Rosie Huntington-Whiteley i Jason Statham
 Getty Images
SASVIM OSOBNO

KAKO JE JELENU NAŽIVCIRALA VJEČITA TEMA Muškarci i njihovi centimetri: Zašto nam je problem vidjeti visoku ženu i niskog muškarca?

Potaknuta rezultatima ankete s Glorijinih društvenih mreža i raspravama koje su uslijedile, kao samoprozvana glasnogovornica visokih žena, odlučila sam napisati koju misao na tu temu. Zašto nam je i dalje 'neprirodno' vidjeti ljubavni par u kojemu je Ona viša od Njega?

Nedavno je na Netflixu izašao film 'Tall Girl' sa sedamnaestogodišnjom Avom Michelle koja sa svojih 187 cm prolazi pakao tinejdžerskih dana. Kako to obično biva u američkim teen romantičnim komedijama – glavna protagonistica ima problem uklopiti se u društvo i među prijatelje, a o problemima s ljubavi da ne govorimo. I tako se film vrti oko centimetara i kako oni mogu zagorčati život jedne tinejdžerice….

No, čini se da situacija – u stvarnom životu - nije ništa bolja niti u zreloj dobi. Barem ne kad je u pitanju ljubav.

Osobno nisam abnormalno visoka, ali recimo da spadam u kategoriju visokih žena. 178 cm plus 12 cm potpetica koje obožavam nositi – znaju mi stvoriti određene probleme u životu, a ponajviše one partnerske. Jer u štiklama malo koji muškarac je viši od mene. I eto problema! Zvuči toliko banalno, da će velika većina muškaraca reći kako ih je to uopće sram priznati, ali JE problem. Viša žena je problem.

NASHVILLE, TENNESSEE - NOVEMBER 13: (FOR EDITORIAL USE ONLY) Nicole Kidman and Keith Urban attend the 53rd annual CMA Awards at the Music City Center on November 13, 2019 in Nashville, Tennessee. (Photo by Jason Kempin/Getty Images)
Getty Images
Nicole Kidman i Keith Urban

Da izbjegnem ulazak u temu patrijarhalnog odgoja ili antropološke analize, parafrazirat ću samo ono što ste i vi u jako velikom broju odgovorili u Glorijinoj anketi na društvenim mrežama (više od 2.000 duša se javilo). A to je da 51% vas misli kako to nije lijepo. Ljubav između više žene i nižeg muškarca – nije vam lijepa za vidjeti. Čudna vam je. Nije prirodna. A slične komentare sam čak nekoliko puta čula i u feminističkim krugovima (lapsus linguae, kamo sreće) i svaki puta ostala zatečena i to zatečena sljepilom patrijarhalnog društva, prije svega. To je tako savršen primjer koliko smo svi zajedno nesvjesni problema položaja žene u društvu. I pritom mislim kako i dalje vlada slika u kojoj muškarac mora biti uspješniji, moćniji i viši od žene. A to 'viši' je jako bitno jer se vidi na prvu. Možda ne znaju svi da nije uspješniji ni moćniji. Ali svi vide da je niži.

BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 22:  Recording artist Adam Levine (L) and model Behati Prinsloo attend the 2015 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 22, 2015 in Beverly Hills, California.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Adam Levine i Behati Prinsloo

I tako se meni znalo dogoditi uoči sastanka da mi stariji kolega kaže:

- Čuj, nelagodno mi je što si u štiklama kad idemo na sastanke jer si viša od mene.

- Da, vjerujem. Ali nije moj problem!

- A da li bi mogla…

- Ne bi.

BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 26:  Model-actor Rosie Huntington-Whiteley (L) and actor Jason Statham attend the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 26, 2017 in Beverly Hills, California.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Rosie Huntington-Whiteley i Jason Statham

Znalo se dogodit i:

- Ljubavi, idemo do grada?

- Ajde, ali samo nemoj obut štikle. Molim te.

- Hm, nije moj problem!

LONDON, ENGLAND - JULY 14:  Helen Lasichanh and Pharrell Williams attend
Getty Images
Helen Lasichanh i Pharrell Williams

Fascinantno je kako muškarce muče ti centimetri – vidljivi i nevidljivi. Ništa im ne može pokopati samopouzdanje više od manjka centimetra.

'Ne bih mogao biti s ženom koja je viša od mene' izjavio mi je jedan muški prijatelj i dodao kako zna da je to apsolutno krivo i da je problem u njemu … ali jednostavno ne može.

'Meni ti je to super' izjavio je drugi 'osjećam se k'o zvijezda pored nje.' I uistinu, kad ga gledam pored njegove više partnerice – izgledaju super. Na njemu se uopće ne vidi manjak samopouzdanja. Dapače. Ona je njegova 'wing girl' u svakodnevnom životu.

NEW YORK, NY - MAY 02:  Gigi Hadid (L) and Zayn Malik attend the
Getty Images
Zayn Malik i Gigi Hadid

Postoji čitav niz (glupo mi je uopće to naglašavati) primjera sretnih ljubavnih veza, posebice u Hollywoodu, ali i na domaćoj društvenoj sceni, na koje se možemo ugledati: muškaraca koji ponosno stoje pored svojih viših partnerica i žena koje se ne namještaju čudno prilikom fotografiranja, ne bi li izgledale niže. A znam o čemu pričam jer sam se i ja 'namještala'. Pa bi se malo naherila, spustila u koljenima, naslonila glavu… Sve da se On osjeća bolje, da mu samopouzdanje na strada. Ali s godinama… To više nije moj problem. S godinama sam se počela osjećati super sa svojim centimetrima. S godinama su centimetri postali moja snaga.

Ima nešto jako zanimljivo u tome kad uđem na sastanak, koji u mom poslu najčešće predvode muškarci, i kad smo jednaki na jednoj tako površnoj razini kao što je visina. To je taj psihološki moment, koji muškarac htio ili ne-htio, doživi. I neću reći da se osjeti ugroženo, ali se osjeti, naglasit ću još jednom – vrlo površan – al pari trenutak. Koji, ako već nije u ljubavnom momentu dobrodošao – u onom poslovnom jest.

A što se ljubavi tiče… Silno bih voljela da centimetri nisu predmet rasprave.

LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 17:  Tina Fey (L) and Jeff Richmond attend the 70th Emmy Awards at Microsoft Theater on September 17, 2018 in Los Angeles, California.  (Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images)
Getty Images
Tina Fey i Jeff Richmond

Linker
18. travanj 2024 10:11