FELJTON: ALEC BALDWIN

Nije mu do smijeha: Američki komičar nakon pogibije kolegice na setu do daljnjeg se povlači iz šoubiznisa

Američki glumac Alec Baldwin slučajno je usmrtio ukrajinsku snimateljicu Halynu Hutchins, svoju dragu prijateljicu kako je rekao policijskim inspektorima koji istražuju slučaj.

Što god se dogodilo idućih dana, tjedana ili mjeseci, neovisno o tome hoće li biti podignuta optužnica protiv Aleca Baldwina zbog ubojstva iz nehata, sigurno je da će 63-godišnjem glumcu trebati puno vremena da prebrodi traumu zbog toga što je na setu filma “The Rust” usmrtio 42-godišnju snimateljicu Halynu Hutchins. Prema riječima njegove supruge slavni glumac uopće ne spava i teško se na bilo što uspijeva koncentrirati, dok ona čini sve da u njihovu obitelj vrati privid normalnosti. Prošlog vikenda je povodom Noći vještica na društvenoj mreži objavila kostimiranu fotografiju s kućnog partija s njihovo šestero djece, na kojoj je i Alec Baldwin, što su pak neki protumačili kao nedostatak suosjećanja i krajnje nedolično ponašanje u tim okolnostima.

- Ne postoje riječi kojima bih opisao svoj šok i tugu zbog tragične nesreće koja je odnijela život Halyne Hutchins, supruge, majke i naše cijenjene kolegice. U potpunosti surađujem u policijskoj istrazi u razjašnjavanju okolnosti zbog kojih se dogodila ova tragedija i u kontaktu sam s Halyninom obitelji, kojoj nastojim pružiti svu moguću podršku. Srce mi je slomljeno zbog Halyne, njezina muža, njihova sina i svih koji su je poznavali i voljeli - napisao je Alec Baldwin u jedinoj objavi koju je nakon 21. listopada, najgoreg dana u svom životu, podijelio s javnosti.

image

U odnosu na nekadašnju markantnu pojavu, kad je bio na glasu kao veliki zavodnik, Alec Baldwin se nakon tragedije na snimanju pretvorio u ruinu od čovjeka

COLUMBIA PICTURES

Svima koji znaju kako funkcioniraju podjela posla i raspored odgovornosti na filmskom snimanju potpuno je jasno da je Alec Baldwin kolateralna žrtva tuđih profesionalnih pogrešaka - ponajprije neiskusne rekviziterke i pomoćnika redatelja, njezinog neposredno nadređenog. Zbog njihove je katastrofalne nepažnje u pištolju ostao pravi, ubojiti metak, a ne ćorak koji se trebao nalaziti u starinskom coltu što ga je glumac uperio prema kameri.

Velik dio svjetske javnosti suosjeća s američkim komičarem, čije je lice u protekla dva tjedna zaraslo u sijedu bradu te se pretvorilo u ogledalo patnje i nemoći. Na svoje su pak došli Baldwinovi protivnici, gorljivi zagovornici politike bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojeg je u televizijskim emisijama godinama duhovito imitirao i nemilosrdno ismijavao. Baš kao i pristalice neograničenog posjedovanja i upotrebe vatrenog oružja za osobnu zaštitu - čemu se glumac neumorno protivio zalažući se za stroga pravila, ograničenja i dozvole. Oni se masno naslađuju njegovom nesrećom - “poetskom pravdom”, kako je nazivaju, pa su čak dali tiskati majice s natpisom “Pištolji ne ubijaju ljude, ubija ih Alec Baldwin” koje prodaju na internetu.

Glumčeva najglasnija “odvjetnica” u obračunu s ultrakonzervativnim desničarima posljednjih je dana njegova kći Ireland Basinger Baldwin, 26-godišnja manekenka iz braka s glumicom Kim Basinger. Da suosjeća s posljedicama gubitka mlade kolegice, Alec Baldwin je pokazao na komemoraciji i posljednjem ispraćaju Halyne Hutchins u Los Angelesu. Izrazivši sućut odvjetniku Matthewu Hutchinsu, koji će sada kao samohrani otac odgajati njihova 9-godišnjeg sina Androsa, glumac se doslovce slomio pod navalom suza.

image

S kćeri Ireland, koju je dobio u braku s Kim Basinger

JESSE GRANT

Nakon toga je sa suprugom Hilarijom i njihovo šestero djece - Carmen, Rafaelom, Leonardom, Romeom, Eduardom i Lucijom - spakirao kovčege i potpuno se povukao iz javnosti. Iz svog stana u njujorškoj četvrti Greenwich Village na Manhattanu osmeročlana obitelj se preselila u Hamptons, istočni dio Long Islanda, omiljenog ljetovališta imućnih Njujorčana koji si ondje mogu priuštiti kuću za odmor. Baldwinov glasnogovornik poslao je priopćenje da se glumac “do daljnjeg povlači iz svijeta medija i šoubiznisa”.

