‘PAUNOV RAJ‘

Neumoljiv ritam! Tihana Lazović otkrila što su ona i njezin dečko Branislav Trifunović htjeli izbjeći u Veneciji

Filmski festival u Veneciji označio je povratak života kakav je bio prije korone, ali uz epidemiološke mjere - slavilo se i poziralo na crvenom tepihu, a među svjetskim zvijezdama bila je i Tihana Lazović koja je oduševila ulogom u talijanskom filmu ‘Paunov raj’ te svojim odjevnim kombinacijama.

Glamur i blještavilo filmskoga svijeta na velika su se vrata vratili u Veneciju. U vrijeme koronavirusa slavlje sedme umjetnosti nakratko je stavljeno sa strane, no zahvaljujući procjepljivanju i relaksiranju epidemioloških mjera ponovno se uživa u prizorima raskoši s crvenog tepiha. Odlično se to vidjelo na Lidu, otoku ispred Venecije gdje se do 11. rujna održava najstariji svjetski filmski festival.

Na 78. Mostru stigle su brojne filmske zvijezde, poput glumica Penélope Cruz, Zendaye i Kristen Stewart, a među njima je svoje mjesto našla i jedna hrvatska - Tihana Lazović (30). Zadarska glumica predstavila je među svjetskom elitom svoj posljednji film “Paunov raj” (Il paradiso del pavone) redateljice Laure Bispuri, a u kojem je zabljesnula u društvu renomiranih europskih kolegica Dominique Sande, Albe Rohrwacher i Maye Sanse.

image
Tihana Lazović u Veneciji
VEDRAN PETEH/CROPIX

Na festivalu je privukla pažnju i njena odjevna kombinacija: nosila je atraktivni sako s dvorednim kopčanjem u boji fuksije, koji je otkrivao gola leđa, te hlače širokih nogavica domaćeg modnog brenda Lokomotiva, a američki Vogue uvrstio ju je na listu najbolje odjevenih zvijezda u Veneciji.

- Teško je opisati što osjećam. Najviše me oduševio dugotrajni pljesak publike nakon premijere. Podsjetio me na aplauz koji smo prije šest godina dobili sa “Zvizdanom” Dalibora Matanića u Cannesu. Znala sam da smo napravili dobar posao, ali tek nakon što vas dočeka tako iskrena i dirljiva reakcija publike osjetite pravi ponos - rekla je Tihana Lazović, koja je za premijeru u kinodvorani Darsena odabrala kratku bijelu haljinu kuće Valentino.

image
Na premijeri ‘Paunovog raja’ u haljini kuće Valentino
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Bila sam prilično opuštena, a hodanje crvenim tepihom baš je bio užitak. Ne znam zašto, ali na svjetskim festivalima sam opuštenija nego na domaćim - govori glumica čiji je raspored bio krcat. Na dan premijere već je u sedam sati ujutro bila spremna na odlazak iz svojeg hotela pokraj glavnog gradskog Trga sv. Marka. Producenti su po nju poslali asistente i taksi brod - što je u venecijanskom prometu ekvivalent limuzini - kako bi na Lido stigla na šminkanje i frizuru uoči obveznog “photocalla” pred brojnim svjetskim fotografima.

Pred bljeskalice fotoaparata i upute fotografa gdje da gledaju prvo su redateljica i glumice izlazile jedna po jedna, a kada su trebale sve zajedno pozirati, nastao je metež.

Festivalska su pravila da na jednoj fotografiji bez maski može biti samo pet osoba, a njih je bilo šestero. Nakon kratkih konzultacija pronađeno je rješenje - redateljica je sjela naprijed, a njezine su se glumice zagrlile iza nje.

Epidemiološka pravila i inače su sveprisutna na festivalu. Na Lido dolaze posjetitelji iz cijeloga svijeta, zbog čega bi i najmanja nonšalantnost mogla pretvoriti Mostru u novo žarište pandemije covida-19. Zato svi akreditirani posjetitelji moraju imati covid putovnice, na ulazima su termokamere koje bilježe ima li netko povišenu temperaturu, u svim zatvorenim prostorima maske su obavezne, kinodvorane mogu biti ispunjene samo do pola svojeg kapaciteta, a čak je i crveni tepih od potencijalne gužve obožavatelja zaštićen novopodignutim zidom. Takve mjere Tihani nisu ništa novo jer je i “Paunov raj” sniman protekle zime u Rimu, kada je cijela Italija bila u karanteni.

