nema više protekcije

Ivanka Trump ispitana pod zakletvom: Tik pred oproštaj suočavaju se s teškim optužbama

Ivanka Trump, kći i savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, ovog tjedna ispitana je pod zakletvom u sklopu građanske tužbe zbog zlouporabe sredstava za Trumpovu inauguraciju prije četiri godine.

Ured državnog tužitelja Columbije, Karla Racinea, objavio je u sudskom spisu da se svjedočenje Ivanke Trump dogodilo. U tužbi iz siječnja ove godine, Racine je ustvrdio da je došlo do zloupotrebe neprofitnih fondova s ciljem obogaćivanja obitelji Trump, a u što je bilo uključeno Trumpovo nekretninsko poslovanje, kao i drugi subjekti.

Prema tužbi, neprofitna korporacija koja je oslobođena plaćanja poreza u koordinaciji s obitelji Trump uvelike je preplatila prostor za događanja u hotelu Trump International u Washingtonu.

Tvrdi se da je u jednom slučaju neprofitna organizacija platila više od 300 tisuća dolara za održavanje privatnog prijema u hotelu Trump za predsjednikovo troje najstarije djece - Donalda mlađeg, Ivanku i Erica - a na večer Trumpove inauguracije, 20. siječnja 2017. godine.

"Zakon zahtijeva od neprofitnih organizacija da svoja sredstva koriste u predviđene javne svrhe, a ne u korist privatnih osoba ili tvrtki", izjavio je Racine ranije ove godine. Tužbom se želi povratiti milijun dolara koji su navodno izravno usmjereni u obiteljsku tvrtku Trumpovih.

Ambiciozna Ivanka

Ivanka je bila vrlo ambiciozna kao savjetnica svog oca. Miješala se u sve, do te mjere, kaže bivša suradnica Stephanie Winston Wolkoff koja se u svojoj knjizi "Melania & me" prisjeća situacija s Ivankom. Primjerice toga da joj se nitko nije usudio reći da je to inauguracija njezinog oca, a na njezina vlastita. Stephanie Winston Wolkoff članica je visokog društva u New Yorku i radila je, potpuno besplatno, kao savjetnica Melaniji Trump u Istočnom krilu u Bijeloj kući sve do veljače 2018., kada ju je napustila zbog kontroverze.

Nedugo nakon toga, u razgovoru za New York Times Stephanie, tvrdila je kako ona nije dobila otkaz, već je "bačena pod autobus"."Jesam li dobila otkaz? Nisam. Jesam li osobno primila 26 milijuna dolara ili 1,6 milijuna dolara? Nisam. Jesu li me bacili pod autobus? Jesu", rekla je u službenoj izjavi, a iz koje se jasno dao iščitati njezin bijes prema dotadašnjoj bliskoj prijateljici.

image
Tužbom se želi povratiti milijun dolara koji su navodno izravno usmjereni u obiteljsku tvrtku Trumpovih.
Shutterstock Editorial/Profimedia.

Wolkoff je tada bila glavna tema američkih medija, jer se doznalo da je njezina tvrtka WIS Media Partners dobila čak 26 milijuna dolara za posao koji su obavili tijekom inauguracije Donalda Trumpa za američkog predsjednika.Winston daje šokantne detalje o otvorenom rivalstvu prve dame i njezine pokćerke Ivanke, koja je oduvijek imala ambicije prema Zapadnom krilu i htjela je raditi sve što ona hoće.

Glasnogovornik Bijele kuće nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar, dok su iz inauguracijskog odbora rekli da su njihove financije prošle neovisnu reviziju i da je sav novac potrošen na zakonit način.

Iako zakoni o financiranju kampanja ograničavaju veličinu doprinosa za kampanju, inauguracijski odbori mogu prihvatiti neograničene donacije, uključujući i one od korporacija, piše Reuters.

Prema podacima saveznog izbornog povjerenstva, 107 milijuna dolara koje je prikupio Trumpov inauguracijski odbor, kojim je predsjedavao nekretninski mogul i investitor Thomas Barrack, bilo je najveće u povijesti.

Bivši zamjenik šefa izbornog stožera Trumpove kampanje Rick Gates bio je zamjenik predsjednika inauguracijskog odbora. Inače, Gates je bio jedan od nekoliko Trumpovih suradnika osuđenih u istrazi bivšeg posebnog izvjestitelja Roberta Muellera o tome je li se Rusija miješala u izbore u SAD-u 2016. godine, napominje Reuters.

Linker
18. travanj 2024 03:08