Kriv je nemar

Nije isključeno da se i Alec Baldwin suoči s kaznenom prijavom: ‘Držao sam je u naručju dok je umirala‘

Kao jedan od producenata filma, odlučivao je o proračunu koji se, pak, osim navodnih propusta oružarice na setu i pomoćnika redatelja, pokazao najslabijom karikom u lancu nesretnih događaja koji su doveli do katastrofe.

Prebacivanje odgovornosti, nemar i pokušaji rezanja troškova snimanja po cijenu sigurnosti filmske ekipe, najslabije su karike zlosretne lančane reakcije koja je prošlog tjedna dovela do tragedije na snimanju westerna "Rust" u Novom Meksiku. O tome je progovorio prijatelj poginule direktorice fotografije Halyne Hutchins (42), električar Serge Svetnoy. Surađivali su, tvrdi, na gotovo svim njezinim projektima, a u četvrtak, 21. listopada, isti dan kad je preminula na radnom mjestu dok je redatelj filma Joel Souza tom prilikom lakše ozlijeđen, Svetnoy je na Facebooku objavio njezinu posljednju fotografiju, piše magazin People. Prikazuje scenu unutar mračne, drvene crkve u Novom Meksiku: Alec Baldwin već je u svom kostimu, spreman uvježbati prizor koji je bio na rasporedu taj dan. U njegovoj blizini nalazi se kamerman i Halyna. Ima slušalice na glavi i mikrofon baš kao i kamerman, što je uobičajena komunikacijska oprema na setu. Okrenuta je licem prema Baldwinu, a onda se dogodilo nezamislivo. Danas je, pak, umjesto uspomena na poginulu prijateljicu učinio je nešto mnogo važnije: progovorio je o nemaru i neprofesionalizmu koji su doveli do njezine smrti.

Čitajte i: Slučaj Baldwin se zahuktava: Pronađena je oružarka koja je glumcu dala kobni pištolj, umiješala se i Alecova kći

Pomoćnik direktora šuti

- Stajao sam rame uz rame s Halynom tijekom fatalnog hica koji joj je oduzeo život i ozlijedio redatelja. Držao sam je u naručju dok je umirala. Njena krv je bila na mojim rukama. Zato smatram da imam pravo reći zašto se to dogodilo. Kriv je nemar. Osoba koja je morala provjeriti oružje na licu mjesta, to nije učinila. Morala je upozoriti da je na set donesen pištolj napunjen bojevim streljivom. Rezultat navedenih propusta smrt je ljudskog bića - optužuje prijatelj poginule.

image
Komemoracija za preminulu Haylene održana je u nedjelju u Burbank u Kaliforniji.
MYUNG J CHUN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK

Koliko je poznato, njegove riječi istražitelji nisu potvrdili niti su otkrili jesu li ih unijeli u svoje izvješće. U detaljnoj rekonstrukciji tragedije, magazin People navodi odgovor producentske kuće Rust Movie Productions, LLC. na optužbe Sergea Svetnoyja. U priopćenju tvrde da provode internu reviziju sigurnosnih protokola. I da više od toga ne smiju reći, pa mole medije za strpljenje.

Prozvani pomoćnik redatelja nije se oglasio poslije tragedije, za razliku od očajnog Baldwina. Za to ima dobar razlog: ovo mu nije bio prvi incident s vatrenim oružjem na snimanju. Naime, Dave Halls bio je 2019. pomoćnik redatelja na snimanju filma “Freedom's Path” u Arkansasu. I ondje su se koristili pištolji, jedan je nenadano opalio te ozlijedio člana filmske ekipe, tonca. Halls je smjesta zamoljen napustiti set, a umjesto njega doveden je drugi pomoćnik redatelja te drugi oružar - jer je izravno podređen pomoćniku redatelja te suodgovoran za nemio događaj.

Čitajte i: Žena koja je grubo napala Aleca Baldwina na meti javnosti: ‘Baš ste neukusni. I jadni‘

Nove kontroverze

- Nismo dopustili nastavak snimanja sve dok Dave nije otišao. Jako se kajao i shvatio je razloge zbog kojih je otpušten. O incidentu smo podnijeli izvješće nadležnima - kažu za CNN u Rocket Soul Studios, produkcijskoj kući koja stoji iza tog filma. Za magazin People nisu komentirali događaj pa su prenijeli njihovu izjavu za CNN.

Što ta epizoda znači u kontekstu tragedije na snimanju filma “Rust”? Time je utvrđeno da se znalo za Hallsov incident. No, ipak mu je pružena nova prilika. U lancu neodgovornih poteza koji su, čini se, doveli do smrti Halyne Hutchins i zauvijek je oteli njezinom sinu Androsu (9) i suprugu Matthewu Hutchinsu (48) s kojim je bila 16 godina u braku, postoji još jedna slaba karika: oružarka Hannah Gutierrez-Reed (24). Prema pisanju Daily Maila, prijatelj pokojne direktorice fotografije, električar Serge Svetnoy ciljao je na nju u optužujućoj objavi. Jer, ona je napunila colt koji je Baldwinu, bez provjere, dao Dave Halls.

image
Alec Baldwin u Santa Feu sa Mattom, suprugom pokojne Halyne Hutchins i njihovim 9-godišnjim sinom.
DSANCHEZ/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

- Nema šanse da se netko tko ima samo 24 godine može profesionalno odnositi prema oružju - izjavio je iskusan član filmske ekipe koji želi ostati anoniman i dodao da se ovakva tragedija ne bi dogodila da su producenti angažirali (i platili) kvalificirane i odgovorne osobe.

