Porez na krvarenje

Jedan od najviših poreza na higijenske potrepštine u Europi komentiraju poznate žene i majke: ‘To je nedopustivo‘

Naše tri sugovornice su složne u jednom - bilo da gledaju iz perspektive žene ili majke, cijene uložaka ili tampona ne bi trebao biti razlog za mjesečnu štednju, jer bez toga djevojke ne mogu.

U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25 posto, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Unatoč tome Vlada je na ne­davnoj sjednici ponovno odbila prijedlog smanjenja stope PDV-a za ženske higijenske uloške i tampone s 25 na pet posto. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, žene čine više od polovice hrvatske populacije. Pritom baš svaka od njih tijekom određenog životnog perioda (i to svaki mjesec) krvari te kupuje uloške i tampone.

Nažalost, njih čak trećina na njima mora štedjeti, od kojih gotovo 30 posto, prema istraživanju u riječkoj Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provedenom na 6084 žene u dobi od 16 do 58 godina, priznaje da kupuje manje kvalitetne proizvode, jer su pristupačnijih cijena. Osim toga, više od 60 posto djevojčica katkad izostalo iz škole zbog menstruacije, dok je njih 8,7 posto to učinilo zato što nije imalo dovoljno menstrualnih potrepština.

Još proljetos tome su odlučili stati na kraj u Varaždinu, prvom gradu koji daje besplatne menstrualne potrepštine za učenice te varaždinska srednja Strojarsko-prometna škola kao prva škola u Hrvatskoj koja je počela s podjelom higijenskih uložaka.

Čitajte i: Zelena akcija obilježila Tjedan menstrualnog siromaštva performansom: ‘Krvavo plaćamo ovaj otkad‘

Grad Rijeka prije nekoliko je dana, slijedom nedavnih događaja u Vladi, ali i primjerom Varaždina, najavio projekt uvođenja besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u riječke osnovne škole.

A tome da bi menstrualne potrepštine djevojkama u školama morale biti besplatne, kao i da bi se porez trebao smanjiti ili potpuno na njih ukinuti složne su i poznate žene i majke.

image

Ekonomistica i voditeljica Lana Pavić

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Kao ženi, majci i politologinji izuzetno mi je važno u kojem smjeru ide hrvatsko društvo. Vesele me stoga pozitivne promjene, ali i rastužuju glasovi pojedinih žena u Saboru koje banaliziraju temu menstrualnog siromaštva i pokušavaju obraniti neobranjivo, a to je negiranje potrebe za smanjenjem PDV-a na higijenske potrepštine. Apsolutno sam za smanjenje ili ukidanje PDV-a ne takve proizvode kao što bih voljela i da svaka mlada djevojka ima mogućnost besplatno ih dobiti. Mislim da niti jedna djevojka ili žena to ne bi zloupotrijebila, a mnoge bi od njih imale mogućnost dobiti ono što možda u vlastitom domu nemaju u dovoljnim količinama. Ovakvi pozitivni primjeri koji nam dolaze iz Rijeke dugoročno utječu na žensko zdravlje, ali i na generalni odnos prema ženama kakav i želimo u našoj zemlji", ističe TV urednica i novinarka Lana Pavić.

image

Modna dizajnerica Monika Sablić

JOSKO PONOS/CROPIX

"Hrvatska generalno ima visok porez na sve, a kad je u pitanju toliko visok porez na nešto za što ne bi trebao niti postojati naravno da me to ljuti. Nisam sigurna koliko mjesečno izdvajam za higijenske potrepštine, ali nerijetko se ta cifra penje prilično visoko, što znači da je ljudima slabijeg imovinskog stanja ona gotovo nedostižna, a to je nedopustivo. Kao ženu, a prije svega i kao majku, razveselila me novost da su u riječkim osnovnim školama odnedavno besplatni ulošci za djevojčice. To je svakako promjena kojoj treba težiti", kaže splitska dizajnerica Monika Sablić, majka 16-godišnje Mali Marije.

Čitajte i: Alarmantni podaci! Prema istraživanju riječke udruge PaRiter više od 10% sudionica nema dovoljno menstrualnih potrepština

image

Glumica Bojana Gregorić Vejzović

DARKO TOMAS/CROPIX

"Ovaj problem još uvijek mogu gledati isključivo iz perspektive žene, s obzirom na to da moja djevojčica još ima tek deset godina. I naravno da bi bilo poželjno da su higijenske potrepštine lišene svakog poreza, kako bi bile dostupne svima. Svaki je dobar primjer onaj koji treba slijediti pa tako i odluku da u riječkim školama djevojkama ulošci budu besplatni, ali mislim da ćemo se načekati ili možda i nikad nećemo dočekati da se tako nešto dogodi u svim ostalih školama diljem Hrvatske. Puno je tu stvari o kojima ovisimo, od mogućnosti škole i grada, sve do ravnateljstva i vodeće strukture koja je u svakoj školi drukčija", kaže zagrebačka glumica Bojana Gregorić Vejzović.

Linker
20. travanj 2024 05:22