iznimno uspješne

Najveće hrvatske manekenke pokazale kako su se borile za posao: ‘Ovo je faza odlazaka na castinge‘

Helena Šopar objavila je fotografiju na kojoj u društvu Ljupke Gojić Mikić obilazi castinge. Umjesto glamuroznog izdanja, djevojke su nosile trenirke i bile bez imalo šminke. Modeli, kaže Helena, mrze sjediti kod frizera i nositi štikle.

"Ljudi zamišljaju manekenke s make-upom 24/7, na visokim potpeticama, u uskoj odjeći... Većina manekenki, uključujući mene, privatno se ne šminkaju, uvijek su u ravnim cipelama i mrze ići kod frizera. Ljupka Gojić Mikić, ovo je faza odlazaka na castinge u trenirkama", napisala je naša proslavljena manekenka Helena Šopar u objavi na Instagramu.

Demistificirala je time Helena posao koji je često percipiran kao iznimno glamurozan, no zapravo je miljama daleko od toga.

Djevojke u svijetu visoke mode često putuju i ‘žive‘ s koferima koje vuku u svjetske modne prijestolnice, a pritom im je udobnost prije svega. Prisjetila se takvih dana Helena, koja je s kolegicom Ljupkom Gojić Mikić pohodila castinge u potrazi za dobrim angažmanom. Takvih joj, srećom, tijekom karijere ne nedostaje. Njezina priča počela je dok je još išla u srednju školu. "Otkrivena" je dok je jela krumpiriće u McDonald‘su.

Upisavši prirodoslovno-matematičku V. gimnaziju, preselila sam se u Zagreb s 14 godina.

"Vikendom bih s rodicom Bugom išla u McDonald’s, a jednom mi je prigodom tamo prišla bivša manekenka Ana Atelj. Odmah je nazvala svoju agenticu Anu Gojanović s kojom smo se mama i ja našle i dogovorile se da nakon srednje škole mogu krenuti putovati i snimati. Mama i tata nisu htjeli ni čuti da ugrozim učenje u srednjoj školi i krenem odmah u svijet. Kasnije u karijeri sam prešla u Midikenn gdje sam i danas", ispričala je Helena nedavno u intervjuu za Jutarnji list.

Otad pa do danas - Šopar je nosila revije za najpoznatije svjetske mode kuće, odradila je niz kampanji te redovito bila na naslovnicama i u editorijalima brojnih modnih magazina - među kojima i Voguea, Marie Clairea, Harper‘s Bazaara.

Ništa manje uspješna nije ni Ljupka Gojić Mikić. Ova poduzetnica i majka troje djece karijeru je počela pri kraju osnovne škole - sa svega 13 godina. Pod okriljem modne kuće Midikenn izgradila je svjetsku karijeru, nosila najveće revije i sudjelovala u unosnim kampanjama. Disciplina i ljubav prema poslu nosili su je u nove izazove, a sa svima se nosila zrelo i stabilno. Za nju su legende o ludim tulumima poslije revija bile samo legende - putovala je, školovala se, a noći koristila - za spavanje.

Manekenstvo je, reći će i danas Ljupka, težak posao pa je odgovornost prema sebi i vlastitoj dobrobiti jako važna.

Ona, stoga, i danas nosi najljepše uspomene iz te faze svoje karijere, a znanja koja je dobila tada, ovih dana koristi kako bi unaprijedila posao u kojem se odlično snašla - njezina slastičarnica na zagrebačkoj Knežiji redovito je na popisu najboljih u Zagrebu.

Linker
16. travanj 2024 00:40