EKSKLUZIVNI INTERVJU

Leona Paraminski prvi put s kćerkicom u Hrvatskoj: ‘Mislim da ćemo se vratiti iz Amerike brže nego što smo mislili‘

Zagrebačka glumica, koja već osam godina živi u Americi, prvi je put posjetila Hrvatsku s desetomjesečnom kćerkicom, a samo za Gloriju otkriva kako se snalazi u ulozi majke, planiraju li ona i suprug Tin Komljenović povratak u Europu te koliko će dugo biti na rodiljnom dopustu.

Iako su mnogi govorili da je njezina kćerkica Liv premala za prekooceanski let, zagrebačka glumica Leona Paraminski ipak se odvažila povesti je na prvo putovanje iz Amerike u Hrvatsku. Mogla je pričekati da proslavi prvi rođendan, ali željela je da što prije zagrli bake i djedove te doživi naše ljeto, koje je Leoni draže i od uvijek lijepog kalifornijskog vremena. Plavokosa djevojčica, koja će 4. srpnja imati deset mjeseci, vrlo je društvena pa je s mamom bez problema odradila prvo profesionalno snimanje. Uskoro će im se u Hrvatskoj pridružiti Leonin suprug Tin Komljenović, doktor elektrotehnike i osnivač američke start-up tvrtke Nexus Photonics koja se, uz ostalo, bavi razvojem nanotehnologije. Sada je i njemu i supruzi središte svijeta Liv, koju su nakon dugogodišnjeg iščekivanja dobili uz pomoć medicinski pomognute oplodnje. Glumica se tom postupku podvrgnula u Zagrebu, a djevojčicu je na svijet donijela 4. rujna u Santa Barbari. U Hrvatskoj će biti gotovo dva mjeseca - od 23. svibnja do 20. srpnja - i neopterećeno uživati u svakom danu.


Kako provodite vrijeme u Hrvatskoj?

- S djedovima i tri bake - Tinovom majkom te mojom majkom i pomajkom - a uglavnom smo na relaciji Zagreb - Vrbovec, gdje živi moj tata. Bile smo i na moru u Istri. Uskoro će nam se pridružiti Tin pa ćemo se za dva tjedna zajedno vratiti u Ameriku. Zbog poslovnih obaveza nije mogao doći na dulje vrijeme.

Na kojem jeziku razgovarate s kćerkicom?

- Doma govorimo izričito hrvatski, a vani izričito engleski. Naša spremačica govori španjolski pa se nadam da će Liv govoriti tri jezika.

Kakva je beba?

- Odlična. Čak me i u bolnici nakon porođaja, kad bebe još nemaju fokus, gledala u oči. Svjesna je okoline, intuitivna i mirna - po čemu je više nalik Tinu nego meni. Uporna je i daje do znanja kad nešto ne želi. A, s druge strane, ne pušta lako kad nešto hoće. Ne da se zafrkavati. Uvijek je dobro spavala, ako izuzmemo dojenje svakih dva sata prvih nekoliko mjeseci. Sada mirno spava i noću i danju.

Jeste li odmah znali da će se zvati Liv?

- Dvojili smo između Ava i Liv, ali na kraju nam je ovo drugo zvučalo ljepše i čarobnije. Liv asocira na život, na staronordijskom jeziku znači "utočište", a i volim glumicu Liv Ullmann. Mnogi misle da je Liv skraćeno od Olivia, ali nije. Zove se Liv Paraminski Komljenović.

Jeste li vi i suprug proslavili nedavnu 10. godišnjicu braka i imate li neki recept za sreću u ljubavi?

- Slavili smo tri vikenda zaredom s prijateljima u Americi, a s nama i Liv. Vjerujem da se u našem slučaju dobitnom kombinacijom pokazalo to što možemo o svemu otvoreno razgovarati, zafrkavati se i zajedno tulumariti. Uvijek nađemo vremena jedno za drugo - iako je jedna moja prijateljica nakon porođaja suprugu u šali rekla: "Vidimo se za tri godine". Ne pokušavamo mijenjati jedno drugo i sinkronizirano se prilagođavamo svim životnim promjenama.

image

Leona Paraminski Komljenović sa svojom djevojčicom u domovini će biti dva mjeseca

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Koliko vam suprug pomaže u brizi oko Liv?

- Tin je šest dana proveo sa mnom u bolnici nakon porođaja i dok sam se oporavljala od carskog reza prematao Liv. Sa mnom je i više od mjesec dana bio kod kuće. Svaki vikend uživamo u zajedničkim šetnjama, a kad dođe s posla, što je obično oko šest sati, posvećuje nam sve svoje vrijeme. Uz to se dvaput dnevno čujemo pa Tin popriča s Liv i putem kamere gleda što radi. Oboje nas je jako raznježila.

