TRAGIČNI GUBITAK

Neutješni otac: ‘DJ Avicii bio je naš mali Tim, a ubili su ga slava, novac i - ovisnost‘

Švedski glazbenik Klas Bergling otkriva zašto je osnovao zakladu u spomen na sina, slavnog DJ-ja koji je prije tri godine počinio samoubojstvo u Omanu.

Tri i pol godine nakon tragične smrti švedskog glazbenika Tima Berglinga, poznatijeg po umjetničkom imenu DJ Avicii, koji je 20. travnja 2018. u 29. godini počinio samoubojstvo u Omanu prerezavši si žile na egzotičnom putovanju koje je bilo zamišljeno kao - odmor, njegov je otac Klas Bergling dao prvi intervju u kojem je rasvijetlio dosad nepoznate detalje iz biografije i posljednjih dana života svoga sina.

- Iako se činilo da je mom sinu svijet pod nogama, da uživa u slavi, obožavanju i gomili novca, istina je nažalost bila potpuno drukčija. Njegova je stvarnost bila nešto drugo, a to nitko od nas nije vidio - izjavio je Klas Bergling, glazbenik i DJ, u razgovoru za Sunday Times.

image

U njujorškom Muzeju voštanih figura preklani je dobio svoje mjesto

HECTOR VALLENILLA/AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA

Tim Bergling rođen je u švedskoj metropoli Stockholmu 8. rujna 1989., a njegova majka Anki Liden poznata je glumica zavidne biografije s više od pedeset uloga na filmu i televiziji. Tim Bergling odrastao je velikoj obitelji s braćom Davidom Berglingom i polubrata Antona Korberga, 44-godišnjim TV voditeljem iz majčine veze s pjevačem, glumcem i glazbenikom Tommyjem Korbergom, te sestrom Lindom Sterner, a po uzoru na oca glazbu je počeo miksati kao osmogodišnjak u njihovom kućnom studiju.

Čitajte i: Moja borba s tihim ubojicom: Matija Lovrec otkriva kako je preživio aneurizmu bazilarne arterije i 17 moždanih udara

- Tim je bio ozbiljno dijete, uz to vrlo sramežljivo i preplašeno. U pubertetu je imao velikih problema s upalom akni na licu, ali i drugdje po tijelu, a to nije doživio kao dio odrastanja i problem koji ćemo zajednički rješavati, nego kao - tragediju. Konstantno je bio nervozan, a najsretniji je bio kad bi se zaključao u svojoj sobi. Tim je bio vrlo introventirana osoba, nikad se nije dobro osjećao u društvu nepoznatih i to je s vremenom postao problem, pogotovo kad je izabrao posao u potpunom neskladu sa svojim karakterom - ispričao je njegov otac za britansike novine.

Rješenje je, činilo se, pronašao u alkoholu, jer se jedino pod utjecajem tog opijata mogao dovoljno osloboditi da izađe na pozornicu i napravi plesnu atmosferu u klubovima i dvoranama prepunim svojih obožavatelja.

U dokumentarnom filmu ‘Avicii: True Stories’ (Istinite priče o Avicciju) ispričao je kako mu je alkohol “pomogao”.

- U početku sam se plašio pića, jer na pozornici nisam želio raditi greške, bilo me strah da ću zabrljati. No, još je gore bilo kad bih pred publiku izašao - čist, u tim situacijama sam bio potpuno ukočen, jedva sam komunicirao s publikom - izjavio je pokojni DJ, čije je ekscesivno opijanje rezultiralo ovisnošću i brojnim zdravstvenim tegobama, a posebno su neugodne i bolne bile česte upale gušterače. Zbog pankreatitisa je završavao i na bolničkom liječenju.

image

Na dodjeli nagrada u Los Angelesu 2014.

JASON MERRITT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

I za tu tegobu je pronašao vlastiti lijek - u drogama.

- Svi smo primijetili da se nešto događa: Tim više nije imao živaca ni za što i ni za koga. Pucao je po svim šavovima i sve ga je iritiralo: nismo mu se mogli obratiti niti s najobičnijim svakodnevnim pitanjem, a da ne plane - nastavlja Klas Bergling.

Jedan od najdramatičnijih ispada dogodio se 2015. nakon čega su se članovi obitelji udružili s Timovim prijateljima i - poslali ga na rehabilitaciju i odvikavanje od ovisnosti.

- Osjećao sam se kao izdajica, ali to smo morali napraviti. No, ništa se nije zapravo promijenilo, jer to nije bila Timova, nego naša odluka.

Uz život pod stalnim nadzorom, bez alkohola i droge, DJ Avicii je prestao postojati. Tim Bergling je 2016. šokirao svoje obožavatelje objavom da se povlači sa scene: u tom trenutku pripremao je svoj treći studijski album, surađivao s najpoznatijim glazbenicima, ali i Coca-colom te brojnim drugim velikim oglašivačima, a njegova je tvrtka Avicci Music AB bila šesta najbrže rastuća kompanija u Europi s dvoznamenkastim prihodom u milijunima eura. Posljednji nastup uživo odradio je u kolovozu 2016. na Ibizi, omiljenoj destinaciji partijanera i zaljubljenika u elektroničku glazbu iz cijelog svijeta, ali niti povlačenje sa scene nije mu pomoglo.

Čitajte i: Mira Furlan napisala pismo sinu: ‘Da li ti treba ta teška prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli život‘

Njegovo fizičko i mentalno zdravlje bilo je trajno narušeno, ne samo zbog ovisnosti, nego i slave, te bogatstva, tvrdi Timov otac.

- Slava i novac su opasna, ponekad ubitačna kombinacija, s gubitkom anonimnosti se jako teško nositi - ispričao je Klas Bergling koji je u spomen na neprežaljenog sina osnovao zakladu čiji je glavni cilj prepoznavanje suicida kao globalnog zdravstvenog problema. Upravo je to bio i najvažniji razlog da o sinovoj smrti, svojoj najvećoj traumi, progovori za novine.

image

Posljednji ispraćaj održan je u crkvi Hedvig Eleonora u Štokholmu 16. studenog 2018.

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Tim je bio jako ponosan na svoje umjetničko ime i na sve što je kao Avicii postigao. No, sada je potpuno jasno da nije želio biti Avicii, nego prije svega naš Tim - zaključio je.

Linker
24. travanj 2024 08:09