Tragedija mu se dogodila baš kad je napokon počeo ubirati zrele plodove svog 35-godišnjeg rada i skrasio se u obiteljskoj idili uz 26 godina mla­­đu suprugu. Uz ženu svog života potpuno se predao zdravim navikama, postao vegan i posvetio se odgoju njihovo šestero djece. Na toliko djece inzistirala je upravo Hilaria Baldwin, njujorška instruktorica joge i vlasnica lanca studija za vježbu, koja je suprugu u zrelim godinama odlučila podariti veliku obitelj, istu onakvu u kakvoj je prije šest desetljeća - uz dvije sestre i trojicu braće - odrastao u Amityvilleu, na južnoj obali Long Islanda.

Alec Baldwin, najstariji sin Alexan­­­dera Baldwina Jr.-a, profesora povijesti i trenera američkog nogometa, te domaćice Carol Newcomb, rođen je 3. travnja 1958. Uz strogog oca i vječite svađe u kući oko novca - s jednom plaćom trebalo je premostiti mnoge financijske nedaće - Alec Baldwin jedva je dočekao da se otamo makne i krene vlastitim putem.

Nakon dječačkih fantazija o američkom nogometu te mladenačkih snova o karijeri u odvjetništvu, na kraju se odlučio za glumu. Baš kao i njegova mlađa braća Daniel (61), William (58) i Stephen (55), pa su ih u holivudskoj tvornici snova prozvali - Baldwin Brothers.

image

S drugom suprugom Hilarijom ima šestero djece - Rafaela, Eduarda, Leonarda, Romea, Luciju i Carmen

JASON MENDEZ

Uzbudljivost, neobuzdanost i raskalašenost umjetničkog života upoznao je iz prve ruke na samom izvoru zaposlivši se potkraj sedamdesetih kao pomoćni konobar u kultnom njujorškom noćnom klubu Studio 54, kamo su zalazile zvijezde tog doba. Nakon tog iskustva bilo mu je jasno gdje zapravo pripada pa je nakon tri godine prekinuo studij prava (kao odličan student bio je kandidat za predsjednika studentskog zbora) i upisao glumu na njujorškom sveučilištu, a paralelno se usavršavao na tečajevima u čuvenom studiju Leeja Strassberga. Od početka osamdesetih uzdržavao se snimajući televizijske serijale kao što su “The Doctors” i “Knots Landing”, a 1986. ispunio je svoj najveći san debitiravši na Broadwayu.

- Kazalište je za glumca prava škola, izazov i zabava, a film je okrutan biznis, bazen prepun krokodila i pirana u kojem vas žele udaviti praveći se da vas obožavaju - izjavio je glumac, kojem su vrata Hollywooda potkraj osamdesetih otvorile uloge u romantičnim komedijama “Oženjena za mafijaša” u kojoj mu je partnerica bila Michelle Pfeiffer te “Zaposlena djevojka” u kojoj je redatelj Mike Nicols okupio ekipu snova predvođenu Harrisonom Fordom, Sigourney Weaver, Melanie Griffith, Johnom Cusackom, Kevinom Spaceyjem...

image

U filmu 'Sjena' s Penelope Ann Miller

ARCHIVE PHOTOS

No, prava prekretnica bila je uloga CIA-ina analitičara Jacka Ryana u filmskom klasiku “Lov na Crveni oktobar”, koju je dobio jer producenti nisu imali dovoljno velik budžet da plate Kevina Costnera.

- Tu otrežnjavajuće bolnu činjenicu sasuli su mi u lice nakon audicije na kojoj sam dobio ulogu. Drago mi je da se ljudima film sviđa, a meni osobno to je jedno od rijetkih ostvarenja u vlastitoj filmografiji koje se ne stidim pogledati. A to je, vjerujte mi, velika stvar - izjavio je Baldwin, koji je do 1990., kad je upoznao buduću suprugu Kim Basinger, bio u vezama s čak osam glumica.

