Gastro

Kod kuće kao u restoranu: Chef Medak donosi novi koncept kuhanja i otkriva svoje slasne recepte

Unatoč izazovnoj situaciji u kojoj se našao kao i svi u ugostiteljstvu, poznati chef pokrenuo je Rougemarin Doma, delikatesni dućan s namirnicama koje brzo postaju topli obrok, a priliku za isto omogućio je i svojim kolegama.

Domaća gastro scena posljednjih je godina sve ambicioznija i maštovitija, no pandemija joj je, nažalost, zadala težak udarac. Gostiju je sve manje, a ugostitelji se pokušavaju dovinuti kako zadržati vjernu klijentelu. Mnogi su se odlučili na dostavu, a chef Marin Medak, vlasnik zagrebačkog restorana Rougemarin i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, izazovno je vrijeme iskoristio za pokretanje - delikatesnog koncept dućana.

image
Rougemarin doma.
MARIO KUčERA/CROPIX

Njegov Rougemarin Doma u središtu grada svojevrsni je spoj restorana i trgovine gdje se mogu nabaviti polugotovi proizvodi iz Rougemarinove kuhinje koji se kod kuće lako dovršavaju.

- Nudimo, primjerice, paket za mini hamburgere u kojem se dobiju gotovi hamburgeri i naša hambi peciva, a potrebno ih je samo oplemeniti željenim prilozima. Imamo i marinirane odreske, velike hamburgere i još mnogo toga što se kod kuće samo ispeče u tavi. A ako ste baš gladni i želite jesti odmah, mi ćemo vam u dućanu to pripremiti za istu cijenu. Imamo i svoja tijesta za pizzu, radimo vlastita biljna mlijeka, namaze, umake, maslac... U ponudi su i proizvodi drugih kolega, poput lisnatog tijesta slastičarnice Amelie, macaronsa Petre Jelenić, sirupa Marija Mihelja, piva Mate Jankovića… - govori Marin Medak, koji u trgovini ima kuhinju i jedan veliki stol gdje se može pojesti izabrana hrana iz dućana ili mesnice.

image
Chef Marin Medak.
MARIO KUčERA/CROPIX

Velika je ponuda i povrća s OPG-ova iz njegove rodne doline Neretve, ali i raznih zimnica, poput ukiseljenih tikvica sa slatkim čili papričicama, ukiseljene cvjetače s curry miksom ili mariniranog povrća na španjolski način. Ukratko, pravi je to artisan dućan s mnogim zanimljivim proizvodima koji se brzo mogu pretvoriti u topli obrok, a za sve one koji se tek odlučuju na kuhanje, u Rougemarinovom web shopu uskoro će se emitirati i tutorijali za pripremu jela s njihovim namirnicama.

image
Teleći tomahawk s kremom od pečenog batata i prokulicama.
MARIO KUčERA/CROPIX

Teleći tomahawk s kremom od pečenog batata i prokulicama

Sastojci

  • 2 teleća tomahawk odreska (Rougemarin Doma asortiman)
  • 3 srednja batata
  • 100 g prokulica
  • suncokretovo ulje
  • maslac s kaduljom i crnim vinom (asortiman Rougemarina Doma)
  • suncokretove sjemenke,
  • maslac,
  • timijan, sol, papar,
  • šećer u prahu s okusom cikle (asortiman Rougemarina Doma) koristiti za dekoraciju tanjura

Priprava

Oprati batat i prerezati popola. Premazati maslinovim uljem, posoliti i popapriti te staviti peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 min., odnosno dok ne omekša. Vrući batat odvojiti od kore i ubaciti u blender. Miksati i postupno dodavati rastopljeni maslac, dok se ne dobije krema. Posoliti i popapriti te začiniti s par listića timijana po želji.

Prokulice oprati i prerezati popola. Ubaciti u slanu kipuću vodu te blanširati 4 - 5 min. Procijediti prokulice te ih popržiti na vrućem maslu dok se malo ne zapeku. Posoliti i popapriti te na kraju ubaciti grubo sjeckane suncokretove sjemenke i sve promiješati.

Teleće tomahawk odreske prije pečenja držati na sobnoj temperaturi dvadesetak minuta. Zagrijati ulje u tavi te posoljene i popaprene odreske peći sa svake strane 5 - 6 minuta. Smanjiti vatru te ubaciti 2 žlice maslaca s kaduljom i crnim vinom.

Odreske prelijevati otopljenim maslacem oko dvije minute sa svake strane. Izvaditi odreske na vrući tanjur da se “odmore” par minuta prije posluživanja. Servirati po želji.

image
Hummus od slanutka.
MARIO KUčERA/CROPIX

Hummus od slanutka

Sastojci

  • 200 g slanutka
  • 30 g tahini paste
  • 5 - 6 žlica maslinovog ulja
  • manji svežanj peršina
  • 2 - 3 režnja češnjaka
  • sok od pola limuna
  • sol i papar po želji

Priprava

Slanutak ostaviti da se namače preko noći u hladnoj vodi (cca 12 sati). Kuhati ga na srednje jakoj vatri s pola žličice soli, oko sat vremena, dok ne omekša.

Procijediti slanutak te ga prebaciti u blender zajedno s ostalim sastojcima i blendati dok se ne dobije glatki namaz. Začiniti po želji i posuti svježe sjeckanim vlascem. Koristiti kao namaz na prepečenom kruhu ili kao umak uz druga jela.

image
Sicilijanska pizza.
MARIO KUčERA/CROPIX

Sicilijanska pizza

Sastojci

  • 350 g polugotovog tijesta za pizzu (asortiman Rougemarina Doma)
  • 100 g šalše za pizzu
  • 80 g ribane mozzarelle
  • 30 g rikole
  • 30 g cherry rajčica
  • 20 g crnih rezanih maslina
  • 15 g ribanog sira grana padano
  • 50 g mozzarelle buffalo,
  • pršut i panceta po želji

Priprava

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Tijesto premazati šalšom i posuti ribanom mozzarellom te peći desetak minuta u pećnici. Na vruće tijesto posložiti pršut ili pancetu po želji, rikolu, crne masline, cherry rajčice prerezane popola ili na četvrtine. Natrgati mozzarellu po pizzi te posuti svježe ribanim sirom grana padano. Na kraju preliti s nekoliko kapi maslinovog ulja.

image
Chutney se servira kao prilog mesnom jelu ili kao desert.
MARIO KUčERA/CROPIX

Chutney od jabuka

Sastojci

  • 1 kg jabuka
  • 4 žlice masla (masnoće koja se dobiva topljenjem maslaca)
  • 2 žličice ribanog đumbira
  • 2 štapića cimeta
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 drobljena suha ljuta papričica
  • 5 klinčića
  • 1 žličica kurkume
  • 3 - 4 mahune kardamona
  • 4 žlice vode
  • 4 žlice smeđeg šećera

Priprava

Jabuke oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na manje kriške. U posudi zagrijati maslo, dodati đumbir, štapiće cimeta, anis, kardamon, ljute papričice i klinčiće. Pržiti miješajući 30 sekundi. Dodati kurkumu i potom jabuke. Pržiti 5 - 6 min. da jabuke potamne, a zatim doliti vodu.

Poklopiti i kuhati oko 15 minuta, često miješajući, dok ne omekšaju. Zgnječiti jabuke, dodati šećer, pojačati vatru i miješati dok se ne zgusne. Rashladiti na sobnu temperaturu. Servirati kao drugi prilog uz mesno jelo ili samostalno kao desert.

Linker
20. travanj 2024 00:20