Mračna strana slave

Nije samo Nina Badrić bila žrtva uhođenja: Rozga, Sopek, Vištica dio su poznatih dama koje su prošle pakao

Nepravomoćna presuda stalkeru iz Zagreba, koji je godinama uhodio pjevačicu Ninu Badrić, ohrabrujuća je vijest za sve žene na meti opsjednutih obožavatelja, a njihov broj na domaćoj i stranoj sceni nije zanemariv.

Nina Badrić (49) konačno može mirno spavati! Čovjek koji ju je dvije godine sustavno uhodio i od života joj napravio pakao, na Općinskom je kaznenom sudu nepravomoćno proglašen krivim. Na teret mu se stavlja da je uhodio i uspostavljao neželjeni kontakt s popularnom pjevačicom, za što ga je sudac Marijan Bertalanič osudio na osam mjeseci zatvora i tri godine uvjetno, a izrečene su mu i dvije sigurnosne mjere - obavezno psihijatrijsko liječenje te zabrana uznemiravanja i približavanja Nini Badrić.

image

Ninu Badrić dvije godine sustavno je uhodio 57-godišnji muškarac.

SASA BURIC/CROPIX

Presuda 57-godišnjem stalkeru iz Zagreba Nini je konačno donijela željeni mir, no posljedice uhođenja zacijelo će još dugo osjećati.

Prema njenim tvrdnjama, ta je situacija trajala dulje od dvije godine tijekom kojih ju je isti muškarac opsjedao na društvenim mrežama, dolazio joj ispod prozora i vrata zagrebačkog doma, u poštanski sandučić ubacivao pisma i stihove, išao u iste dućane kao i ona, a na njezinim koncertima, i to u svim dijelovima Hrvatske, uvijek je bio u prvim redovima.

Čitajte i: Višegodišnje maltretiranje stalo je tek kad je otišla na policiju! Nina Badrić ponovno proživjela dramu

image

Nina Badrić an suđenju svom 'stalkeru'.

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Stvar je za Ninu kulminirala kad se pojavio na Hvaru gdje ona ima kuću za odmor. Nini je to bio znak za uzbunu i opsjednutog je obožavatelja prijavila policiji. Iako je sudski proces završio povoljno po nju, Nini je to bilo grozno iskustvo jer se u nekoliko navrata morala naći oči u oči s nametljivim muškarcem, zbog kojeg se dvije godine nije osjećala sigurno u vlastita četiri zida.

Ornela Vištica

Upravo zbog takvih mučnih susreta, od pravne bitke protiv njezinog stalkera odustala je glumica Ornela Vištica. Lijepa 32-godišnjakinja žrtva opsesivnog obožavatelja bila je na početku njezine karijere. Ornela je ispričala da ju je 2014. dva mjeseca neki muškarac vrebao na način da ju je slijedio, gledao prema njezinoj terasi, dobacivao joj lascivne komentare... Premda je policija upoznata sa slučajem, Ornela se nije htjela vući po sudu s njim jer je zbog svega bila previše uznemirena. Jednom prilikom je otkrila kako je živjela u neprekidnom stresu, mučila ju je nesanica, svakodnevno je plakala, a osjećala je strah kad god bi izlazila ili ulazila u zgradu. Njezin slučaj završio je tako što je promijenila adresu: iselila se iz kvarta i unajmila drugi stan.

Čitajte i: Ornela Vištica policiji prijavila nepoznatog muškarca koji je uhodi

image

Ornela Vištica

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Renata Sopek

Pravu noćnu moru sa stalkerom prošla je i Renata Sopek (42), nekadašnje televizijsko lice, voditeljica i fitness trenerica. Renatu je nepoznati muškarac uhodio godinama, a u svojoj opsjednutosti plavokosom Zagrepčankom otišao je tako daleko da joj je na koncu zaprijetio da će njegova biti „ovako ili onako”. Kako bi javnost upozorila da je riječ o vrlo zabrinjavajućoj pojavi, početkom ove godine o svom je iskustvu prvi put za Gloriju javno progovorila. Kako je ispričala, sve je počelo ljubavnim izjavama na Facebooku, da bi završilo tako što joj je jednog dana stalker došao na vrata obiteljske kuće.