Čitajte i: Mučna borba za život Michaela Schumachera: Bio je i ostao vjeran jednoj ženi, ali i adrenalinu

Među njegovim bivšima bilo je i zvučnih imena poput Jennifer Love Hewitt i Michelle Pfeiffer, no samo mu je Janine Turner - koja se proslavila ulogom Maggie O’Connell u TV serijalu “Život na sjeveru” - značila više od prolazne afere. Njih su se dvoje čak i zaručili, ali su prekinuli kad su shvatili da jedno drugo sve više vuku u alkohol i droge.

Aleca Baldwina osamdesetih je u Hollywoodu, ali i na Broadwayu, pratio glas impulzivnog čovjeka duge jezičine koji u povišenim stanjima teško kontrolira svoje emocije i bijes, posebno kad je pod utjecajem raznih stimulansa.

Incidenti na probama, snimanjima i u vezama su se nizali, a da ne dospije na crnu listu producenata, spasila ga je odluka da ode na liječenje i višemjesečnu rehabilitaciju. Baš u toj fazi novog glumačkog početka dobio je glavnu ulogu u filmu “Mladoženja”, u kojem mu je partnerica bila Kim Basinger.

Četiri godine starija od njega, u tom trenutku neupitna seks-ikona Hollywooda zahvaljujući ulozi u filmu “Devet i pol tjedana” s Mickeyjem Rourkeom, baš se razvodila od vizažista Rona Snydera-Brittona, kojemu je prema sudskoj odluci idućih devet godina plaćala alimentaciju od devet tisuća dolara na mjesec.

image

Alec Baldwin i Kim Basinger bili su zlatni holivudski par 90-ih - dok nije došlo do sukoba, koje je opisao u knjizi 'Obećanje nama: putovanje kroz očinstvo i razvod'

CANOVAS ALVARO

Erotske tenzije između Baldwina i Basinger bile su u zraku od njihova prvog susreta na čitaćoj probi. Na povratku kući Baldwin je kolegici kavalirski ponudio prijevoz kući, ali je ona to odbila uz obrazloženje da je na probu stigla vlastitim autom.

- Moj je veći pa ćemo njime - izjavio je Bal­­­dwin citiravši repliku iz scenarija, na što je Kim Basinger umrla od smijeha. A ostalo je legenda. Novi zlatni holivudski par popio je mozak producentima i ekipi na snimanju “Mladoženje” jer je Basinger stalno kasnila na probe zbog svojih dugotrajnih jutarnjih beauty rutina, osim toga nije željela da joj se između ponavljanja scena popravlja šminka, nego je tražila da se naneseni make-up prvo ukloni i da se potom šminka ispočetka. Zbog toga se snimanje produžilo za 26 dana, a financijski su troškovi odletjeli u nebo. Da pokaže Baldwinu kolika je zvijezda, stalno je tražila izmjene scenarija, a sa snimanja plesne točke udaljila je redatelja jer je zaključila da će scenu bolje izvesti - bez njega.

Čitajte i: Daniel Craig i njegov gorko-slatki rastanak od Bonda: Uloga koja mu je promijenila život, donijela mu je i probleme

Baldwina je potpuno očarala i pomutila mu pamet, uopće nije shvaćao da ga uskoro kod kuće čekaju slični prizori kakvima upravo svjedoči. Zbog Kim je postao vegetarijanac i aktivist za prava životinja, zbog nje se iz New Yorka preselio u Los Angeles, na drugu obalu Sjedinjenih Država, gdje su živjeli s desetak pasa, mačaka, pataka... imali su i jednog vuka te mnogo drugih živina. Držao joj je stranu i u mučnim trenucima kad je - na vrhuncu slave - bila prisiljena proglasiti osobni bankrot. I to zbog sumanute odluke da za 20 milijuna dolara u svom rodnom kraju, u saveznoj državi Georgiji, kupi gradić Braselton u kojem je namjeravala sagraditi filmski studio, pokrenuti filmski festival i pretvoriti ga u svjetsku turističku atrakciju. Konačni financijski udarac zadala si je povukavši se 1993. sa snimanja filma “Boxing Helena”, zbog čega su je producenti tužili tražeći odštetu od gotovo devet milijuna dolara, a na kraju im je morala isplatiti 3,8 milijuna.

image

U 'Lovu na Crveni oktobar' - uz Seana Conneryja i Scotta Glenna

SUNSET BOULEVARD

Sve je to fasciniralo Baldwina, koji je imao razumijevanja i za njezine napadaje panike, strah od otvorenih prostora, svakodnevno pranje kose isključivo vodom Evian i slične ludorije. Vjenčali su se 19. kolovoza 1993., na plaži u blizini njegove kuće na Long Islandu, a među stotinjak uzvanika bilo je samo desetak njezinih gostiju, jer je s većinom svoje obitelji - uključujući majku, dvojicu braće i sestru - bila na ratnoj nozi. Nije bilo sretnijih ljudi od njih dvoje kad im se 23. listopada 1995. rodila kćerkica Ireland.

