Situacija se mijenja

Kad ne piše i ne pjeva, Natali Dizdar gradi drugu karijeru u Londonu: ‘Svakome je potrebna podrška‘

Glazbenica se uoči velikog koncerta u Zagrebu priprema za nastup, dok naizmjence radi kao Gestalt terapeut sa stranim kompanijama iz svog novog doma "na otoku".

Ona je jedno od omiljenih lica i glasova na domaćoj sceni, stoga mnogi obožavatelji s nestrpljenjem iščekuju koncert Natali Dizdar, koji će uoči Valentinova održati u zagrebačkoj Tvornici kulture. Nastup je zakazan u petak 11. veljače, a za sada sve ide prema planu. U razgovoru za Gloria.hr Natali je otkrila što publika može očekivati.

"Romantičnu zabavu! Inače sviramo probrane pjesme s mojih albuma, sve ono na sto je zagrebačka publika već navikla na mojim koncertima, a posebno se veselimo premijerno odsvirati i novi singl projekta BETI - Bez ljubavi", kazala je Natali. Glazbenica koja se protekle godine odvažila na hrabar korak i preselila u London u vrijeme najvećeg lockdowna otkrila je kako je posljednjih mjeseci bila više u Hrvatskoj nego u Engleskoj jer završava razne projekte. "Započela sam i neke nove suradnje. Kombiniram sve pomalo i živim iz mjeseca u mjesec. S obzirom na situaciju, čini mi se da je tako najbolje".

image

Natali publici za Valentinovo sprema romantičnu bajku.

RONALD GORSIC/CROPIX

Natali ističe da joj je od početka preseljenja plan bio da pola vremena živi u Zagrebu, a drugu polovicu u Londonu, no s obzirom na to da nije tako davno otišla ta priča još nije "uhodana". Ističe kada radi muziku s bendom, mora biti prisutna i duhom i tijelom, tako da s kolegama glazbenicima ne može raditi na daljinu. Natali sama piše i pjesme te je objasnila kako izgleda taj proces.

Čitajte i: Natali Dizdar preselila: ‘Trenutno nije najbolje mjesto za život, ali napravila sam ono što sam htjela‘

"Inspiraciju nalazim kao i svi... u životnim situacijama, novim, drugačijim, ljubavnim, sve što me dovede u neko stanje osjećaja. Obično napišem neki tekst s melodijom pa odem do Vlade gdje onda zajedno nalazimo formu, slažemo aranžman, snimamo instrumente, vokale...", opisala je.

Pogledajte video


No osim glazbe po kojoj je u zemlji poznata i prisutna pod svjetlima reflektora od 2003. kada je oduševila domaću javnost izvrsnim nastupima na reality showu Story SuperNova.

Marljivo gradi i drugu karijeru

Iako je kao 19-godišnjakinja započela uspješnu glazbenu karijeru, Natali je istovremeno gradila i onu akademsku. Nakon završenog smjera socijalne pedagogije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu gdje je studirala poremećaje u ponašanju upisala je četverogodišnju edukaciju za Gestalt psihoterapeuta. Prije otprilike godinu i pol dana i tu je bitnu etapu školovanja privela kraju te se s konkretnim planovima zaputila u London, zajedno s dugogodišnjim dečkom Williamom Pergeom.

Ideja je bila u Engleskoj izgraditi karijeru psihoterapeuta, a kako nam je kazala u struci radi i dobro joj je.

image

Ideja je od početka bila da u Londonu i Zagrebu živi pola-pola.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Trenutno sam povezana s tri strane firme, dvije njemačke i jednom francuskom, pa na taj način imam priliku raditi s ljudima iz cijelog svijeta", otkrila nam je i dodala: "Velika mi je podrška raditi s ljudima na ovaj način i puno naučim od svojih klijenata koji dolaze iz različitih kultura, svjetonazora, religija". Za sada radi samo individualne terapije, a kaže da bi voljela u budućnosti i voditi neke grupe. Opisala je koliko joj i glazbeno iskustvo pomoglo u njenoj drugoj karijeri.

Čitajte i: Puna novosti i planova: Natali Dizdar nakon godina školovanja razmišlja o preseljenju u inozemstvo

"Glazba se koristi u terapiji i svakako je ljekovita na puno načina. Ja koristim sve svoje iskustvo i znanje u svom radu, Gestalt je uostalom holistički pristup", istaknula je.

image

Natali Dizdar uspješno gradi i karijeru Gestalt terapeuta.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Na pitanje da usporedi odnos ljudi prema terapijama u Engleskoj i Hrvatskoj, kaže da u našoj zemlji vidi sve više promjena. "Pa pretpostavljam da su zapadne zemlje u tom smislu opuštenije i da je briga o mentalnom zdravlju normalizirana više nego u Hrvatskoj, ali situacija se mijenja. Posebno kroz ovo razdoblje pandemije, svakome je potrebna podrška", kazala je.

Iako je u englesku otišla za vrijeme najvećeg lockdowna u toj zemlji, već neko vrijeme tamo, priča je potpuno drugačija, odnosno još se od ljeta živi kao i prije pandemije. "Trenutno mi je sve taman kako treba tako da nemam nekih posebnih planova", zaključila je.

image

Koncert Natali Dizdar 11. veljače u Tvornici kulture u Zagrebu.

PRESS
Linker
03. travanj 2024 03:02