U kojem smislu vas je majčinstvo još promijenilo?

- Imam novu dimenziju i perspektivu u životu. Shvatila sam što je bitno, a što ne. Prioriteti su mi se promijenili i sad lakše mogu reći "ne" nekoj audiciji. Ali kad Liv još malo naraste, mislim da ću biti u najboljoj glumačkoj formi. I prije sam bila zadovoljna u svojoj koži, a sada ću biti još opuštenija u vezi vlastitog tijela.

Kad ćete se vratiti glumi?

- Sada ne razmišljam o poslu jer sam u potpunosti posvećena majčinskoj ulozi. U drugom stanju su mi stizale dobre glumačke ponude, ali sam ih odbijala jer sam čuvala trudnoću. I moja agentica je rekla da je vrijedilo čekati. Mislim da ću se poslu vratiti krajem iduće godine, kad Liv bude imala dvije godine, što smatram optimalnim za završetak rodiljnog dopusta. No, nisam sigurna da ću gubiti četiri sata na vožnju iz Santa Barbare do Los Angelesa i natrag da bih na trominutnoj audiciji izgovorila desetak rečenica.

Nedostaje li vam zvjezdani status?

- I da i ne. Snimanja imaju svoje zakonitosti, a Liv je još premala da bi se odvajale. Sada je ona glavna zvijezda.

image

Leona i Tin Komljenović dugo su priželjkivali dijete

MATKO STANKOVIĆ

Planirate li kćerkicu upisati u jaslice ili vrtić?

- U jaslice ne, ali vjerujem da ću je s tri godine upisati u vrtić kako bi se socijalizirala. Inače, u Sjedinjenim Državama se dugo čeka na jaslice, a i skuplje su od vrtića. Mjesečno treba izdvojiti i do 3000 dolara. Mislim da je naš obrazovni sustav bolji - koliko god neki govorili da nije - i da je dijete lakše odgajati u Hrvatskoj nego u Americi. Rekla bih da američke majke previše strepe nad svojom djecom, a naše su mnogo opuštenije.

Znači li to da nećete još dugo ostati u SAD-u?

- Mislim da ćemo se vratiti brže nego što smo mislili - bilo u Hrvatsku, bilo u neku drugu europsku zemlju. U Americi nam fale bake i djedovi, dugo ispijanje kave i šetnje Zagrebom koliko god bio nesređen. Europski način života nam je upisan u genetski kod. Ovdje su hrana i socijalni život kvalitetniji, a s Amerikancima je teško ostvariti dublji kontakt, iako su na prvu otvoreniji i veseliji od nas. Preformalni su i mi Europljani uvijek smo zanimljiviji njima nego oni nama. Dosta mi je i vječnog kalifornijskog ljeta, želim osjetiti druga godišnja doba.

Gdje se vidite u budućnosti?

- Opuštena sam po tom pitanju, no voljela bih imati kuću s vrtom. Želim prirodu i Jadran, jer niti jedno more nije lijepo kao naše. Ne bih mogla zamisliti budućnost bez majčinstva. Liv je svemu dala smisao i potpuno promijenila moj život.

Kako nakon svih muka koje ste prošli gledate na taj dar?

- Hvala joj kaj je došla, jer željela sam i dobila nešto najljepše na svijetu, ali sada to doživljavam kao nešto prirodno. Usporedila bih taj osjećaj, recimo, s dobitkom Oscara ili neke druge nagrade, iako je to potpuno nemjerljivo. Svjestan si je, znaš da je tu, no ideš dalje. I svaki dan s njom ti je sve ljepši i ljepši...


image
GLORIA

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

  • SHARON STONE Prvi put o svim proživljenim spontanim pobačajima
  • SAMANE FATEMEH RIEHANI Potresna ispovijest zlostavljane Iranke
  • LINA BUDAK Zagrebačka odvjetnica na strani slabijih
  • RUPERT MURDOCH I JERRY HALL Ljubav je trajala šest godina
  • MODA Ikone stila: Jessica Biel i Justin Timberlake
  • PRVI VAL SNIŽENJA Najbolji ulovi u kategoriji traperica, odijela, tenisica i haljina
  • GLORIJIN BOOK CLUB Čitajte s nama... Min Jin Lee: ‘Pačinko‘
  • DANIJELA DVORNIK Moj mali raj pod vedrim nebom Mediterana
  • KUHINJA: ANA ROŠ Istarska večera slovenske chefice
  • PUTOVANJE: SANTIAGO DE CHILE Violinist Krunoslav Marić u glavnom gradu Čilea
  • FELJTON: ALICIA VIKANDER Samozatajna zvijezda iz Švedske
Linker
16. travanj 2024 14:53