BLOOMBERG
BIVŠI POLICAJAC

Heroj s ulice: Novi njujorški gradonačelnik je kao mladić bio član bande, a sad će upravljati ‘Velikom jabukom‘

Život Erica Leroya Adamsa je poput filma: od siromašnog klinca iz Brooklyna, člana bande i žrtve policijske brutalnosti dogurao je do kapetana njujorških plavaca i gradonačelnika najvećeg američkoga grada

Život Erica Leroya Adamsa je poput filma: od siromašnog klinca iz Brooklyna, člana bande i žrtve policijske brutalnosti dogurao je do kapetana njujorških plavaca i gradonačelnika najvećeg američkoga grada

Drugi put u povijesti Njujorčani su izabrali crnog gradonačelnika, bivšeg policajca Erica Leroya Adamsa (61), koji je odrastao u siromaškim dijelovima Brooklyna i Queensa te u mladosti i sam bio žrtva policijske brutalnosti. Bilo mu je 15 godina kad su ga uhitili zbog sitne krađe i ometanja posjeda. U podrumu policijske stanice nemilo su ga ispendrečili, toliko da je sedam dana mokrio krv. Batine su ga opametile utoliko što je shvatio da su policajci daleko moćniji od sitnih prijestupnika pa se u njemu raspirila ambicija da i on postane policajac, ali bolji i napredniji od onih koji su ga mlatili kao vola u kupusu.

image

Eric Adams

BOB LONDON/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Upisao se na policijsku akademiju i 1984. diplomirao kao jedan od najboljih u klasi. Karijeru je počeo kao prometnik i postupno se uzdigao do čina kapetana njujorških plavaca, a s te je pozicije agresivno poticao reforme u policijskom sustavu. Stoga su Afroamerikanci, koji generalno ne vjeruju čuvarima zakona, Adamsa respektirali i dok je nosio uniformu, a gradonačelnik najvećeg američkog velegrada postao je ponajviše zahvaljujući njihovim glasovima. Pobjedu je proslavio u rodnom Brooklynu uz pjesmu “The Champ Is Here” (Evo šampiona) njujorškog repera Jadakissa. Davno prije nego što je postao šampion, Adams je obilato iskusio i drugu stranu medalje.

Na izbrijanoj glavi još nosi ožiljak što ga je zaradio kad je s 14 godina pristupio uličnoj bandi 7-Crowns. U obračunu s konkurentskom bandom Savage Skulls netko mu je s leđa rascopao glavu bejzbol-palicom okovanom čavlima.

Adamsova samohrana majka izdržavala je šestero djece radeći kao čistačica i kuharica, a on je u školu išao noseći u vreći za smeće svu svoju odjeću, vječito u strahu da će ih zbog neplaćenih režija izbaciti iz stana. Imao je poteškoća u učenju, ali tada još nije znao da je to zbog disleksije. Nije to znao ni njegov učitelj, koji ga je jednostavno smatrao lijenim pa ga je kažnjavao šamarima. Sa 17 godina Eric je vrebao pred semaforima i prao stakla na automobilima, i to običnom krpom, jer za spužvu nije imao novca. Tako zarađenim sitnišem pomagao je majci da prehrani obitelj. U to je vrijeme obavljao i manje poslove za ljude na rubu zakona, no da je u njegovoj biografiji bilo većih mrlja, vjerojatno ga ne bi primili u policiju, gdje je proveo 22 godine iskazavši se kao borac protiv rasne diskriminacije.

image

Za vrijeme službe ustrajno je zagovarao reforme u policijskom sustavu

SPENCER PLATT GETTY IMAGES

Nakon što je 2006. otišao u policijsku mirovinu, ušao je kao zastupnik Brooklyna u senat države New York, a 2013. izabran je za predsjednika četvrti Brooklyn, u kojoj živi 2,59 milijuna stanovnika. U predizbornoj kampanji za gradonačelnika sugrađanima je obećao veću sigurnost, što podrazumijeva više policajaca na ulicama, te bolji standard radničkoj klasi, kojoj, kaže, i sam pripada. Najavio je da će se protiv kriminala boriti i pregovorima s vođama uličnih bandi te prvi put u povijesti na mjesto šefa njujorške policije postaviti ženu. Također želi da New York postane svjetski centar kriptovalutne industrije pa je zatražio da mu prve tri gradonačelničke plaće isplate u bitcoinima.

Čitajte i: Kamala Harris dirljivom objavom pohvalila pokćerku: 'Nastavi sanjati i ne postoji ono što ne možeš postići'

Glavni Adamsov rival u gradonačelničkoj utrci bio je republikanac Curtis Sliwa (67), radijski voditelj najpoznatiji po tome što je 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je New York grcao u kriminalu, osnovao Anđele čuvare - volontersku samozaštitarsku organizaciju čiji su članovi patrolirali po postajama podzemne željeznice. Sliwa je u javnost proturao dramatične priče kako se Anđeli čuvari obračunavaju s kriminalcima, no kasnije se pokazalo da su to bile izmišljotine i režirani incidenti. Iako je opterećen kontroverzama, republikanci su ga isturili kao protukandidata Adamsu, a u njegovom je populističkom predizbornom Za vrijeme službe ustrajno je zagovarao reforme u policijskom sustavu (1). Adams je vegan, bavi se sportom i meditira uz bliskoistočnu glazbu (2) programu, među ostalim, stajalo da će rezidenciju gradonačelnika pretvoriti u sklonište za napuštene pse i mačke. To se neće dogoditi jer Adams je na izborima osvojio 67 posto glasova.

Novi njujorški gradonačelnik, 110. po redu, u slobodno vrijeme voli meditirati uz bliskoistočnu glazbu, čita knjige o Vladimiru Putinu i gorljivi je vegan.

image

Adams je vegan, bavi se sportom i meditira uz bliskoistočnu glazbu

ANDREW LICHTENSTEIN CORBIS VIA GETTY IMAGES

Lani je objavio knjigu gdje opisuje kako mu je veganska dijeta pomogla u borbi protiv pretilosti i dijabetesa, zbog kojeg je skoro oslijepio. Ima dva sina iz izvanbračne veze s novinarkom Chrisenom Coleman, s kojom se razišao prije 23 godine, a već dugo je u vezi s Tracey Collins (58), školskom administratoricom zaposlenom u uredu za obrazovanje grada New Yorka. Kad 1. siječnja iduće godine preuzme dužnost gradonačelnika, Adams će ujedno postati šef svojoj partnerici, koja nije sudjelovala u njegovoj kampanji. Upućeni kažu da Tracey uopće ne zanima uloga prve dame New Yorka. Želi sačuvati svoju privatnost te, kao i do sada, samozatajno pridonositi podizanju kvalitete obrazovanja u njujorškim javnim školama.

Čitajte i: Nevjere su ga koštale pozicija, vrtoglavih iznosa i obiteljskih odnosa: Boris Johnson konačno priznao koliko ima djece

- Savršeno sam nesavršen - poručio je novi njujorški gradonačelnik u svom pobjedničkom govoru - kao što je i ovaj grad sastavljen od savršeno nesavršenih ljudi. To je kombinacija koja će nam omogućiti da stvorimo savršen grad gdje nitko neće biti ostavljen po strani.

Linker
26. travanj 2024 21:20