Gloria Allred

Hrabro protiv zlostavljača! Nazivaju je feminističkim križarom, a ona im poručuje: ‘Zakon će vas sustići kad tad‘

Najpoznatija američka odvjetnica za ženska prava osobno je motivirana za borbu protiv seksualnih predatora, poput glazbenika R. Kellyja i producenta Harveyja Weinsteina - jer je i sama bila žrtva nasilnika.

Potrebna je ogromna količina hrabrosti biti žena, biti žrtva seksualnog zlostavljanja, svjedočiti o tome na sudu i preživjeti unakrsno ispitivanje obrane. Bez njihove hrabrosti pravda ne bi bila zadovoljena, kaže Gloria Allred (80), najpoznatija američka odvjetnica za ženska prava, koja je zastupala i nekoliko žrtvi nedavno osuđenog zlostavljača, R&B pjevača R. Kellyja (54).

Premda će sud tek početkom svibnja iduće godine odrediti koliko će desetljeća glazbenik provesti u zatvoru, Allred je zadovoljna epilogom sudske bitke jer je proglašen krivim po svim točkama optužnice.

Kad je suđenje završeno, izjavila je za New York Times da je u 46 godina dugoj karijeri progonila mnoge seksualne predatore koji su počinili zločine nad ženama i djecom, od Harveyja Weinsteina i Billa Cosbyja do Michaela Jacksona, ali je Robert Sylvester Kelly prema njezinom sudu najgori od svih.

Čitajte i: Novi kosturi iz silovateljevog ormara: Harvey Weinstein suočava se s novim optužbama silovanih žena

image
R. Kelly je po Allredinom mišljenju najgori seksualni predator.
SHUTTERSTOCK

- Iskoristio je moć i svoju slavu kako bi regrutirao ranjive, maloljetne djevojke u svrhu seksualnog zlostavljanja. Tjerao je i svoje uposlenike da namame žrtve. Neka ovo bude poruka drugim zlostavljačima. Nije pitanje hoće li ih zakon sustići, pitanje je samo kada - kaže odvjetnica čiji utjecaj na javno mnijenje mnogi uspoređuju s onim kakav je imala lani preminula Ruth Bader Ginsburg, legendarna sutkinja američkog Vrhovnog suda i njezin uzor.

S druge strane, njezini neistomišljenici tvrde da je novac glavni razlog zbog kojeg podnosi višemilijunske tužbe za seksualno uznemiravanje i diskriminaciju u ime žrtvi, premda ženama u nezavidnoj financijskoj situaciji pomaže pro bono.

- Moja satnica od 1200 dolara previsoka je za većinu klijenata koje zastupam - pojasnila je i dodala kako se sa suradnicima u odvjetničkoj tvrtki Allred & Maroko & Goldberg, osnovanoj 1976., izborila za stotine milijuna dolara za žrtve zlostavljanja.

- Ponosna sam na naš rekord. To je neusporedivo s bilo kojom drugom odvjetničkom tvrtkom za ženska prava.

Feministički križar

Na nišanu oponenata našla se i zbog čestog sazivanja konferencija za novinare kako bi javnost saznala s čime se suočavaju njezine klijentice. Odvjetnica koja je 2019. ušla u Nacionalnu žensku kuću slavnih pojasnila je zašto to čini:

- Mislim da je ovo vrijeme bez presedana. Ne mogu se sjetiti nijednog trenutka u posljednjih 40 godina da je bilo toliko kaznenih postupaka pro - tiv bogatih, moćnih i poznatih. Istupi u medijima osnažuju žene, shvaćaju da je pravda dostižna. Razlog zbog kojeg je postala “feministički križar” - kako su je prozvali oponenti, a ona je njima u inat pozi - rala za Harper’s Bazaar u viteškom oklopu - nisu slava i novac.

Čitajte i: R. Kelly: Kako je pjevač i autor najljepših balada istovremeno bio jedan od najvećih seksualnih predatora

image
Gloria Allred i sama je bila žrtva seksualnog zlostavljanja.
ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U autobiografiji “Uzvrati i pobijedi”, objavljenoj 2007., otkrila je da je 1966. silovana tijekom ljetovanja u Acapulcu. Zločin nije prijavila jer je mislila da joj nitko neće vjerovati.

Kad se iz Meksika vratila kući, shvatila je da je trudna i odlučila pobaciti. Kako je pobačaj u to doba u Americi bio zabranjen (legalan je od 1973.), odlučila se za ilegalan zahvat koji je pošao po zlu i umalo iskrvarila u zabačenoj uličici, no našli su je prolaznici i na vrijeme pozvali hitnu pomoć.

Potaknuta vlastitim iskustvom

Tada je radila kao profesorica engleskog jez ka u dvjema srednjim školama u Los Angelesu, a traumatičan događaj naveo ju je da 1968. na Sveučilištu Southwestern upiše studij prava. Kasnije se prebacila na privatno isusovačko sveučilište Loyola Marymount u Los Angelesu gdje je 1975. diplomirala s pohvalom. Prelazak na katoličko sveučilište je vrlo zanimljiv detalj jer je rođena u židovskoj radničkoj obitelji u Philadelphiji.

Otac Morris Bloom radio je kao prodavač, dok joj je majka Stella bila kućanica. Iako nisu bili imućni, uspjeli su joj priuštiti privatnu Srednju školu za djevojčice u rodnom gradu kako bi stekla solidno opće znanje.

Prvu diplomu, iz engleskog jezika i književnosti, dobila je na Sveučilištu Pennsylvania gdje je 1960. upoznala prvog supruga, Peytona Huddlestona Braya mlađeg. Potjecao je iz imućne obitelji i smatrao da mu to daje pravo verbalno je maltretirati. Razveli su se nedugo nakon što su 1961. dobili kćer Lisu.

image
Više od 80 žena iznijelo je optužbe protiv omraženog filmskog producenta Harveya Weinsteina.
PROFIMEDIA

Čitajte i: Najgore tek dolazi! Oko princa Andrewa steže se obruč zbog seksualnog zlostavljanja, no bivša žena je i dalje uz njega

Kasnije se pokazalo da je patio od bipolarnog poremećaja, a nekoliko godina poslije njihovog razvoda počinio je samoubojstvo. No, njezin drugi brak s poduzetnikom Williamom Allredom potrajao je 19 godina - vjenčali su se 1968. i razveli zbog neslaganja naravi 1987. Kad su je u jednom intervjuu pitali hoće li se treći put udati, uzvratila je:

- Zašto bih to, zaboga, učinila? Danas je ponosna na svoje jedino dijete, kćer Lisu Bloom, odvjetnicu specijaliziranu za isto područje, ženska prava, koja je uz to pravna analitičarka za CNN i CBS News - ali i savjetnica optuženim zlostavljačima - te sretno razvedena majka kćeri Sare i sina Sama. Nije poznato čime se bavi unuk Glorije Allred, no njezina unuka vodi vlastitu odvjetničku tvrtku u Los Angelesu. Jasno je za što se specijalizirala - jabuka nije pala daleko od stabla.

Linker
25. travanj 2024 10:16