- Ime sam joj odabrao po zemlji iz koje je obitelj moga oca emigrirala u Ameriku. I savršeno joj pristaje: Ireland je prelijepa poput Irske, ali se teško nosi s financijama, baš poput zemlje mojih predaka u svojoj nesretnoj povijesti - s dozom crnog humora opisao je Baldwin najstariju kćer.

Nakon prvih, idiličnih godina brak Basinger i Baldwina je počeo pucati na sve strane. Ona je inzistirala da zbog kontakata s holivudskim producentima i studijima nastave živjeti na Istočnoj obali, dok je njemu mnogo draža bili Zapadna obala, New York i broadwayska kazališna scena, na kojoj je maestralno odigrao ulogu Stanleyja Kowalskog u predstavi “Tramvaj zvan čežnja”.

“Uz Baldwina na sceni prestajemo žaliti za Marlonom Brandom”, pisali su najugledniji njujorški kritičari, a Baldwin tu ulogu i dandanas smatra vrhuncem svoje karijere.

- Nakon posljednje izvedbe predstave ostao sam ridati sam samcat na pozornici u mraku: nisam mogao prestati plakati jer sam znao da veličanstvene rečenice Tennesseeja Williamsa vjerojatno više nikad u životu neću imati priliku izgovoriti - izjavio je.

Kao kompenzaciju za dramu na pozornici dobio je dramatičan i traumatičan razvod braka, koji je Basinger zatražila 2000. zbog nepremostivih razlika u karakteru.

- Svako drukčije mišljenje od njenog za Kim je bilo zlostavljanje - prokomentirao je Baldwin. No, mučna brakorazvodna parnica bila je samo uvod u još mučniju i dugotrajniju bitku za skrbništvo nad kćeri Ireland.

- Moja bivša žena doživljavala je orgazmička iskustva svaki put kad bi ušla u sobu punu najskupljih odvjetnika. Učinila je sve da mi napakosti i u tome je uspjela - ispričao je glumac 2008. na promociji svoje knjige “Obećanje nama: moje putovanje kroz očinstvo i razvod”. - Bio sam doslovce lud, jer je Kim odvodila Ireland na putovanja onih dana kad sam je trebao preuzeti, a ja sam doputovao iz New Yorka u Los Angeles samo da budem tamo s njom. Osim toga, kćeri me predstavljala kao zlog čovjeka od kojeg se ne može očekivati ništa dobro. No, vrhunac je bio kad je jednom portalu prodala snimku telefonske poruke koju sam joj ostavio. Nakon što je objavljena, požalio sam što sam uopće živ.

image

Mladi Baldwin u doktorskoj drami 'Cutter to Houston' iz 1983.

CBS PHOTO ARCHIVE

U poruci nakon tko zna kojeg neodgovorenog poziva Alec je Ireland nazvao “drskom i bezobzirnom malom prasicom”, a nakon javnog sramoćenja umalo je potonuo u depresiju i u misli o suicidu. Spasila ga je psihoanaliza.

- Razgovarao sam s mnogim profesionalcima koji su mi objasnili da bi moj potpuni poraz značio njezinu potpunu pobjedu. Svoj cilj Basinger bi postigla tek kad bi me potpuno uništila. A pomogli su mi i da uvidim kako moram ostati tu zbog Ireland, koja će me, odrastajući, jednog dana sigurno potražiti, što se i dogodilo - govorio je Baldwin.

Nakon što je dotaknuo dno, sreća mu se ponovno osmjehnula. Na ručku u njujorškom restoranu Pure Food u veljači 2011. zapazio je Hilariju Thomas, mlađahnu crnokosu instruktoricu joge. Prišao joj je, pružio svoju posjetnicu i čekao da ga nazove. I nazvala ga je, izašli su na prvi spoj, nakon kojeg su se oprostili - rukovanjem.

