vedran peteh
Meandri u ruševinama

Kći poznatog slikara na rubu je očaja: 'Tatin atelje je uništen, a nitko ne regira na naše pozive'

Poput većine stanara zagrebačkog centra, i povjesničarka umjetnosti Ana Knifer prepuštena je sama sebi nakon razornog potresa te je morala evakuirati neprocjenjivu ostavštinu svog oca, slikara Julija Knifera, iz stana koji mu je nekad bio i dom i atelijer.

Popustili su nosivi zidovi, rasklimale se podne grede, krovovi se urušili i svaka jača kiša natapa potresom demolirane stanove u središtu Zagreba, a pomoći niotkuda. Teško je oštećen i stan na četvrtom katu zgrade u Amruševoj ulici, u kojem je od 1975. do početka 90-ih, kad se s obitelji preselio u Pariz, živio i stvarao velikan hrvatskog apstraktnog slikarstva Julije Knifer (1924. - 2004.).

To visoko potkrovlje bilo mu je i atelijer i dom, oaza obiteljske sreće sa suprugom Nadom i njihovom kćeri Anom, mjesto rađanja njegovih znamenitih meandara i pozornica brojnih druženja s domaćim i stranim umjetnicima.

Kniferova kći jedinica Ana odrastala je u tom sada neuporabljivom stanu i teško joj je gledati u što se pretvorio. Još joj je teže što ni dva mjeseca nakon potresa ne zna kad bi i kako mogla početi sanirati štetu.

 jN@
Privatni album
Nada, Julije i Ana Knifer na jednoj od njegovih izložbi.

- Ogorčena sam, kao i tisuće drugih stanara u centru, što nitko ne reagira na naše pozive - govori Ana Knifer. - Brzi statičari samo su proletjeli i dodijelili nam žutu naljepnicu premda je zgrada potpuno neuporabljiva i opasna. Imali smo sreću što nam je jedan susjed alpinist, a drugi arhitekt - oni su sami do kraja porušili dimnjake da ne padnu nekome na glavu. Dok mi čekamo zakon o obnovi, ovo sve više propada: u stanovima doslovno imamo vodopade kad pada kiša, rekla je Ana za magazin Gloria.

Iako je dosta zapisa, crteža i knjiga njezinog oca nepovratno oštećeno, Ana je ipak uspjela spasiti većinu plakata pa i jednu gipsanu skulpturu. Stan u Amruševoj namjeravala je pretvoriti u spomen-atelijer, no to joj je sada zbog potresa teže ostvariv cilj.

Ostatak priče, kao i ostale zanimljive i inspirativne priče čitajte u novom broju magazina Gloria!

Čitajte i:

Kao da se još uvijek trese: Potresni prizori razrušene bazilike Srca Isusova tjeraju suze na oči

Potresni prizori: Naš najpoznatiji seizmolog Krešimir Kuk otvorio nam je srce u razrušenoj crkvi u Palmotićevoj u kojoj se i vjenčao

Vojo Šiljak: 'Smijem se vlastitoj nevolji, stan je ispražnjen i sad ga čuva fotografija s vjenčanja'

Anđelice zagrebačkih krovova: Hrabre djevojke iskoristile su ljubav prema visini za pomoć drugima

Linker
18. travanj 2024 00:49