PROMO
velika čast

Goran Bogdan piše povijest: ‘Ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme‘

Film ‘Otac’ Srdana Golubovića imate priliku pogledati na ZFF-u još ovog vikenda, a od 19. studenog u hrvatskim kinima. Uloga u tom filmu Goranu Bogdanu donijela je nominaciju za najboljeg europskog glumca.

Europska filmska akademija objavila je konačan popis nominacija za Europske filmske nagrade. Goran Bogdan nominiran je u kategoriji najboljeg europskog glumca za ulogu u filmu "Otac" Srdana Golubovića. Time je Bogdan postao prvi glumac iz Hrvatske nominiran za tu prestižnu nagradu.

Europske filmske nagrade, europski pandan Oscarima, najznačajnija su filmska priznanja Starog kontinenta, kojima Europska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izvrsnost na polju filma. Finalisti u kategoriji najboljeg glumca uz Bogdana su Bartosz Bielenia (Corpus Christi), Viggo Mortensen (Falling), Elio Germano (Hidden Away), Luca Marinelli (Martin Eden) i Mads Mikkelsen (Another Round).

Radnja filma "Otac" temelji se na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva "svojevrsnim balkanskim Paris, Texasom" (Vladan Petković, Cineuropa), Goran Bogdan je s pritajenom snagom utjelovio očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.

Film je u veljači premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film, Krugovi. Za svoju ulogu Goran Bogdan nagrađen je na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu. U Puli je "Otac" osvojio i nagradu publike, Zlatna vrata, i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen prosječnom ocjenom 5,0.

image
Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.
PROMO

"Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo "Otac" nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme", izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

'Iz dubine srca sam zahvalan', kaže Bogdan...
 

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma, koji su s ovim redateljem surađivali i na nagrađivanim "Krugovima". Film je, između ostaloga, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Goran Bogdan hrvatski je filmski, televizijski i kazališni glumac i jedno od omiljenih lica s malih i velikih ekrana u Hrvatskoj i u regiji. Ostvario je niz filmskih uloga, između ostalih u "Sonja i bik" (2012.), "Majstori" (2013.), "Svećenikova djeca" (2013.), "Broj 55" (2014.), "Takva su pravila" (2014.), "Koja je ovo država!" (2018.) i "Otac" (2020.), te u nizu popularnih hrvatskih i regionalnih TV-serija, kao što su "Uspjeh" (2019.), "Senke nad Balkanom" (2017.), "Jutro će promeniti sve" (2018.) i "Močvara" (2020.). Zapažene uloge ostvario je i u nekoliko međunarodnih produkcija, među kojima se ističu "Fargo" (2017.) i "The Last Panthers" (2015.–2016.).

Dobitnici Europskih filmskih nagrada bit će poznati u subotu 12. prosinca, kad će se putem videoprijenosa uživo iz sjedišta EFA-e u Berlinu održati 33. dodjela Europskih filmskih na-grada.

Film "Otac" otvorio je ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala, a bit će prikazan i posljednjeg festivalskog dana, u programu Propustili ste, pogledajte, sa subote 14. studenog na nedjelju 15. studenog. Film uskoro kreće u redovitu kinodistribuciju u kina diljem Hrvatske. Od 19. studenog moći će se pogledati u Zagrebu (kino Tuškanac, kino Metropolis, Cinestar Branimir, Cinestar Kaptol Boutique), Splitu (kino Karaman), Rijeci (Art-kino), Dubrovniku, Đakovu, Osijeku, Varaždinu, a u danima nakon toga i u Metkoviću, Rovinju, Puli i Taboru.

Čitajte i: 

Nikad emotivniji Bogdan: 'Blagoslovljen sam što sam proveo vrijeme s tim anđelima na zemlji'

Velika vijest za Srdana Golubovića i Gorana Bogdana: Film Otac u utrci je za 'europski Oscar'

Kopanje po uspomenama Goran Bogdan fotkom iz djetinjstva dirnuo u dušu: 'U šta naraste moj Gorane'

Linker
06. ožujak 2021 09:17