Pustolovine Asima Ugljena

Naš se glumac oporavio od teške bolesti i potpuno se posvetio svojoj strasti

Zagrebački glumac danas sve više vremena provodi u vikendici na Mrežnici, gdje je prema obiteljskoj legendi začet, te sa svojom piratskom družinom uživa u vožnji kajakom, aktivnosti koju je otkrio nakon što mu je prije pet godina operiran tumor na lubanji.

Zagrebački glumac Asim Ugljen (37), koji se proslavio ulogama u serijalima "Na granici" i "Kud puklo da puklo", svoje je snove oduvijek znao pretvoriti u stvarnost. Uz glumu, druga životna strast mu je kajak na divljim vodama, zbog čega je na Mrežnici osnovao gusarsku družinu, čiji je zapovjednik. Za svoju ekipu Ugljen je Kapetan Jesetra i tako se predstavlja svima koji ga sretnu na rijeci.

Prema obiteljskoj legendi začet sam na Mrežnici, a u obiteljsku vikendicu dolazim otkako znam za sebe, s djedom i bakom, roditeljima, braćom, rodbinom i prijateljima.

- Odsad ću na Mrežnici boraviti još više, jer već dugo maštam o tome da se preselim iz grada u prirodu i da mi ovdje bude baza. Zapravo osjećam da je moje mjesto u prirodi, u šumi i na vodi, jer mi je gradski život postao prebučan i prestresan - govori Asim Ugljen, kojeg je pandemija koronavirusa još više učvrstila u toj namjeri.

Sa suprugom, glumicom Martom Bolfan Ugljen (35), sinom Dinom (12) i kćeri Leilom (6) na Mrežnici je proveo proljetni lockdown i gotovo cijelo ljeto.

Otkako je počela školska godina, Asim polovicu svog vremena provodi s familijom u Zagrebu, a ostatak na Mrežnici, gdje mu se vikendom pridruže supruga i djeca. S tromeđe Korduna, Like i Gorskog kotara proteklih je mjeseci putovao na snimanja u Zagreb, a do posla mu je, kaže, trebalo čak i manje vremena nego kad se u špici prometne gužve s trešnjevačke Remize vozio do studija Nove TV na Velesajmu. - Za mene je Mrežnica najljepša na svijetu, a otkako sam preklani otkrio čari kajaka na divljim vodama, jedva dočekam svaku priliku za spuštanje niz njezine brzace i slapove. U vodi sam otprilike tristo puta godišnje, svejedno je li sunce, kiša ili snijeg, vruće ili hladno, te neovisno o vodostaju rijeke - nastavlja Ugljen dok nam s terase svoje kuće, koju upravo uređuje, pokazuje nabujalu rijeku.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Nakon obilnih jesenskih kiša Mrežnica trenutačno neobuzdano huči, valja se i blista u svojoj punoj snazi te jedva nalikuje na mirnu i krotku rijeku ljeti, kakvu poznaje većina izletnika i vikendaša. U kasnu jesen, kad se temperatura vode i zraka izjednači, samo najveći entuzijasti, poput članova Asimove gusarske družine, imaju dovoljno motiva za izlazak na vodu. Glumčevo društvo na rijeci toga dana bili su njegovi prijatelji Ivan Trusić, inženjer građevinarstva iz Zagreba, Filip Ferderber, inženjer zaštite na radu iz Duge Rese, te Iva-Nicol Bogović, inženjerka strojarstva iz Rijeke, s kojima je uvježbavao vožnju niz slapove i brzace, veslanje kontratokom te spašavanje u slučaju prevrtanja.

image
Zahvaljujući kajaku Asim nikada nije bio u boljoj formi.
DARKO TOMAS/CROPIX

Zapravo je nemoguće objasniti zašto po ovakvom vremenu i hladnoći radimo ovakve stvari.

- Naravno da većini ljudi zvuči sumanuto kad im ispričamo kako smo dva sata proveli u čamcu, pritom se nekoliko puta prevrnuli i završili u hladnoj rijeci, zbog čega su nas morali spašavati te smo promrzli do kostiju. No, nama je to najveći gušt na svijetu, ništa nije usporedivo s bogatstvom tih doživljaja - nastavlja Ugljen i dodaje kako je rijeka nepredvidiva, puna izazova i opasnosti, pa je treba poštovati.

Zagrebački glumac zahvaljujući kajaku trenutačno je u najboljoj formi. Prosječni divljevodaš na rijeci je 20-25 puta godišnje, a on sa svojim kompanjonima, riječnim gusarima na Mrežnici, petnaest puta više. - Trening i ponavljanje ključni su za automatizam reakcija i osjećaj sigurnosti. U našem sportu vrijede suprotna pravila od svih drugih životnih situacija, jer instinktivne reakcije u kajaku vuku na dno, a ne spašavaju - kaže glumac, koji poznaje svaki metar rijeke, ali je osjećaj uvijek drukčiji jer uvjeti nikad nisu jednaki. Presretan je što je upravo ispod njegove kuće priroda formirala idealno vježbalište s brzacima, Švaranovim i Babikinim slapom te mirnim bazenom idealnim za početnike. Jedan Ugljenov kolega, iskusni kajakaš, rekao mu je kako bi sigurno postao svjetski prvak da je imao takve uvjete za trening.

image
U ekipi entuzijasta su i Filip Ferderber i Ivan Trusić, s kojima idućeg proljeća planira tečajeve kajakaštva
DARKO TOMAS/CROPIX

Prostranu parcelu na vrhu brda, u šumi s pogledom na rijeku, na pola puta između Zvečaja i Generalskog Stola, prije šest desetljeća pronašla je glumčeva baka Samija.

