Posebna povezanost

Guy Pearce ne može reći ne svojoj slavnoj kolegici: ‘Prvi put napravio sam tako dobar posao da me je htjela ponovno‘

Australski glumac, koji je ulogu u ‘Mare iz Easttowna‘ prihvatio jer ga je to zamolila buduća partnerica, otkriva zašto ga privlače filmovi i serije sa snažnim ženskim likovima te kakve to veze ima s njegovim odrastanjem bez oca.

Australski glumac Guy Pearce (53) ni trenutak se nije dvoumio kada mu se ukazala prilika da opet u zagrljaj primi svoju britansku kolegicu Kate Winslet: prvi put glumio je njezina ljubavnika prije deset godina u TV serijalu “Mildred Pierce”, a sada i u novom serijalu “Mare iz Easttowna”, koji se prikazuje na kablovskoj televiziji HBO i online videoteci HBO GO.

Vrlo su uvjerljivi u tim ulogama, a za njihov opušten odnos pred kamerama presudno je to što su i iza kamera - veliki prijatelji. Iako je rođen u Engleskoj, u obitelji vojnog pilota i učiteljice, Pearce od treće godine živi u Australiji, a kao i većina njegovih tamošnjih kolega karijeru je započeo u - sapunici.

Ipak, tijekom godina gotovo nema žanra u kojem nije briljirao - od visokobudžetnog spektakla kao što je “Iron Man 3”, holivudske povijesne drame “L. A. povjerljivo” do nezavisnih filmova kao što je “Memento”. Do 2016., kad je u vezi s nizozemskom glumicom Carice van Houten dobio sina Montea, godišnje je snimao 5-6 filmova ili TV serijala, a potom je malo usporio.

Čitajte i: Razgovor s jednom od najvećih! Kate Winslet nam otkrila zašto ju je najnovija uloga obilježila i više nego se nadala

image
Deset godina od TV serije ‘Mildred Pierce’, Kate Winslet i Guy Pearce opet glume ljubavnike.
HBO/PLANET/PROFIMEDIA

Inače, zbog Carice van Houten, poznate po ulozi u serijalu “Igra prijestolja”, nakon 18 godina braka napustio je suprugu, psihologinju Kate Mestitz.

Zbog čega ste prihvatili ulogu u “Mare iz Easttowna”?

- Zbog Kate Winslet. Nazvala me i pitala bih li htio ulogu, a kada me Kate nešto pita, obično kažem - da. Zbog nje bih pristao na ulogu čak i prije nego što pročitam scenarij. Ona je sjajna osoba i dugogodišnji smo prijatelji pa sam znao da ono što mi nudi ne može biti loše.

Čitajte i: Kate Winslet progovorila o paklu koji je prošla nakon 'Titanica': 'Bilo je uznemirujuće i okrutno'

Kako ste se sprijateljili?

- Kada se prije 25 godina pojavila na sceni, odmah mi je zapela za oko. Vidio sam da je sjajna glumica, a nakon što sam saznao da smo rođeni istog datuma, znao sam da ne može biti loša osoba. U to sam se uvjerio prije deset godina kada smo snimili TV serijal “Mildred Pierce”. Tada smo se i sprijateljili. Mogao bih sada satima govoriti kako je divna i posebna, ali ni ona ne voli kada previše brbljam.

Je li slučajnost što u oba serijala glumite njezina ljubavnika?

- Valjda sam prvi put napravio tako dobar posao da me je htjela ponovno. To su dva posve različita lika, a zajedničko im je to što su stranci, ljudi koji ne pripadaju njezinoj sredini. Čini mi se da je to bitno za lik Mare jer gledatelju pruža malo drugačiju perspektivu nego što je dobije kada je vidi samo u interakciji s obitelji.

Serijal dosta govori o odnosu roditelja i djece. Jeste li na snimanju razgovarali o vlastitim iskustvima?

- Naravno. Nemoguće je snimati ovakvu priču, a ne zaroniti u vlastiti život. Dosta sam s Kate pričao o roditeljstvu, zapravo ona je pričala, a ja sam slušao. Iako sam stariji od nje, imam četverogodišnjeg sina, dok je ona već iskusna majka troje djece. Tako sam od nje naučio neke trikove iz kuhinje, ali i kako se nositi s klincem koji jedan trenutak želi jedno, a u drugom nešto potpuno drugačije. Jadao bih joj se, a Kate bi se samo nasmiješila i rekla: ‘Gledaj, sad ću ti pokazati kako to riješiti’. Ona je uistinu sjajna sugovornica.

Što mislite, zašto se u posljednje vrijeme snima toliko serijala sa snažnim ženskim likovima?

- Konačno smo shvatili da su žene jednako zanimljive kao i muškarci, a ja bih rekao - i zanimljivije. Svi znamo da je ovo dosad bio muški svijet. Naravno, bilo je velikih ženskih zvijezda, poput Marilyn Monroe i Katherine Hepburn, ali je bilo malo velikih ženskih priča. Sada se to mijenja i nadam se da nije riječ samo o trendu.

image
Zbog nizozemske glumice Carice van Houten, koja mu je prije četiri godine rodila sina, ostavio je suprugu nakon 18 godina braka.
MOVI INC./SPLASH/PROFIMEDIA

Što vas privlači takvim pričama?

- Vjerojatno to ima veze s time što sam odrastao bez oca, koji je preminuo kada sam imao devet godina, pa sam ostao samo s majkom i sestrom. Pretpostavljam da mi je zato puno lakše vidjeti stvari kroz žensku perspektivu.

Čitajte i: Kate Winslet napokon progovorila o poznatim zlostavljačima: 'Sramotno je koliko smo ih uzdizali!'

Koliko vam je nedostajao muški uzor dok ste odrastali?

- U tinejdžerskim danima mislio sam da mi ne nedostaje, jednostavno sam se pomirio sa situacijom i kazao samome sebi da tako mora biti. U tridesetima sam se počeo osvrtati unatrag i shvatio da bi bilo dobro da je tata bio uz mene.

Na koju ste ulogu u svojoj karijeri najponosniji?

- Teško je izabrati jednu. Jako sam bio zadovoljan ulogom u “Factory Girl”, iako film nije ispao najbolji. Najdraži film mi je pak “Uvjeti predaje”, jer ga je redatelj John Hillcoat učinio tako uvjerljivim. Gotovo možete osjetiti vrućinu, pijesak i prljavštinu koja izvire iz svakog kadra. Naravno, bez uloga u “Mementu” i “L. A. povjerljivo” moja karijera ne bi imala ovakav put.

Što biste bili u životu da niste glumac?

- Glazbenik. Uživam u glazbi. U mladosti sam svirao klavir, klarinet i saksofon, pisao sam i dosta pjesama, ali nisam mislio da ću ih ikada objaviti. Nisam bio spreman toliko se razotkriti drugima. No, s godinama sam dobio više sigurnosti pa su mi se snovi ostvarili kada sam objavio - prvo “Broken Bones” 2014., a četiri godine kasnije i “Nomad” - svoja dva albuma.

Linker
23. travanj 2024 14:31