Čitajte i: Mislio je da su u pištolju ćorci: Glumac Alec Baldwin na snimanju ubio snimateljicu i ranio redatelja

Tko je oružarka?

- Žele uštedjeti pokoji novčić pa zapošljavaju ljude koji nisu u potpunosti obučeni za složen i vrlo opasan posao, pri čemu riskiraju živote na setu - proziva isti izvor.

Podsjetimo, mlada oružarka kćer je legendarnog holivudskog rekvizitera Thella Reeda koji je radio s oružjem na brojnim filmskim produkcijama i od njezine 16 godine podučava je svom zanatu. Izvori na setu filma “Rust”, drugog u njezinoj karijeri, opisali su je kao "neiskusnu i zelenu". Sudeći po njezinoj LinkedIn stranici, radila je kao snimateljica za kalifornijsku medijsku tvrtku u Synth Fireu te kao redateljica dokumentarnih filmova za grad Flagstaff u Arizoni. Napustila je sveučilište Sjeverna Arizona gdje je od 2017. do 2020. studirala kreativne medije i film, a iskustvo s oružjem prikupljala je na snimanju TV serije "Yellowstone" Paramount Networka čija je zvijezda Kevin Costner te u filmu "The Old Way", westernu u kojem glumi Nicholas Cage. Uoči snimanja s Cageom, mlada oružarka priznala je u podcastu "Voices of the West" kako strahuje da neće moći ispuniti očekivanja na zahtjevnom snimanju. Naime, tada je priznala da je ubacivanje ćoraka u pištolj bila 'najstrašnija' stvar jer nije znala kako to učiniti pa je potražila pomoć od oca.

Indikativan propust

Biti mlad i osjećati tremu je jedno, ali dati pištolj na setu filma "The Old Way" 11-godišnjoj glumici Ryan Kieri Armstrong - za koji su u ekipi zaključili da nije siguran - druga je strana medalje. Naime, u rekonstrukciji događaja koji su prethodili tragediji u Novom Meksiku, Daily Mail navodi kako je Hannah Gutierrez-Reed u nekoliko navrata „bila nepažljiva i mahala okolo s oružjem” na snimanju westerna „The Old Way”. Problem je i način na koji ga je punila ćorcima i dala malenoj glumici.

image
Mlada oružarka Hannah Gutierrez-Reed.
SHUTTERSTOCK

- Učinila je to na tlu punom šljunka. To se tako ne radi. Uđe li slučajno nešto neželjeno u cijev, komadić kamena može ozlijediti - tvrdi izvor Daily Maila.

Nonšalantni odnos prema oružju na setu nije se svidio ni šestorici članova filmske ekipe njezinog sljedećeg filma -"Rust". Požalili su se Daveu Hallsu da je oružje korišteno na tom snimanju dvaput opalilo u zatvorenom prostoru. Budući da Halls nije reagirao niti je prijavio incidente, dali su otkaze nedugo prije tragedije.

Recept za katastrofu

Osjećaj sigurnosti uzmanjkao je i glumcu Jensenu Acklesu (43) koji na zlosretnom snimanju tumači ulogu šerifa Wooda Helma. No pitanje je da li je on pouzdan svjedok? Proslavio se ulogom Dean Winchestera u seriji "Supernatural" gdje je već prošao obuku kako koristiti vatreno oružje, ali to nije rekao oružarki filma "kad ga je pozvala na ubrzani tečaj. Bila je to glumčeva mala šala. Da situacija bude gora, za sad neimenovani članovi filmske ekipe "posudili su" jedan colt kojim je na tom snimanju trebao za vježbanje gađanja limenki pravim mecima. Uzeli su ga bez pitanja i vratili na kolica gdje je stajao bez da su ikome rekli. Da su navedeni propusti recept za katastrofu, potvrdio je za Daily Mail u petak i stručnjak za specijalne efekte, Zak Knight, inženjer pirotehnike: "Nikada se ne smije uvježbavati scena s oružjem među tolikom ljudima na filmskom setu. Svaka osoba na snimanju ima pravo pregledati oružje prije nego što ga preda glumcu, a ne samo oružar. I najvažnije, nema razloga da se cijev oružja koje puca uperi u drugu osobu".

Stoga ne iznenađuje epilog priče s mnogo "rupa", odnosno pitanja bez pravog odgovora. Okružna tužiteljica Mary Carmack-Altwies izjavila je da kaznene prijave nisu isključene, a njezine riječi prenosi i Fox News.

- To nije bio rekvizit nego je bio pravi, antikni pištolj - izjavila je.

Kaznena odgovornost

Kako je Alec Baldwin (63) jedan od producenata filma, nalazi se među osobama koje bi mogle odgovarati za smrt Halyne Hutchins. To nitko službeno nije rekao, istraga se sad usmjerila na balistička izvješća oružja i velike količine streljiva oduzetih tijekom premetačine mjesta tragedije, no ne isključuje se optužnica za smrt snimateljice iz nehaja. Takav razvoj situacije naslućuje i poznati američki odvjetnik za kaznene slučajeve, Mark Geragos.

- Alec Baldwin je vjerojatno glavni jer je producent i ima presudnu riječ o proračunu filma. Jamčim vam kako se u sklopu istrage razmatraju da li je došlo do tragedije zbog štednje - izjavio je odvjetnik za Fox News.

Dotad će proći još neko vrijeme jer istraga ide svojim tijekom. I tempom.

- Vjerojatno će nam biti potrebni tjedni, ako ne i mjeseci kako bismo došli do cjelovite slike što se zbilo - zaključila je okružna tužiteljica dodavši da im je ovo dosad najteži slučaj jer je u njega uključeno mnogo poznatih osoba.

Linker
16. travanj 2024 22:46