Život bez alkohola

Holivudska glumica otkrila mračnu tajnu koja već generacijama ubija njezinu obitelj, a mogla je i nju

Jamie Lee Curtis nazdravila je čašom vode velikoj obljetnici... Zašto vodom otkrila je nakon više desetljeća borbe s ovom bolesti.

Jako davno... U nekoj dalekoj galaksiji... Bila sam zvijezda i vodila sam rat sama sa sobom - napisala ja na svom Instagram profilu američka glumica Jamie Lee Curtis (62) i time obilježila 22 godine od kada je ispila posljednju čašicu alkoholnog pića i popila zadnje tablete Vicodina. O tom lijeku protiv bolova bila je ovisna više od deset godina, a poput bombona trošili su ga mnogi slavni nesretnici poput Marilyn Monroe, Elvis Presley, Judy Garland, Michael Jacksona... koje su te male bijele tablete "koštale života".

Glumica koja je široku publiku osvojila filmom 'Riba zvana Vanda', nedavno se prisjetila neugodne situacije kada joj je obiteljski prijatelj otvorio oči i upozorio ju da bi je te male tabletice mogle doći glave.

image
Već kao mlada djevojka navukla se Jamie Lee na alkohol i tablete.
COLUMBIA PICTURES COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Bio je kraj 1998., u svom domu pripremala je večeru za svoju obitelj, supruga, redatelja Christophera Guesta, tada 12-godišnju kćer Annie i 2-godišnjeg sina Thomasa, te spomenutog obiteljsko prijatelja. Dok se večera krčkala, glumica si je natočila čašu vina i na iskap ju popila s pet tableta Vicodina. Prijatelj ju je gledao naslonjen na vrata i ozbiljno joj rekao: "Draga Jamie vidio sam što radiš, te tvoje male tablete pružaju ti sigurno ugodu i znam da misliš da je to ok, ali ti si mrtva žena."

Taj ju je komentar zabolio, ali ju nije otrijeznio.

Nekoliko tjedana kasnije svojoj sestri, također glumici - Kelly Curtis, ukrala je cijelu bočicu tableta koju je ova dobila kao lijek zbog ozljede. Kelly ih nije željela piti jer joj se nije sviđalo kako se osjećala pod tabletama, a ovisna Jamie sva sretna s novom dozom utekla je kući. No ipak ju je grizla savjest pa je sestri poslala pismo, priznala krađu uz molbu da joj oprosti. Kada su se za koji dan srele, brižna sestra ju je samo zagrlila i rekla joj: "Draga Jamie ne ljutim se na tebe, volim te, ali si teška ovisnica i ne želim te izgubiti."

image
Jamie Lee Curtis sa suprugom Christopherom Guestom.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Slavnoj glumici vitkog tijela, koja je izgledala kao da se budi uz tjelovježbu i jogging, a ne uz šaku tableta, teško je bilo priznati da dan ne može započeti niti završiti bez tableta i nekoliko čaša vina. No ubrzo je početkom 1999. u magazinu Esquire pročitala članak naslova 'Vicodin, moj Vicodin', koji je razotkrio sve štetnosti tog lijeka, njegovu zlouporabu koji izaziva tešku ovisnost od koje je u to doba u Americi patilo više od osam milijuna ljudi.

Iako je smatrala da svoju ovisnost vrlo dobro kontrolira, tada je shvatila da nije jedina i da je uistinu bolesna.

Novinski članak potaknuo ju je da potraži stručnu pomoć i od tada u širokom luku izbjegava alkohol i bilo kakve lijekove. No da njezin put ka trezvenosti nije lak, govori i to da je uz objavu o velikoj godišnjici bez opijata priznala da njezina borba još uvijek ide dan po dan.

image
Glumica s ocem Tonyjem Curtisom.
PROFIMEDIA TA1/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Ostati trijeznom moj je najveći osobni uspjeh, veći od mog braka, supruga, moje dvoje djece, bilo kakvog posla, uspjeha ili nagrade. Veće od svega. Jer sam razbila krug ovisnosti koji praktički generacijama uništava moju obitelj" kazala je glumica, inače kćer slavnog Tonyja Curtisa, koji je cijeli život bio ovisan o alkoholu, kokainu i heroinu kojem se Jamie često pridružila u ovisničkim seansama. Zbog toga je 1994. izgubila i polubrata Nicholasa Curtisa koji je preminuo od predoziranja heroinom.

Linker
01. travanj 2024 00:55