Velikih 36!

Naš kapetan Luka Modrić slavi rođendan: Prisjetili smo se njegovog fascinantnog životnog puta

Od ratnog djetinjstva koje je proveo kao izbjeglica do jednog od najboljih nogometaša svijeta. Skroman i samozatajan, zbog karaktera i discipline, uspio je ono o čemu sanjaju milijuni dječaka.

Hrvatski kapetan, nogometaš i igrač Real Madrida, Luka Modrić, slavi svoj 36. rođendan. Mnogi igrači u tim godinama završavaju karijere, povlače se iz reprezentativnih ekipa, no Luka, iako su ga to ispitivali brojni novinari jer se nakon ne baš tako sjajnog plasmana na ovogodišnjem Europskom prvenstvu nametalo njegovo povlačenje, o tome nikada nije dao jasan odgovor.

Koliko je skroman unatoč zavidnoj igračkoj karijeri govori činjenica da je uvijek tu za "malog" čovjeka, posebno kada treba pomoći djeci. Sjećamo se kada je na dočeku 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, zagrlio dječaka Petra s Downovim sindromom čija je jedina želja tog dana bila upoznati Luku, a taj veliki Luka mu je to i ostvario. Maleni Šimun, dječak Lavljeg Srca koji je trenutačno u SAD-u na liječenju, u hrvatskom kapetanu vidi ogromnog uzora. Maleni Županjac vatreni je navijač naše reprezentacije i na operaciju je išao u Modrićevom dresu, a njega je to inspiriralo da mu pošalje toplu i dirljivu poruku ohrabrenja dok maleni čeka na još jednu operaciju noge u Americi.

image
S kćeri Emom i sinom Ivanom na plaži u mjestu Kožino
JURE MISKOVIC/CROPIX CROPIX

- Bog Šimune, prijatelju moj, nadam se da si dobro. Znam da si veliki navijač hrvatske reprezentacije i mi smo isto tako tvoji veliki navijači. Želim ti da budeš hrabar i jak kao što znam da jesi. Mi smo svi uz tebe - poručio mu je Luka ovo ljeto, taman kada je bio na ljetovanju u Kožinu kraj Zadra gdje dolazi baš svake godine, a mještani nam kažu kako je kuća uvijek puna ljudi.

A kako bi Luka mogao zaboraviti svoje korijene? Luksuzan život u djetinjstvu bio mu je velika nepoznanica, ali usudio se sanjati velike snove, neopterećen slavom i novcem.

Veći dio djetinjstva proveo je u zadarskom hotelu Kolovare, a kad sirene ne bi "tutnjale", na lokalnom igralištu s prijateljima bi zaigrao nogomet. S ocem Stipom ovo je ljeto pozirao ispred djedovine, stare kamene obiteljske kuće podno Velebita u mjestu Zaton Obrovački, gdje mu je tijekom Domovinskog rata ubijen djed. S njim je znao na planini čuvati ovce, a to mu je, uz nogomet, bila najdraža zanimacija u djetinjstvu.

Nogometnu karijeru započeo je u NK Zadar, a 2000. godine zaigrao je za zagrebački klub, NK Dinamo. Prvi veći transfer u inozemni klub bio je 2008. godine kada ga je Dinamo prodao engleskom prvoligašu Tottenham Hotspuru. Sa samo 20 godina, njegov prvi nastup za hrvatsku reprezentaciju bio je 2006. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Njegov transfer u španjolski klub Real Madrid 2012. godine učinio ga je tada najplaćenijim hrvatskim nogometašem. S Real Madridom je osvojio četiri Lige prvaka, dvije La Lige, Kup kralja i četiri naslova svjetskog klupskog prvaka.

Čitajte i: 'Luka, ovaj osmijeh mog djeteta ti nikad nećemo zaboraviti': Pogledajte kako Luka Modrić bodri Šimuna, dječaka Lavljeg srca

Ljubav sa suprugom

Samo je jedna žena već više od 15 godina u njegovom životu - supruga Vanja Modrić. Ona je navodno razlog zašto je Luka uvijek fokusiran na igru, s njim navodno nakon svake utakmice sjedne te njih dvoje analiziraju sve Lukine poteze. Inače, zaljubili su se u kafiću na zagrebačkim Ravnicama dok je ekonomistica radila u agenciji Zdravka Mamića te se djevojački prezivala Bosnić. Njezina majka u Dinamu je bila šefica računovodstva, a Vanja je često navraćala u prostorije kluba.

image
NENAD DUGI/CROPIX

Ljubav između njih brzo je planula i nakon samo pola godine uselili su u zajednički stan. On je tada imao samo 19 godina, a ona 25. Par se vjenčao u lipnju 2010. godine kod matičara, jer je Vanja tada bila trudna s njihovim prvim djetetom, a svadbeno slavlje za uzak krug ljudi održano je u poznatom restoranu Okrugljak. Godinu dana kasnije vjenčali su se u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, a tulum se održao u hotelu Westin. Feštali su do zore uz hitove Mladena Grdovića, Halida Bešlića i klape Intrade.

- Luka je poseban, jednostavno zrači i osvaja. Svidjelo mi se što je istovremeno samozatajan, ali i iznimno samouvjeren. Ambiciozan je s najvišim ciljevima, siguran da ih može ostvariti - rekla je Vanja na početku Lukine karijere. Par ima troje djece, sina Ivana (11), te kćeri Emu (8) i 3-godišnju Sofiju Modrić. Ovo ljeto bili su i kumovi malenom Ivanu Kovačiću, prvom djetetu Matea i Izabel Kovačić. Obiteljsku idilu Modrić često dijeli na Instagram profilu, rođendane djece, supruge i razna obiteljska slavlja, na kojima se najradije odmara od napornih utakmica.

Čitajte i: Novom objavom opet rastopio srca: Malo koji muškarac pokazuje ljubav kao Luka Modrić prema svojoj Vanji

Linker
19. travanj 2024 12:43