PRIČA IZ DEVEDESETIH

Mlada redateljica iz Ludbrega osvojila nagradu prestižne njemačke produkcijske kuće

Hrvatska filmašica Julia Klier impresionirala je čelnike respektabilne njemačke produkcijske kuće UFA Fiction, koji su joj za scenarij televizijskog serijala „Tinika” dodijelili nagradu u iznosu od 3000 eura.

U potrazi za najboljim novim projektima, produkcijska kuća UFA Fiction svake godine objavi natječaj na koji se mogu prijaviti studenti sedam najprestižnijih filmskih škola u Njemačkoj. Ove je godine na natječaj pristiglo više od 200 prijava s područja kratkog, dugometražnog i dokumentarnog filma te televizijskih serijala, a među 24 najkvalitetnija našao se i onaj mlade Ludbrežanke.

image
Julia priznaje da je ovo veliko priznanje i poticaj za njezin rad.
Privatni album

Veliki poticaj i priznanje!

- Znam da je ispred mene još dugačak put, ali ovo je veliki poticaj i priznanje da scenarij ima potencijal – kazala je Julia Klier, koja je s kolegom Christopherom Krügerom napravila koncept za serijal „Tinika” inspirirana događajem iz devedesetih godina na području Hrvatskog Zagorja. Iako još ne želi previše otkriti o samoj priči, redateljica govori da serijal prikazuje događanja oko 14-godišnje Valentine koja se priprema za sakrament svete potvrde. Ono što bi trebalo biti svečano i puno ljubavi, ubrzo se pretvara u niz neugodnih i zastrašujućih iskustava za mladu djevojku.

image
Mlada redateljica inače dolazi iz pravničke obitelji, no nju takav svijet nije nimalo zanimao.
Privatni album

Čitajte i: Veliko priznanje: Najbolji film londonskog tjedna filma je ‘Quo Vadis, Aida?‘ Jasmile Žbanić

Julia inače dolazi iz pravničke obitelji

Njezin je otac Darko Klier, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika, a majka javna bilježnica Zvjezdana Rauš-Klier. No, više od suhoparnih akata i zakona, ona se zainteresirala za pričanje priča, pa je upisala i diplomirala režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Nakon što je dobila diplomu vratila se u Hrvatsku, gdje je počela raditi za varaždinski HNK te je režirala predstavu „Mala princeza”. U želji za usavršavanjem upisala je postdiplomski studij na Međunarodnoj filmskoj školi u Kölnu, gdje je i došla u poziciju da se natječe za nagradu UFA Fiction.

image
Nakon što je diplomirala u Sarajevu, u želji za usavršavanjem upisala je postdiplomski studij u Kölnu.
Privatni album

Čitajte i: Slava u inozemstvu: Zrinka Cvitešić glavno je lice nove serije u kojoj glume brojne zvijezde Hollywooda

- Žiri sa zadovoljstvom dodjeljuje nagradu kompleksnom i uzbudljivom projektu. U slojevitom materijalu jasno se vidi osobni dodir autora – obrazložio je žiri zašto je baš „Tinika” Zaslužila priznanje.

Redateljica Klier se nada da će ova nagrada biti poticaj producentima da prepoznaju kvalitetu scenarija. Svjesna je da je pred njom dugačak puta da priča s papira dođe na ekran, ali početni korak je više nego obećavajući.

Linker
24. travanj 2024 23:56