POZLAĆENI KIPIĆ

Hoće li se povijest ponoviti? Hrvatski animirani film u utrci za Oscara!

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavila je 27 dugometražnih animiranih filmova koji konkuriraju za najprestižniju filmsku nagradu, među kojima su Pixarova "Duša" te "Spužva Bob Skockani: Spužva u bijegu", ali i hrvatski kandidat "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića.

Među sve te visokobudžetne naslove ugurao se i film Dalibora Barića „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”. Riječ je o eksperimentalnom animiranom filmu, stvorenom tehnikom kolaža i rotoskopije, o borcu protiv sustava Martinu i konceptualnoj umjetnici Sari koji se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, zbog čega za njima traga policija.

image
Animirani film Dalibora Barića „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”, nominiran je za Oscara.
Promo

- Dugački naslov filma nastao je kao posveta nadrealizmu i zagonetkama, ali i prisjećanju na moje djetinjstvo u kojem sam često gledao školski program i dokumentarne filmove o podvodnim pustolovinama Jacquesa Cousteau. Zato sam zamislio epizodu u kojoj istražuju fiktivni „prozirni vodeni rebus” – otkrio je redatelj Barić, iza čijeg filma stoji produkcijska kuća Kaos. Glasove animiranim likovima dali su poznati hrvatski glumci Rakan Rushaidat, Ana Vilenica i Frano Mašković, a film je bio prikazan u službenim programima cijenjenih festivala u Annecyju i Bucheonu te na zagrebačkom Animafestu.

- Kao otac dvoje male djece, na filmu sam uglavnom radio kasno navečer kada bi oni zaspali, spajajući niz neredovitih, više ili manje uspješnih, sesija. Usporedio bih proces s kopanjem tunela malom žlicom. Ponekad je proces bio radostan, ali ponekad i izuzetno težak. Ali, kada sada pogledam film izgleda kao da sam samo dovršio slagalicu već odavno stvorene slike – opisao je Dalibor Barić nastanak „Slučajne raskoš prozirnog vodenog rebusa”.

image
Iza filma stoji produkcijska kuća Kaos, a glasove animiranim likovima dali su poznati hrvatski glumci Rakan Rushaidat, Ana Vilenica i Frano Mašković.
Promo

Nakon što je film i službeno priznat kao kandidat za Oscara, glasači će ga moći pogledati do početka ožujka. Zbog pandemije Covida-19, ovogodišnji oskarovski kalendar poprilično je pomaknut, pa će nominacije biti proglašene tek 15. ožujka, a sama dodjela će biti održana 25. travnja 2021. u Los Angelesu.

Linker
17. travanj 2024 10:37