na summitu G7

Najam odjeće kao novi modni trend: Carrie Symonds Johnson posuđenom haljinom poslala moćnu poruku

Umjesto gomilanja odjeće u ormarima, danas je primjerenije posuditi brendiranu odjeću na specijaliziranim web stranicama i aplikacijama: racionalan i ekološki pristup modi postao je globalni trend.

Dok su čelnici gospodarski moćih država na nedavno održanom G7 summitu u Carbis Bayu, ljetovalištu na zapadnoj obali Cornwalla, raspravljali o klimatskim promjenama, postpandemijskom oporavku gospodarstva i pravednoj raspodjeli cjepiva protiv Covida-19, njihove supruge preuzele su modnu diplomaciju. Očekivalo se da glavnu riječ po tom pitanju preuzme Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, no u prvom planu našla se Carrie Symonds Johnson (33), supruga britanskog premijera Borisa Johnsona (56).

Razlog je izvanredna poruka koju je prenijela svjetskoj javnosti svojim modnim odabirom, a da pritom nije izustila ni riječ, a znači da je unajmljivanje odjeće postalo nova crna. Riječ je o ekološki osviještenom, štedljivom trendu koji je tijekom pandemijske 2020. postao globalan, a odnosi se na unajmljivanje dizajnerske odjeće i accessoiresa za pojedine prigode. Supruga britanskog premijera ujedno je savjetnica neprofitne ekološke organizacije za očuvanje svjetskih mora, “Oceana inc." pa ne čudi što je povukla taj potez.

Čitajte i: Boris Johnson ponovno se zavjetovao na vječnu ljubav! Katolički obred nisu spriječila ni dva njegova razvoda

Posudba online

Na prvom staro-normalnom susretu političara u gotovo dvije godine, nosila je maksi haljinu cvjetnog printa omiljenog brenda Vampire‘s Wife, a da ju je kupila, oprava modne kuće iza koje stoji Susie Cave, supruga australskog rokera Nicka Cavea, stajala bi je 850 funta. Pritom bi zauzela prostor u njezinom ormaru u službenoj rezidenciji britanskih premijera Downing Street 10 i vjerojatno bi je, nakon nekoliko pojavljivanja u javnosti, darovala ili dala reciklirati. Umjeto toga, ekološka aktivistica odlučila se za štedljiv i praktičan “shopping” na popularnoj web stranici za unajmljivanje odjeće s potpisom HURR, a efektnu haljinu čiji rukavi završavaju volanima a kroj izdužuje figuru, upotpunila je žutim Pradinim sandalama te Gucci torbicom iste boje, model Dionysus, unajmljenim na stranici MyWardrobeHq. Racionalne Britance, Carrie Johnson oduševila je fotografijama s nedavnog vjenčanja. Dugogodišnjem, vječno razbašurenom partneru s kojim ima jednogodišnjeg sina Wilfreda, rekla je „da” u unajmljenoj vjenčanici od vezenog muslina brenda Costarellos koja bi, da ju je kupila, stajala oko 25 tisuća kuna. Sunarodnjaci su s odobravanjem kimali glavama gledajući fotografije s njihovog skromnog vjenčanja, ponosni što je premijer oženio mudru, a ne samo lijepu mladenku.

Čitajte i: Nikome nije otkrio planove: Tajno vjenčanje Borisa Johnsona s 23 godine mlađom djevojkom sve je šokiralo

Zagovornice trenda

Osim supruge britanskog premijera, kao zagovornice trenda unajmljivanja dizajnerske odjeće i modnih dodataka ističu se supermodeli Bella i Gigi Hadid te holivudska glumica Priyanka Chopra. Prelijepe su, o njihovim se stylinzima danima priča, a novca za „haranje” po dizajnerskim dućanima imaju napretek. Pa ipak, gomilanje odjeće, koliko god bila kvalitetna i lijepa, više ih ne privlači. Prepuni ormari s kojima ne znamo što bismo više nisu cool. Danas je poželjno biti razuman pri trošenju, kako novca tako i prirodnih resursa jer prazan bankovni račun može se nadomjestiti, no resursi planete koja nam je jedini dom, vrlo su ograničeni. Radi li se o kratkotrajnoj posljedici „crne modne godine” tijekom koje su se nosile trenirke ili o dugoročnim promjenama na bolje, pokazat će vrijeme.

Linker
23. travanj 2024 19:25