Marijana Marinović
najbolja pedijatrica u new yorku

Maja Ilić: Liječnica velikog srca

Iako je nedavno proglašena najboljom pedijatricom u New Yorku, doktoricu rodom iz Splita više od nagrade raduje kada izliječi malog bolesnika.

Splićanka Maja Ilić (43), koja već dvadesetak godina radi kao liječnica u New Yorku, ovih je dana primila osebno priznanje - u konkurenciji od 90 tisuća liječnika proglašena je najboljom pedijatricom u području dječje neurologije i epileptologije na Manhattanu. Izbor je održan krajem prošle godine u organizaciji medicinskog magazina Castle Connolly Medical koji od 1991. bira najbolje liječnike u cijeloj Americi.

- Kada su mi telefonom javili za nagradu, prvo sam pomislila da se radi o zabuni. Obično su to priznanje dobivale starije i iskusnije kolege, uglavnom liječnici pred sam odlazak u mirovinu. Jako me dirnulo što su mi nagradu dodijelili kolege liječnici - kaže Maja Ilić, koja se u svojoj nedavno otvorenoj privatnoj klinici na Manhattanu skrbi o zdravlju više od dvjesto djece. Obraćaju joj se roditelji mališana koji boluju od raznih neuroloških problema, a specijalnost joj je liječenje epilepsije kod odraslih i djece. Iako u privatnoj praksi uglavnom nema hitnih slučajeva, doktorica Ilić još i danas pamti kako je brzom intervencijom jednoj novorođenoj bebi nakon CT pretrage dijagnosticirala krvarenje u mozgu i tako joj spasila život.

Maja Ilić s priznanjem za koje se natjecalo 90 tisuća liječnika

- Uvijek se vodim izrekom Alberta Einsteina koja kaže: radije budi čovjek od vrijednosti nego čovjek od uspjeha. Pomaganje je meni duševna hrana. Volim biti okružena pacijentima jer nikada nisam bila tip koji će se zatvoriti u laboratorij - priča liječnica koja je još od početka studija medicine u rodnom Splitu znala da će njezini pacijenti biti djeca. Medicinu je upisala nakon završene Prirodoslovno-matematičke gimnazije, koju je pak upisala iako je kao školarka više od brojeva voljela slikati.

- Moje radove i danas u Splitu čuva mama Vinka. Od majke, po struci krojačice, i pokojnog tate Branka, privatnog poduzetnika koji je uvijek imao stila, naslijedila sam smisao za lijepo, a ljubav prema moru od djeda Ivana Colića koji je mene i mog mlađeg brata Petra vodio brodom u ribolov - prisjeća se Maja Ilić koja svakog ljeta, barem jedan mjesec, provede u Splitu i na otoku Hvaru s obitelji: 46 godišnjim suprugom Sanjinom Ilićem, menadžerom u podružnici japanske tvrtke Itochu, te sinovima - petogodišnjim Markom i Adrianom (1,5).

Marijana Marinović
Maja Ilić sa suprugom Sanjinom i sinovima Markom i Adrianom ispred kuće u Westchesteru

Specijalizacija

Uspješna njujorška liječnica i njezin suprug upoznali su se još u Splitu krajem 90-ih, dok su oboje studirali. Sanjin je u to vrijeme kao talentirani tenisač (njegov pokojni tata Zoran Ilić bio je trener Mariju Ančiću i Goranu Ivaniševiću) dobio stipendiju za studij biznisa na Sveučilištu St. John u New Yorku. Nakon diplome Maja se doselila Sanjinu u New York, položila tri zahtjevna ispita za nostrifikaciju diplome i potom se natjecala za specijalizaciju.

- U Mount Sinai bolnici na Manhattanu dobila sam specijalizaciju iz pedijatrije, i ondje radila s vrhunskim liječnicima. Oduvijek me intrigirala neurologija pa sam nakon toga 2011. na Sveučilištu Columbia završila subspecijalizaciju na epilepsiji i kliničkoj neurofiziologiji i zaposlila se u jednoj od najboljih američkih bolnica New York Presbyterian - govori Maja Ilić čiju uspješnu karijeru nije prekinulo ni majčinstvo. Da bi se što više mogla posvetiti sinovima, uz kliniku u New Yorku otvorila je privatnu praksu i u Westchesteru, okrugu udaljenom tridesetak minuta vožnje od Manhattana, gdje dva puta tjedno radi s malenim pacijentima. Naime, obitelj Ilić lani je ondje kupila kuću u zelenoj oazi pokraj rijeke Hudson, i tamo provode svaki slobodni trenutak.

Strastvena je trkačica pa je lani nakon istrčanog polumaratona u New Yorku pozirala s hrvatskom zastavom

- Želimo da naša djeca imaju osjećaj povezanosti i zajedništva. Svaki dan večeramo skupa, a nedjeljom priređujemo obiteljski ručak. Vikendima često vozimo bicikle po prirodi, idemo sa starijim sinom Markom na tenis ili s prijateljima trčimo po Central Parku. I suprug i ja posljednjih godina uživamo u trčanju, postali smo članovi kluba trkača New York Road Runner, koji okuplja gotovo pola milijuna rekreativaca, te smo već sudjelovali u brojnim utrkama. Prijavili smo se i za ovogodišnje maratone u New Yorku i Londonu - otkriva Maja Ilić koja jednom tjedno, unatoč svim privatnim i poslovnim obvezama, nastoji odvojiti vrijeme samo za sebe i supruga. Tada rezerviraju mjesto u nekom od brojnih romantičnih restorana, odlaze na večeru, pogledaju predstavu na Broadwayu ili u Metropolitan operi i jedva čekaju da se ponovno vrate kući svojim sinovima.

Linker
22. travanj 2024 08:34