBO i u internetskoj videoteci HBO GO, a u njemu bračni par igraju holivudske zvijezde Oscar Isaac i Jessica Chastain. Bliskost koju su glumci pokazali u petodijelnom serijalu, kao i zagrljaji i poljupci i na crvenom tepihu Venecijanskog filmskog festivala, gdje je premijerno prikazan, mnoge su naveli na pomisao da je između njih i u stvarnom životu nešto više od prijateljstva.

image

Jessica Chastain i suprug Gian Luca Passi de Preposulo

DAVID M. BENETT

No, bila je to samo njihova zafrkancija, što se moglo vidjeti i po tome što je samo desetak metara od njih stajao Jessicin suprug, talijanski grof Gian Luca Passi de Preposulo, menadžer u modnoj kući Moncler. Glumica rođena u Sacramentu, a proslavljena filmskim hitovima "Zero Dark Thirty" i "Tajni život kućnih pomoćnica", nerado priča o privatnom životu. Zna se da je majka dvoje djece, koje je najvjerojatnije dobila uz pomoć surogat majke, da je već godinama veganka i da sa suprugom živi u New Yorku.

Što je za vas ljubav?

Postoje sebične i posesivne, ali i nesebične ljubavi. Priča “Prizora iz bračnog života” je posebna jer prikazuje par koji na kompliciran način dolazi u situaciju da se voli nesebično, bez ikakve obaveze ili očekivanja.

Kako ste uspjeli dosegnuti tu razinu neophodne intimnosti s glumačkim partnerom Oscarom Isaacom da uvjerljivo portretirate bračni par?

Prijatelji smo dulje od polovice naših života i nije tajna da se volimo. Puno smo toga zajedno prošli i znamo naše međusobne tajne. Što je najvažnije, vjerujemo jedno drugome, pa je u toj situaciji puno lakše otvoriti se ispred kamere i ostvariti intimnu povezanost. No, zna biti i nezgodno. Lakše je povrijediti onoga kojega dobro poznajete jer znate njegove slabe točke. Tako sam i ja u scenama svađa koristila sitne trikove jer sam znala što Oscaru ide na živce. Recimo, u prvoj epizodi ima scena u kojoj mu prigovaram što nije pospremio kuću, znajući koliko ga takvi prigovori znaju izludjeti.

Ipak, sigurno vam nije bilo svejedno dok ste snimali scene seksa.

Svima je neugodno kada na red dođu intimne scene. Redatelji se srame o tome pričati, glumcima je neugodno, snimatelj bi se najradije sakrio iza kamere... Nekada se o tome nije govorilo, već bi svi stisnuli zube i odradili posao. Srećom, u posljednje vrijeme sve češće na setovima imamo koordinatore za intimne scene. Riječ je o stručnjacima koji prije snimanja razgovaraju s glumcima, redateljem i ostalim bitnim članovima ekipe kako bi doznali što je doista neophodno za film. Pritom vas pitaju bitne stvari, primjerice gdje ne želite da vas netko dodiruje ili što ne želite da vam se radi. Kroz razgovor i dogovaranje dođemo do scene i ponašanja na setu koje svima odgovara.

Čitajte i: Najprestižniji crveni tepih u godini: Pogledajte što su zvijezde odjenule za dodjelu Oscara!

Koliko se koncept braka promijenio od Bergmanove serije u sedamdesetima do danas?

Glavna je promjena da je institucija braka danas otvorena svim ljubavima. Prekrasno je vidjeti da ljudi više ne moraju skrivati svoju ljubav samo zato što je prema osobi istoga spola. Druga velika promjena je ekonomska. Kad je Bergman snimao svoj film, većinom su muškarci zarađivali, dok su žene bile kod kuće i brinule se za obitelj. Danas to više nije tako. Sve je više žena koje dobro zarađuju, a time se i mijenja dinamika odnosa u braku.

image

Na premijeri je izgledalo kao da joj je Oscar Isaac više od prijatelja - no bila je to samo zafrkancija.

MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PR

Je li zbog te promijenjene dinamike institucija braka jača ili slabija?

To ovisi o ljudima, a ne o instituciji. Godinama smo se borile da za isti posao budemo plaćene jednako kao i muškarci. Iako još nije sve idealno, postignut je veliki napredak. Muškarci moraju biti dovoljno snažni da to prihvate, ali i žene se ne smiju sramiti svojega uspjeha. Puno mojih prijateljica ne voli pričati o svojoj zaradi bojeći se da će tako smanjiti samopouzdanje svojeg muškarca, na neki način obezvrijediti njegovu muškost. To su gluposti. Jednostavno umjesto muškarca koji će se bojati vašeg uspjeha trebate pronaći onoga koji će se radovati vašem novcu.

Koliko vam je bitno da svojim glasom pokušate promijeniti svijet?