Čitajte i: Potraga za srećom u glazbenim hitovima: Fascinantan život Adele, najuspješnije mlade pjevačice

- Srećom, bio sam dovoljno star da ne navaljujem, iako sam osjetio da je ona prava žena za mene, a Hilaria mi je kasnije rekla da nikada prvih pet spojeva nije završila prijateljskim rukovanjem - opisao je glumac početak njihove veze. Pet mjeseci kasnije već su bili zaručeni, a vjenčali su se u ljeto 2012. Među uzvanicima u njujorškoj katedrali bili su Tina Fey, Baldwinova kolegica iz TV serijala “Televizijska posla” (30 Rock), filmski redatelj Woody Allen sa suprugom Soon-Yi, političar Robert Kennedy Jr...

image

U popularnoj seriji 'Televizijska posla' glumio je uz Tracy Morgan, Tinu Fey, Jane Krakowski i Jacka McBrayera

NBC-TV/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Uz Hilariju je Baldwin iz prehrane izbacio sve namirnice životinjskog podrijetla, vidno je smršavio te tako riješio veliku većinu problema s povišenim šećerom u krvi. Supruga ga je na taj način pripremila da u zrelim godinama bude dovoljno fit za izazove šesterostrukog očinstva. Mediji su je napola u šali prozvali strojem za rađanje jer je u osam godina iznijela pet trudnoća, a uz to je imala dva spontana pobačaja. Najmlađu kćerkicu Luciju, rođenu 1. ožujka ove godine, rodila im je surogat-majka pa je malena tako samo pet mjeseci mlađa od svog brata Eduarda, kojeg je rodila Hilaria.

Uz podršku svoje obitelji i stručnu pomoć Alec Baldwin s vremenom će se sigurno naučiti nositi s posljedicama nedavne tragedije, no pitanje je hoće li se ikad vratiti na filmski set. U jednom od svojih posljednjih intervjua odgovorio je i na pitanje o toj temi.

- Hoću li se ikad glumački umiroviti? Da, naravno, jedva čekam taj trenutak. Zaradio sam hrpu novca, doživio brojne počasti i nagrade, proputovao svijet, radio rame uz rame s najvećim kolegama, no zapravo sam cijelo vrijeme na neki način osjećao da tom svijetu ne pripadam. Pa sve više razmišljam da se otamo zauvijek maknem, pogotovo sad kad me doma čeka voljena žena i naše šestero djece. Ništa ljepše od toga ne mogu ni zamisliti.

image

Glumačka braća: William, Stephen, Alec i Daniel Baldwin

JASON LAVERIS FILMMAGIC

Autor tri bestselera

Sve tri Baldwinove knjige našle su se na top listi The New York Timesa. “Obećanje nama: putovanje kroz očinstvo i razvod”, u kojoj je opisao razdoblje od 2000. do 2006., razvod od Kim Basinger i bitku za skrbništvo nad kćeri Ireland. U autobiografiji “Nevertheless” (Usprkos tome) opisao je svoj životni put iz siromašne radničke obitelji s Long Islanda do Broadwaya i Hollywooda, a u satiričnoj knjizi “Ne možete začarati Ameriku bez mene: nevjerojatna insajderska priča o mojih prvih godinu dana predsjednikovanja u Bijeloj kući”, parodirao je fikcionalne memoare Donalda Trumpa i njegova navodna sjećanja na prvih 365 dana u Ovalnom uredu.

Sklon skandalima

Alec Baldwin poznat je po tankim živcima, a posebno ne podnosi sve ono što smatra zadiranjem u vlastitu privatnost. Tako je 1995. napao fotografa koji ga je pokušao snimiti na izlasku iz rodilišta s tadašnjom suprugom Kim Basinger i kćerkicom Ireland, a slična situacija ponovila se 18 godina kasnije, kad je bio s drugom suprugom Hilarijom i njihovom kćerkicom Carmen. Svađao se oko parkirališnih mjesta na Manhattanu, vrijeđao paparazze, izbacivali su ga iz aviona jer je odbijao ugasiti mobitel, razbijao je telefone i razbacivao kulise na filmskim setovima... No, sve su to sitne budalaštine, tvrdi glumac, kakve se svakome mogu pronaći u biografiji ako mu se život promatra pod mikroskopom.

image

Svađa oko parkirališnog mjesta na Manhattanu završila je na sudu, gdje je Baldwin osuđen na novčanu kaznu i terapiju kontrole bijesa

ATILGAN OZDIL
Linker
16. travanj 2024 11:21