OPASNOST U RAJU

Holivudski zavodnik Alexander Skarsgård dolazi u Hrvatsku

Atraktivni Šveđanin, najpoznatiji po serijama „Okus krvi” i „Male laži” te filmu „Legenda o Tarzanu”, u Hrvatskoj će snimati novi film „Bazen beskraja” redatelja Brandona Cronenberga, čiji je hrvatski koproducent zagrebačka producentska kuća 4Film. U znanstvenofantastičnom trileru o mladom zaljubljenom paru na odmoru u prekrasnom resortu, Skarsgårdu će se pridružiti i poznata engleska glumica i model Mia Goth.

"James i Em su mladi, bogati, zaljubljeni i na odmoru. All-inclusive resort u kojem su odsjeli nudi turneje po okolnim otocima i blještave plaže. Ali izvan hotelske ograde, kada pređu granicu raja, čeka ih nešto puno opasnije i zavodljivije", službeni je opis filma „Bazen beskraja”. Taj „dio raja kojega okružuje neočekivana opasnost” producenti su pronašli u Dalmaciji, gdje bi se uskoro trebao i početi snimati film. Glavni producenti kanadsko-mađarsko-hrvatskog trilera su hollywoodski studio Neon, koji je uspio odvesti hongkonškog „Parazita” do Oscara, te Topic Studios. Hrvatski koproducent je zagrebačka producentska kuća 4Film i producentica Anita Juka.

Još nije poznato koliko će dana Skarsgård provesti u Hrvatskoj, ali o ljepotama dalmatinske obale zasigurno je već čuo od oca, slavnog švedskog glumca Stellana Skarsgårda, koji je u Hrvatskoj prije nekoliko godina snimao hollywoodsku hit glazbenu komediju „Mamma Mia 2”. Ovo ipak neće biti njegov prvi posjet Hrvatskoj jer je još 2004. na Zagreb Film Festivalu predstavio svoj kratkometražni film „To Kill a Child“, koji je režirao s prijateljem Bjornom Larsonom.

image
Za ulogu Tarzana u hollywoodskom hitu marljivo je vježbao u teretani
SUNSET BOX/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

- Bili su to burni dani u Zagrebu. Odlično sam se zabavio – s vragolastim osmijehom otkrio je Skarsgård prije desetak godina u intervjuu za Gloriju.

Kao najstariji od osmero očeve djece, Alexander je odrastao prateći Stellana na kazališnim probama i snimanjima filmova, pa nije bilo nikakvo iznenađenje kada je s osam godina debitirao u filmu „Ake i njegov svijet“. Ono što je bilo iznenađujuće je golema popularnost koju je u domovini stekao sa filmom „Pas koji se smijao“, koji je snimio kao 13-godišnjak, no vrišteće djevojčice koje su ga znale čekati ispred kuće nije bilo ono što je želio te je već u tinejdžerskim danima odlučio da više ne želi glumiti. Trebao je iskusiti neuspjelu glazbenu karijeru i odsluženje vojnog roka u antiterorističkoj jedinici švedske mornarice da bi desetak godina kasnije ipak shvatio da od glume ne može pobjeći.

image
Alexander Skarsgård najstariji je od osmero djece slavnog švedskog glumca Stellana Skarsgårda
SUNDHOLM MAGNUS/ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Vrlo brzo je postao golema zvijezda u domovini. Visok, plavokos i sa zaraznim osmijehom, pet godina zaredom proglašavan je najseksepilnijim Šveđaninom, no ujedno mu je to i ograničavalo glumačku karijeru, jer su mu nudili samo uloge ljepotana, pa je odlučio pravu priliku potražiti u Americi. Tu je priliku dočekao s HBO-ovim serijalom „Okus krvi“, gdje je glumio tisućljetnog vampira. Status zvijezde zacementirao je pojavivši se u spotu za pjesmu „Paparazzi“ gdje je glumio ljubavnika Lady Gage. Uslijedio je niz visokobudžetnih filmova, poput „Bojnog brod”, „Legende o Tarzanu” i „Godzilla vs. Kong”, ali najdojmljiviji je ipak opet bio u jednoj seriji. Ulogom nasilnog supruga u hit seriji „Male laži” osvojio je Emmy i Zlatni globus za najbolju epizodnu ulogu.

„Bazen beskraja” ipak nije značajan samo zato što će u njemu glumiti Alexander Skarsgård. Uz njega će se pred kamerama još stati i poznati glumci Mia Goth, Thomas Kretschmann i Amanda Brugel, a iza kamere će sve nadgledati sve značajniji redatelj Brandon Cronenberg. Kada je 2012. u Cannesu debitirao sa ZF hororom „Antiviral”, svi su ga predstavljali kao sina kultnog kanadskog redatelja Davida Cronenberga, autora „Videodroma”, „Muhe”, „Golog ručka”, „Povijesti nasilja”... No, s godinama Brandon polagano, ali sigurno izlazi iz sjene poznatog oca. Nakon uspjeha „Antivirala”, kratkometražni film „Please Speak Continuously and Describe Your Experiences as They Come to You” također je predstavio u Cannesu, dok je prošlogodišnji psihološki horor „Possessor” svrstan među najbolje kanadske filmove.

Linker
25. travanj 2024 10:18