Borba za ženska prava mi je izuzetno važna. Očajna sam kada vidim što se događa u Afganistanu. Očajna sam kada vidim što se događa u Teksasu, gdje se želi onemogućiti pobačaj. Očajna sam kada vidim da nismo svi ravnopravni. Strast i volja da učinim svijet ravnopravnijim vjerojatno proizlazi iz odrastanja u siromašnoj obitelji sa samohranom majkom. Na vlastitoj koži sam naučila koliko je truda potrebno da nadvladate prepreke ako ste rođeni u nepovlaštenoj obitelji. Na sreću, izborila sam se da izađem iz tog začaranog kruga. Prva sam iz svoje obitelji koja je otišla na fakultet, a kada sam već postigla uspjeh i dosegnula određenu moć, bilo bi neodgovorno od mene da je ne koristim za pomoć drugima.

Obeshrabri li vas ikada činjenica da se sustav sve žešće brani što ga više pokušavate promijeniti?

Ne znam tko je to rekao, ali se slažem s izjavom da privilegiranima jednakost izgleda kao diskriminacija. Ako su vas godinama uvjeravali da ste posebni i da je normalno da imate više od drugih, vjerojatno vam neće biti ugodno kada od vas zatraže da svoje bogatstvo i privilegije podijelite s njima. To se neće promijeniti preko noći, što ne znači da se trebamo prestati truditi. Prave i trajne promjene dolaze malim koracima.

image

U šetnji s kćeri po Los Angelesu

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIM

Kada ste prvi put shvatili da želite biti glumica?

Gluma je nešto čime sam se željela baviti od djetinjstva. Sjećam se kad me baka prvi put odvela na predstavu i objasnila da je glumcima posao nastupati pred drugima. Nisam to shvaćala jer mi je sve izgledalo kao igra, a ne kao posao. No, onda je u jednoj sceni na pozornicu izašla osmogodišnja djevojčica i počela čitati iz knjige. Odmah sam poželjela biti na njezinom mjestu. Tada sam odlučila: gluma će biti moj posao.

Čitajte i: Bijesni Will Smith ošamario Chrisa Rocka na dodjeli Oscara. Što se dogodilo?

Koje biste glumice naveli kao uzore?

Oduvijek sam se divila Diane Keaton, Sissy Spacek, Helen Mirren i Vanessi Redgrave, da spomenem samo neke od svojih uzora. A kada sam došla na glumačku akademiju, otkrila sam Isabelle Huppert. Imam toliko poštovanja prema njoj da protrnem i na sam spomen njezinog imena. Mislim da bih zaplakala kad bih je srela. Ona se ne nameće svojom glumom, ali ipak vas uspije potpuno opčiniti. U isto vrijeme djeluje neuništivo i izuzetno ranjivo, tako da je nemoguće ostati ravnodušan prema njezinoj glumi.

Kako ste udani za Talijana, možete li primijetiti razliku između talijanskog i američkog pristupa braku?

Teško mi je na to odgovoriti jer sam se samo jednom udala, pa ne mogu uspoređivati. No, mogu reći da sam izuzetno sretna što imam muža koji se veseli mojim uspjesima, baš kao što se i ja veselim njegovima. Uzbudljivo je biti u braku s osobom koja vas ne guši, nego vas, naprotiv, potiče da iskoristite svoj puni potencijal. Voljela bih kada bi svatko našao jednu takvu osobu za sebe.

image

Jessica Chastain na filmskom festivalu u Cannesu

MAX_MONTINGELLI/SGP/PROFIMEDIA

Koliko poznajete domovinu svojeg supruga?

Italija je moj drugi dom. Obožavam je. Nedavno smo tu proveli dva mjeseca i samo se odmarali i uživali u fantastičnoj hrani. Ni sama ne znam koliko sam jela s tjesteninom probala. Naravno, užitku nije odmogla ni činjenica da suprug ima vinograd i radi odličan prosecco.

Tko u obitelji više kuha - suprug ili vi?

Ne, kuhanje je moja specijalnost. Toliko volim kuhati da sam 2012. upisala napredni tečaj za chefa u kulinarskoj školi Natural Gourmet Institute u New Yorku. Uživam za štednjakom, pogotovo zimi kada radim juhe i variva.

Koje jelo spremate kada želite nekoga impresionirati?

Moj su specijalitet poširane kruške u vinu sa sladoledom od vanilije. Također obožavam rižoto s gljivama. Velika sam ljubiteljica gljiva.

Vjerujete li u staru izreku da ljubav ide kroz želudac?

Ljubav ide kroz darežljivost. U pravoj ljubavi ste darežljivi prema svojem partneru, hranite ga in­­­telektualno, emotivno i, u mom slučaju, doslovno.

Čitajte i: Valjda suprugu neće smetati? Holivudsku divu kolega poljubio pred svima na crvenom tepihu


Ovaj intervju izvorno je objavljen 25. rujna 2021. na portalu Gloria.hr

Linker
19. travanj 2024 20:44