Getty Images
ZDRAVO SPAVANJE JE IMPERATIV

Nesanica nije šala, a ako je ne liječimo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

Koliko puta tjedno od svojih partnera, prijatelja ili kolega čujete da noćas nisu mogli spavati? Koliko puta ste i sami došli na posao nakon osam sati spavanja, a i dalje se osjećali premoreno i neispavano? Nema ničeg neobičnog u tome, s obzirom na brojne poremećaje u spavanju od kojih pati sve veći broj populacije. Srećom, metode dijagnostike i tretiranja poremećaja nikad nisu bile bolje.

Nekoliko je mjesta u Zagrebu na kojima možete testirati svoje spavanje, no specijalistica neurologije dr. med. Ana Marija Šantić sugerira svima da se prvo jave svom liječniku obiteljske medicine. Utvrdi li vaš liječnik mogući poremećaj, znat će na koju adresu vas treba uputiti. Naša cijenjena sugovornica edna je od rijetkih eksperata medicine spavanja, takozvanih somnologa. U razgovoru s njom pokušali smo doći do odgovora na pitanje što su to poremećaji u spavanju i kako ih razlikovati od povremene nesanice.

Nesanica je najčešći poremećaj u spavanju, a od apneje u spavanju boluje oko dva posto žena i četiri posto muškaraca srednje dobi, što apneju izjednačava s brojem oboljelih od dijabetesa ili astme.

Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje poremećaja u spavanju je polisomnografija. Isprobali smo je i sami u jednoj zagrebačkoj klinci za otkrivanje poremećaja u spavanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Poremećaji u spavanju nisu šala, s obzirom na to da se neliječena apneja povezuje s bolestima srca i krvnih žila.

Nevena Ribarića na dijagnosticiranje poremećaja u spavanju nagovorila je supruga, koja je primijetila kako se noću bori za dah. Nedugo potom otkrio je kako ima apneju u spavanju. Dijagnoza je umirila i Nevena i njegovu suprugu, a danas mu zdravi san omogućuje takozvani CPAP uređaj. Neven je trenutno predsjednik udruge Apneja, koja je jedina udruga na tlu Hrvatske koja okuplja osobe s nekom vrstom poremećaja u spavanju. Njihov je cilj podići svijest o postojanju bolesti, navesti one koji sumnjaju u poremećaj na dijagnostiku i liječenje te omogućiti što većem broju oboljelih CPAP uređaj.

Ako se i sami već tjednima borite s lošim spavanjem, ako ste odrasla osoba koja ne uspije odspavati niti minimalnih šest sati noću, ili se budite umorni, ako ste nervozni, muče vas otežana koncentracija i drugi problemi, svakako se javite svom liječniku. Možda vam se čine manje ozbiljnima, no dugotrajno neliječeni poremećaji u spavanju znatno mogu pogoršati vaše opće tjelesno stanje, a mogu potaknuti i razvoj vrlo ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Linker
18. travanj 2024 06:39