Čitajte i: Ispovijest Renate Sopek: ‘Progonio me opasni obožavatelj, rekao je da će doći po mene‘

- Dobivam mnogo komentara na Facebooku koje zbog silnih obaveza ne stignem detaljno pratiti, pa me na poruke tog čovjeka upozorio administrator mog profila i uz moje ih dopuštenje obrisao. Moram priznati da nisam previše obraćala pažnju na njega, dok situacija nije eskalirala tako što sam svakodnevno počela primati njegove uznemirujuće poruke i to ovoga puta na e- mail. Već sam ga tada htjela prijaviti, no neki su mi ljudi rekli da ne mogu ništa poduzeti dok u pitanju nisu ozbiljne prijetnje - ispričala je Renata, koja je shvatila da je vrag odnio šalu kad je stalker nenajavljeno pozvonio na vrata njezine obiteljske kuće.

image

Renata Sopek

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Renata je, naravno, sve odmah prijavila policiji, koja ga je uhitila i poslala na kratkotrajno liječenje. No, tu njezinim mukama nije bio kraj jer ju je muškarac po puštanju s liječenja nastavio maltretirati i što je, smatra Renata, vrlo opasno, to je radio na perfidan način. Konačno ga se riješila u listopadu 2019. Tri i pol mjeseca je proveo u istražnom zatvoru, a lani u siječnju je donesena presuda. Utvrđeno je da je Renatin stalker, koji je inače u tridesetim godinama, krimen počinio u stanju duševne bolesti te je poslan na šestomjesečno liječenje u psihijatrijsku ustanovu. Renata kaže da ni njoj nije bilo ugodno suočiti s njim u sudnici, no nije vidjela dugog načina da ga makne iz svog života.

Jelena Rozga

Plavokosa pjevačica iz Splita na meti stalkera bila je dvaput. Prije desetak godina Jelenu Rozgu uhodio je poštar iz mjesta Dugopolje blizu Splita, a kroz istu dramu prolazila je i lanjskog proljeća. U ekskluzivnom intervju za Gloriju, koji je dala u travnju ove godine, 44-godišnja Jelena je priznala kako su joj ti dani bili do te mjere traumatični da je reagirala na svaki nepoznati šum, nekoliko puta na dan je provjeravala je li zaključala vrata od stana, a čak joj nije bilo svejedno sama hodati gradom.

image

Jelena Rozga

SASA BURIC/CROPIX

Čitajte i: Jelena Rozga još uvijek živi u strahu od muškarca koji ju je uhodio: ‘Prošla sam pravu agoniju, bojim se i dalje‘

- Nema prvog i drugog puta, strah je uvijek isti. Na takve se stvari nikada ne navikneš. Plašim se i dalje – odgovorila je Jelena na pitanje boji li se više prvi ili drugi put. Poput Nine i Renate, i Jelena je oba uhodača prijavila policiji. Postupila je, kaže, kao što bi svaki građanin napravio na njezinom mjestu.

Billie Eilish

Među svjetskim zvijezdama koje su prošle iskustvo sa stalkerima, najviše pozornosti izazvala je drama američke pjevačice Billie Eilish (19). Nju su također uhodila dva različita muškarca, a obojica su bili mladići u dvadesetim godinama. I jedan i drugi dolazili su joj ispred kuće u Los Angelesu. Prvom, koji je sedam puta maskiran pomahnitalo bauljao ispred njezinih vrata, sud je odredio trogodišnju zabranu prilaska cijeloj obitelji Eilish. Drugi stalker je odmah uhićen, a optužen je za prijetnju i psihičko zlostavljanje mlade pjevačice. Naime, prema mišljenju suda radi se o ozbiljnoj prijetnji - uz to što je kampirao ispred njezine kuće, jednom prilikom je gledajući u nju oponašao rezanje vrata.

image

Billie Eilish

AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Novi dokumentarac otkriva mnoge detalje o tinejdžerskoj senzaciji, kao i vezu o kojoj nitko nije imao pojma

Linker
18. travanj 2024 23:10