image
S ekipom iz filma, glumicama Maddalenom Crippa, Mayom Sansa, Dominique Sanda i Albom Rohrwacher te redateljicom Laurom Bispuri
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Ekskluzivno iz Venecije: Tihana Lazović zadivila je svjetsku elitu i otkrila zašto je partnera Branisala Trifunovića ostavila doma

- To je bilo nestvarno, ali i predivno iskustvo. U Italiji su se svi striktno držali pravila, svaki dan su nas testirali, maske smo skidali tek pred početak snimanja kadra, a zapravo se nismo ni smjeli družiti s ljudima koji nisu bili članovi ekipe. To je bio jedini način da se snimanje dovede do kraja. No, s druge strane doživjela sam Rim bez turista. Posjetila sam Fontanu di Trevi dok nema drugih ljudi, bez gužvanja s ostalim posjetiteljima razgledavala čarobne muzeje, živjela u Rimu samo s Rimljanima... - opisala je glumica uvjete sa seta drame talijanske redateljice Laure Bispuri, koja za nju ima samo riječi hvale.

- Prije nekoliko godina sam otišla pogledati “Zvizdan” i sjećam se da sam iz kina izašla oduševljena. Pomislila sam da je odlična glumica i zapisala njezino ime. Kada sam počela pripremati “Paunov raj”, shvatila sam da imam ulogu za nju. Došla sam do njezinog broja i direktno je nazvala te sam jako sretna što je pristala glumiti u mom filmu - rekla je redateljica Laura Bispuri, nadajući se da ovo neće biti njihov posljednji zajednički film. Istom se nada i glumica Alba Rohrwacher (42) koja se posebno sprijateljila s hrvatskom kolegicom.

image
Zadnje pripreme prije ‘photocalla’ pred svjetskim fotografima
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Tihana je na set došla s toliko veselja i radosti da smo se svi mi odmah počeli bolje osjećati. Najdraži trenutak na snimanju dogodio se baš kada smo u zajedničkom druženju krenuli u jednu improvizaciju, koja je na kraju ispala sjajna scena - govori Alba, hrvatskoj publici najpoznatija kao HBO-ova naratorica u hit-seriji “Genijalna prijateljica”.

“Paunov raj” intrigantna je priča o obiteljskom slavlju tijekom kojega na površinu izlaze brojne tajne te se otkriva da je tradicionalna obitelj samo privid.

- Film je to koji se bavi temama koje sve nas intrigiraju: ljubav, emocije i odnosi s drugim ljudima. Kad sam prvi put pročitala scenarij, imala sam osjećaj da sam pročitala kratku pjesmu. Sve mi je bilo jasno - atmosfera, karakteri, osjećaji... Od početka sam znala što Laura želi i sretna sam da je to uspjela prenijeti na platno - rekla je Tihana, čiji je partner, beogradski glumac Branislav Trifunović, ostao kod kuće.

image
Pažnju je privukla u kreaciji domaćeg modnog brenda Lokomotiva
VEDRAN PETEH/CROPIX

Festivalski ritam je neumoljiv. Od odlaska iz hotela u sedam ujutro do povratka iza ponoći Tihana je obavljala niz obveza, od fotografiranja i davanja intervjue preko svečane premijere do zabave za filmsku ekipu u baru uz plažu. U takvim trenucima partneru preostaje samo da sjedi sa strane i čeka, a to su i Tihana i Branislav željeli izbjeći.

Slavljem u Veneciji Tihana Lazović zaokružila je niz premijera na najprestižnijim europskim festivalima. Naime, nakon Cannesa i Berlina jedino joj je nedostajala premijera na Lidu.

Čitajte i: Tihana Lazović na premijeri filma na venecijanskoj Mostri: 'Ne sjećam se kada sam bila ovako uzbuđena'

- Cannes je bez sumnje najglamurozniji. Berlin je nekako više “underground”. A za Veneciju mi se tek trebaju slegnuti dojmovi. Ovako na prvu, čini mi se da je festivalski život na Lidu ležerniji od ritma u Cannesu i Berlinu - rekla je Zadranka, koja nesumnjivo pripada europskoj glumačkoj eliti.

Linker
19. travanj 2024 10:33