Foto: Marko Marinković
BALONOM PO SVIJETU

"Kako naučiti letjeti balonom!"

Televizijska voditeljica Iva Šulentić provela je deset dana u talijanskoj Umbriji gdje je, zajedno sa zaručnikom Igorom Mikloušićem – letjela balonom! O tome odakle strast prema balonima, o kakvom je uopće natjecanju riječ i kako naučiti letjeti balonom doznali smo u razgovoru s Ivom.

U Umbriju niste išli tek tako, već ste imali poseban cilj, balonaško natjecanje. O kakvom je natjecanju riječ i je li vam ovo bio prvi put da na njemu sujedlujete?

Sagrantino Italian International Balloon Challenge cup desetodnevno je okupljanje s jednom od najvećih tradicija u Europi koje okuplja balonaše iz cijeloga svijeta i kombinira opušteno uživanje u svim blagodatima Umbrije s ozbiljnim balonaškim natjecanjima. Igor i njegova obitelj bili su tamo prije točno 20 godina, a prošle je godine bila prilika da se Igor i ja vratimo s prijateljima i obnovimo tu tradiciju. Sam festival održava se u gradićima Todi i Montefalco u poznatoj talijanskoj vinskoj regiji koja nas uvijek jako podsjeća na našu Istru. Umbrija je prekrasna sama po sebi, a s tim festivalom imamo posebnu vezu i mnogo nas stvari veže uz nj. Već drugu godinu tamo dolazimo s prijateljima i tamo provodimo dio godišnjeg odmora, ujutro letimo, a poslije podne uživamo i odmaramo, a ljudi nas tamo dočekuju kao prijatelje i velika je čast i privilegija vratiti se tamo i predstavljati boje našega grada.

Foto: Marko Marinković

Kakav ste rezultat ostvarili?

Prošle smo se godine zapisali na pokal kao pobjednici, a ove su godine svoju sreću protiv nas okušali pobjednici pojedinačnih utrka te je pobjedu odnijela ekipa iz Španjolske. Predali smo pokal u dobre ruke, taj je dan vjetar bio naklonjen toj ekipi.

Kamo vas je put odveo nakon Italije i jeste li čitavo vrijeme letjeli ili je bilo vremena i za „zemaljske“ užitke?

Nakon Italije i kombinacije festivala i natjecanja zaputili smo se u Châtellerault, pitoreskni francuski gradić u kojem se održao Europski kup za mlade nade. Uz solidan uspjeh u ukupnom poretku, natjecanje u Francuskoj zatvorili smo na najbolji mogući način – pobjedom u jednoj od najzahtjevnijih utrka. Iako je put iznimno dugačak, uspjeli smo ga skratiti obilaskom Azurne obale i Provanse, u kojoj smo letjeli s tamošnjom ekipom i uživali u ranojutarnjim pogledima na polja lavande.

Foto: Marko Marinković

Možeš li nam opisati kako izgledaju utrke balona, što je presudno kako bi se ostvario dobar rezultat?

Što se natjecanja tiče – ona su uzbudljiv i kreativan test pilotskih vještina, s obzirom da je balon neupravljiva letjelica, nemamo volan ili kormilo. Utrke pred pilota postavljaju niz navigacijskih izazova gdje pilot mora koristiti sva svoja znanja i vještine kako bi tog nježnog diva doveo na unaprijed određene ciljeve. Postoji petnaestak različitih vrsta utrka, koje se sve kombiniraju unutar jednog natjecanja, a u jednom letu ponekad se odleti 5 do 6 utrka.

Jeste li imali sreće s vremenskim prilikama koje su, logično, dosta važan faktor kada je let balonom u pitanju i kakvi su bili ostali natjecatelji, jeste li se zbližili s kime?

Vrijeme je i u Italiji i Francuskoj bilo izvrsno, sunčano i uz mirne vjetrove, što je idealno za letove balonima. Ekipe su bile genijalne, a krajolici su nas ostavljali bez daha. Nemali broj puta, kada bi više balona sletjelo na isto polje, u staroj balonaškoj tradiciji, iznijeli bismo pjenušac, sir i ostale lokalne proizvode i uživali u pikniku i odličnom društvu. To su doista trenuci koji se pamte cijeli život.

Foto: Marko Marinković

Koji su konkretno tvoji zadaci na utrkama?

Na utrkama sam član zemaljske ekipe, dok su u košari balona pilot i navigator. Naš je zadatak pratiti balon, javljati vremenske uvjete i smjerove vjetra na lokacijama ciljeva, a sve kako bi ekipa u balonu mogla isplanirati bolji prilaz na metu. Naravno, moramo biti tamo kada balon sleti jer gotovo nikada balon ne slijeće na isto mjesto otkud je poletio.

Koliko se trebate pripremati za ovakva natjecanja?

Jako smo ponosni na naše uspjehe, djelomično i zato što sa svakim našim uspjehom promičemo i boje našega grada. Pripreme za natjecanja traju cijelu godinu i svi letovi Balon kluba Zagreb iznad Zagreba i Zagorja trening su za odlaske na velika svjetska i europska natjecanja. Trenutno u Klubu imamo dvije reprezentacije, mušku i žensku, a naš natjecateljski balon, Zagreb racer, obišao je već skoro cijeli svijet, a na zimu ga čeka nova avantura, Svjetsko prvenstvo u Japanu na koje smo se kvalificirali sa sportskim uspjesima prošle godine.

Foto: Marko Marinković

Gdje se u Hrvatskoj naučiti upravljati balonom?

Što se obuke tiče, otprije nekoliko godina u Klubu je započela i prva hrvatska škola za pilote balona te se uskoro veselimo novim mladim balonaškim nadama. Tko zna, možda jednoga dana i ja samostalno poletim.

Foto: Marko Marinković
Linker
11. travanj 2024 07:54