Danas vitalna 95-godišnjakinja s pokojnim suprugom Zorislavom na nju je 1962. - gredu po gredu - uz pomoć skele i volovskih zaprega prenijela drvenu turopoljsku kuću. - Baka je heroj NOB-a, kao partizanka preživjela je Petu ofenzivu na Sutjesci, a djeda je upoznala u Sarajevu. Njihova ljubavna priča je nevjerojatna, jer je njezin svekar Asim, u trenutku kad je upoznala svog muža, bio predsjednik Vrhovnog suda NDH, a moj djed je bio partizan, kontraobavještajac. Kako su oboje Mostarci, željeli su vikendicu na rijeci, i to dovoljno veliku da se cijela brojna familija u njoj može družiti - otkriva Ugljen.

image
Kolegica Iva-Nicol Bogović iz piratske družine Malewan Raja priprema Asima za avanturu na Mrežnici.
DARKO TOMAS/CROPIX

Turopoljska kuća danas je u temelju nove kuće, koju su uredili nakon što je u staru provaljeno te je pokradena i uništena. Danas je to prostrana dvokatnica s dodatnim podrumskim stanom koja komforno može primiti dvadesetak ljudi. - Imam trojicu braće, moja mama ima pet sestara, a tu je i ostala rodbina te brojni prijatelji pa je često napunimo - smije se Asim Ugljen, koji je čari rijeke otkrio uz baku i djeda. Njegova babika, kako je odmila zove, u Čehoslovačkoj je nabavila veliki gumenjak, koji je obitelji služio više od četiri desetljeća.

Ljubav prema rijeci prenio je na cijelu svoju obitelj.

- No, jednosjedi su neka sasvim druga priča: s njima se može posvuda, a meni je najveći gušt prolaziti dvadeset kilometara gornjeg toka Mrežnice. Ta zahtjevna i teška ruta traje cijeli dan, a najveći izazov je svladavanje slapova do devet metara visine - objašnjava Asim Ugljen i dodaje kako je svojom strašću zarazio suprugu, sina i kćer. U čamcu se kao riba u vodi snalazi 7-godišnja prvašica Leila, koja je od svih najvještija i najsnalažljivija. - Svi veslamo, ali supruga ne želi znati za moje adrenalinske eskapade jer ja uvijek idem do kraja, ispitujući vlastite granice. Pritom sam doživio svašta i na vlastitoj se koži uvjerio da je bolje roditi se bez pameti nego bez sreće - ističe Ugljen.

Hiperaktivan, sportski tip dosad je trenirao nogomet, košarku, tenis, skijao na snijegu i vodi, bavio se slobodnim penjanjem i rolanjem u skate parkovima te pritom lomio kosti i rebra, iščašio zglobove, zadobio puknuće slezene te završio u komi. No, nijedna od tih nedaća i ozljeda nije ga odvratila od želje za još ekstremnijim avanturama i izazovima. To je, kaže, jednostavno jače od njega, pa je njegovo tijelo danas prava riznica ožiljaka od rana i šavova.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Njegovo tijelo prepuno je ožiljaka, među njima je i ona od teške operacije tumora na lubanji, koju je izveo njegov otac Ranko!

Najuredniji su, kaže Asim, oni njegova oca Ranka Ugljena, kardijalnog kirurga, koji mu je prije pet godina operirao tumor na lubanji, koji se pokazao dobroćudnim, ali se nalazio na nezgodnom mjestu, spojen s leđnom moždinom. To je za Asima danas davno svršena priča, a nakon što se od bolesti potpuno oporavio, otkrio je najnoviju strast - kajak na divljim vodama. Kako njegova piratska družina Malewan Raja (ime je dobila prema bici za kralja u kultnom crtiću "Archer") izaziva pažnju izletnika i prolaznika, često su ih ove godine zaustavljali zainteresirani za najam čamaca i školu kajaka. Zbog toga Kapetan Jesetra i njegova ekipa od idućeg proljeća organiziraju kajakaške tečajeve, na kojima će polaznike učiti osnovama plovidbe na divljim vodama. Planiraju tri razine - početničku, srednju i naprednu - tijekom kojih će s polaznicima svladati cijeli tok Mrežnice. Tako će se i oni moći uvjeriti zašto je osjećaj povezanosti s rijekom i prirodom u kajaku - najljepši i najbolji na svijetu.

Linker
20. travanj 2024 08:59