MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Umjetnost u genima

Najdivniji par u hrvatskom baletu: Otac i kći prvi puta u predstavi premijerno na daskama nacionalnog kazališta

Andrei i Tesa Köteles uprizorit će oca i kći u baletnoj premijeri ‘Odiseja‘ koja je zakazana za četvrtak 18. ožujka u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Prvi je to put da devetogodišnja plesačica nastupa na velikoj pozornici i to uz svog tatu.

U baletnoj premijeri koju će gledati riječka publika na pozornici pred njihovim očima će se isplesati povijest. Ansambl baletana i balerina u predstavi "Odiseja" prvi će puta predstaviti oca i kći koji će zajedno nastupiti na profesionalnoj sceni. U ulozi Odiseja, Andrei Köteles solist Baleta i plesni pedagog, zaplesat će sa svojom devetogodišnjom kći Tesom. A ovaj obiteljski par čak i pleše uloge oca i kćeri - Odiseja i Nevinosti.

image
Andrei i Tesa Köteles nastupaju u baletu 'Odiseja'.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca zakazana je za četvrtak 18. ožujka u 19,30 sati, dok će pretpremijerno zaplesati u srijedu. Mnogo je to pozitivne treme u baletnoj obitelji Köteles, u kojoj osim tate i kćeri pleše i majka Irina koja je nedavno završila aktivnu karijeru balerine i sada radi kao baletna majstorica i baletna pedagoginja u riječkom HNK.

O ovoj povijesnoj premijeri i plesnoj suradnji razgovarali smo sa zvijezdama novog baleta - ocem i kćeri. "Iskreno nisam očekivao da će se to dogoditi i ako sam razmišljao kako bi to bilo lijepo. A sada kad je došao trenutak naravno da sam sretan i ponosan jer su ovakve prilike rijetke u našoj profesiji koja završava dosta rano", otkrio nam je tata Andrei.

image
'Sve je lakše uz tatu na sceni'.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Razgovarali smo s novim ravnateljem Opere riječkog HNK: Filip Fak otkriva kakve će inovacije uvesti u repertoar

Andrei je iz rodne Rumunjske u Rijeku i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca stigao 1994. - iako nije planirao dugo ostati - nikada više nije otišao. Vrlo brzo se razvila ljubav između njega i njegove riječke kolegice, također Rumunjke, balerine Irine Tanase, koja od udaje nastupa s prezimenom Köteles. Ovaj baletni par u braku je dobio dvije kćeri, a sada se na riječku baletnu pozornicu “penje” i druga generacija obitelji - njihova Tesa.

Obitelj u kazalištu

Djevojčica pleše s tatom na pozornici, a mama pedagoginja tik je uz njih. "Mama je također jako ponosna i uvijek je u blizini kulisa spremna pomoći iako Tesa u ovom slučaju ne treba pomoć i želi biti što samostalnija", kazao je baletni solist.

image
Tesa pleše od svoje treće godine.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

"Super mi je gledalište, scena i dekor. Svaki put kad dođem na pozornicu sve je tako lijepo da se odmah nasmiješim. Dugo nisam plesala zbog korone pa sam sada jako sretna što sam na tako lijepoj i velikoj sceni", kazala nam je Tesa, dodala je kako joj je drago što joj na sceni društvo radi otac.

"Puno mi je lakše nego da sam sama na sceni. Pomaže mi na probama tako da mi govori koja je scena dok ih ne naučim", kazala je malena balerina. No kako je otkrio tata, ne pomaže samo on njoj, nego je i obrnuto. "Na jednoj probi sam zaboravio jedan naš izlaz na scenu pa me ona na to vrlo brzo upozorila", ispričao je anegdotu s probe Andrei.

image
Otac i kći plešu uloge Odiseja i njegove kćeri Nevinosti.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: U riječki HNK stiže prava kazališna poslastica: Uronite u tragediju nemogućnosti bliskosti ‘La Traviate‘

Devetogodišnja Tesa u plesu je već dvije trećine svog života i ova prilika da zablista na pozornici nacionalnog kazališta došla joj je sasvim prirodno.

"Tesa je počela s tri godine, prvo s ritmikom, a potom baletom. Sjećam se da je u to vrijeme na repertoaru bio 'Orašar' te je ona vrijeme provodila s nama na večernjim probama i bila je zaljubljena u Orašara. Kad bi došli doma nakon probe morali bismo pustiti glazbu iz predstave te bi ona plesala sve što je vidjela na probi", otkrio nam je ponosni tata Andrei.

image
Otac Andrei pazi da kći profesionalno odradi posao.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Profesionalci u baletu poznati su po svom perfekcionizmu, stoga smo zamolili oca da nam objektivno, koliko je to moguće, opiše svoju kći kao plesačicu.

"Ima potencijala, dobru motoriku i dobar sluh. Uz puno rada mogla bi uspjeti u tom smjeru ako bude voljna. Vrlo pažljivo sluša sve upute sa svih strana i nema potrebe za ponavljanjima", kazao je Andrei i nadovezao se na budućnost svoje Tese.

"Dozvolite mi da budem iskren i da kažem da ne bih volio da se baletom bavi profesionalno jer je dosta teška profesija i ima puno odricanja. Svakako odluka će biti njena, a ja ću tu odluku poštovati i dati joj svu podršku koja joj treba", iskreno je kazao solist baleta riječkog HNK.

image
Najveća podrška malenoj umjetnici.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Sve opcije otvorene

A Tesa nam je, pak, otkrila da svoje profesionalne planove drži 'otvorenima' za više mogućnosti. Na pitanje što bi htjela raditi kada odraste, odgovorila je dječje iskreno: "Nisam sigurna, želim biti književnica, redateljica, balerina ili glumica", otkrila nam je Tesa. A za sve to što bi mlada balerina htjela, definitivno se nalazi na dobrom mjestu - daskama riječkog kazališta.

Čitajte i: Anica Tomić postavlja operu u HNK: ‘Kazalište ide dalje, iako je broj gledatelja mali, ovo daje optimizam‘

Tata i kći iskreno su progovorili i o tremi pred tako važnu premijeru.

image
Zajedno i na pozornici i zajedno pobjeđuju tremu.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

"Definitivno će trema biti prisutna kod nje, ali uz maminu i moju podršku pomoći ćemo joj da to prebrodi. Kod mene je uvijek bila prisutna trema, ali ona pozitivna koja nestane prvim ulaskom na scenu", kazao je Andrei. Ovaj nagrađivani plesač rekao je da prije predstava nema nikakav poseban ritual.

"Ali pošto profesija zahtjeva veliku fizičku i mentalnu disciplinu uvijek se trudim da sve radnje potrebne prije predstave radim istim redoslijedom svaki put", dodao je solist baleta.

image
Tesa Köteles voljela bi raditi kao umjetnica, a još razmišlja koja bi to grana bila.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

"Jako sam uzbuđena iako me malo strah, ali znam da će sve biti u redu", kazala je Tesa. Ono što ju posebno veseli je njena publika koja će je doći podržati. "Najbolje mi je što sam po prvi put u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, te da će me doći gledati prijatelji iz razreda i učiteljica", zaključila je Tesa Köteles.

Linker
18. rujan 2021 21:34