Umjerenost je ključ

Naša nutricionistica podijelila je neodoljiv recept, ali i upozorila: ‘Zdravi kolači ne postoje‘

Angelina Paić sveučilišni je specijalist nutricionizma sa završenim Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, smjer Prehrambeno inženjerstvo. Iako radi u struci u laboratoriju za kontrolu pitke vode, ljubav od brucoških dana joj je nutricionizam, utjecaj hrane na čovjekov organizam, odnos čovjeka i hrane. Upravo zato nedavno je objasnila razliku između zdrave hrane i zdrave prehrane....

Za Gloria.hr piše: Angelina Paić, sveučilišni specijalist nutricionizma

Internet je ovih dana pun recepata za "zdrave" keksiće i kolače. No, koliko god zvučalo super, "zdravi kolači" - to ne postoji. Barem mi nutricionisti, nakon svih godina školovanja ne bismo trebali koristiti te trikove i tako etiketirati hranu. Ne postoji zdrava hrana već zdrava prehrana! Doza čini lijek ljekovitim. Tako i hrana - bitno je što jedeš, kada, kako i koliko! Jer vi možete imati kolač bez brašna bez glutena, bez šećera, no taj kolač je i dalje samo kolač. Trebaš ga jesti prigodno, trebaš guštati u njemu umjereno jer za to kolači služe. Ma koliko ti netko sugerirao bez grižnje savjesti, ne možeš pojesti pol pleha (tepsije) i očekivati da budeš ok. Bit će ti muka i od zdravog kolača. Pa što da radimo, sigurno se pitate? Promijenimo stav i odnos prema hrani! Hrana ima i psihosocijalnu komponentu. Hrana nisu samo nutrijenti, hrana nije alat prevencije od bolesti, hrana je i veselje uz hranu se družimo, veselimo, slavimo..., objašnjava Angelina Paić koja ističe da je bitno truditi se loše prehrambene i životne navike zamijeniti zdravim. Važno je to posebno jer kako govorimo o hrani čuju i naša djeca. "Mi roditelji, najviše utječemo na životne i prehrambene navike djece. No bolne statistike kažu da su djeca u Hrvatskoj 5. po debljini usporedno po zemljama Europske regije, a naši muškarci su prvaci. Imamo najdeblje muškarce u regiji! (WHO 2015-2017, HZJZ 2018)".

image
PRIVATNI ALBUM

"Možemo li ostati forever young ne znam, no znam da možemo barem pokušati konzumirati manje rafiniranog šećera", kaže Angelina i tvrdi da je pronašla rješenje.

"Kombinaciju prirodnog zaslađivača koji sadrži vitamine, minerale i vlakna pronašla sam u pasti od datulja. Znamo koliko su vlakna fantastična i za regulaciju razine šećera u krvi, no i za našu mikrobiotu - (uvijek mislite i na naše dobre bakterijice. Zato mi je pasta od datulja postala omiljena zamjena za šećer ovih dana kada pravim kolače i keksiće. U receptima pasta od datulja koristi se u omjeru 1:1 i služi kao prirodniji izvor šećera. Da biste napravili pastu, dovoljno je datuljama odstraniti košticu, te ako su suhe natopiti ih u toploj vodi ili voćnom čaju, ubaciti u blender i dodati minimalne količine vode tek toliko, koliko je potrebno da dobijete finu pastu. Možete ubaciti i začine cimet, đumbir, vaniliju ili koricu citrusa. Domaća pasta od datulja u hladnjaku može stajati oko pet dana, ili do tri mjeseca ako ju zamrznete u zamrzivaču", otkriva svoje trikove.

‘Previše šećera ne škodi samo našem zdravlju već i ljepoti!‘, kaže Angelina...

"Vrijeme je da drugačije govorimo o hrani, da drugačije razmišljamo o prehrani. Ovim putem ako nastavimo imat ćemo čak 3,5 godina kraći očekivani životni vijek! Zastrašujuće , zar ne?", kaže nutricionistica koja poziva da svoju djecu uputimo u spremanje božićnih kolača. Činjenica je da djeca koja kuhaju kod kuće pokazuju jačaju samopouzdanje i osjećaju da doprinose svojim obiteljima...

Da je tom zaista tako, Angelina je dokazala i na svom primjeru. Podijelila je, naime, recept za fine keksiće bez dodanog šećera, a nazvala ih je u čast svoje kćeri Laure "Laurinim čokoladnim keksićima".

image
Angelina Paić/Instagram

LAURINI ČOKOLADNI KEKSIĆI

Ovi keksi nemaju dodani šećer i super su za sve koji paze što unose u svoje tijelo, jer kada praviš domaće keksiće, točno znaš što si stavio u njih. Super su i za sve koji se vole zasladiti,a šećer im nije prijatelj - dijabetičarima te svima onima koji žele smanjiti rafinirane proizvode u svojoj prehrani. Laura ih rado ponese u školu kada imaju slatki petak.

SASTOJCI:

  • 150 g lješnjaka
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 100 g čokoladne kapljice ( preferiram tamnu čok. Od min. 70 % kakaa)
  • 50 g suhih brusnica
  • 50 g paste od datulja
  • 50 g maslaca ili kokosovog ulja
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta ( cejlonski)
  • ½ žličice kardamoma u prahu ( ili klinčića)
  • 1 žličica prirodne arome vanilije

Priprava:

Lješnjake i zobene pahuljice samljeti u brašno. Jaje umutiti. Maslac otopiti. Brusnice isto u sjeckalici malo usitniti. Sve sjediniti te smjesu ostaviti u frižideru oko 30 min. Oblikovati kuglice pa spljoštiti u keksiće , od smjese ispadne oko 24 keksića! Staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 °C dok ne porumene. I uživajte!

Važna napomena!

Pasta od datulja može i inače zamijeniti šećer u receptima, dodajemo u omjeru 1: 1 . Pravi se tako da datulje izmiksamo s minimalnom količinom vode u pastu. Ako imao suhe, dobro ih je namočiti barem 30 min u vodi te stavimo u sjeckalicu i usitnjavamo do fine paste. Tako napravljena pasta može stajati u frižideru do 5 dana.


Angelinine savjete možete pratiti i na Instagramu.

Linker
13. travanj 2024 13:56