U LOVU NA ZLOSTAVLJAČE

Norma Trkovnik: ‘Studentice Filozofskog fakulteta povjerile su mi svoje priče o seksualnom uznemiravanju‘

Studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta u Zagrebu za magazin Gloria otkriva kako su na nju utjecala traumatična svjedočanstva kolegica koje su skupile hrabrost i prijavile profesore za uznemiravanje

Otkako su se že­­ne, potaknute pričom srpske glumice Milene Radulović, napokon odvažile priznati kakvim su sve seksualnim zlostavljanjima izložene, pokazalo se da je najviše gnjusnih priča isplivalo na mjestima koja bi trebala biti ponos i progresivni zamašnjak društva - zagrebačkim akademijama i fakultetima.

Više od 60 studentica u proteklih je nekoliko tjedana prijavilo svoje bivše ili sadašnje profesore, a jedno od novih žarišta #MeeToo pokreta je zagrebački Filozofski fakultet. Tamo je zaprimljeno sedam prijava ve­­­zanih uz petero profesora, a svoje su priče studentice prvo povjerile pravobraniteljici FF-a Normi Trkovnik (25), koja je na četvrtoj godini studija lingvistike i bibliotekarstva.

Čitajte i: Hrvatska glumica o iskustvu seksualnog uznemiravanja na vlastitoj koži: ‘Naravno, nudio mi se‘

- Vjerujem da će ih biti i više, jer mnoge djevojke još skupljaju snagu za prijavu. Svega tu ima: od verbalnog zlostavljanja do neprimjerenih dodira i fizičkih nasrtaja. Nije me iznenadilo, no teško je slušati rečenice poput: Gurnuo me uza zid i stavio mi jezik u usta. Prošlog tjedna Filozofski je dobio novog v.d. dekana Miljenka Jurkovića i napokon je osnovano Povjerenstvo, čiji je cilj istražiti sve slučajeve seksualnog zlostavljanja na našem fakultetu. Ne smijem govoriti o tome je li među prijavljenima prof. Drago Roksandić, no osuđujem što mu je rektor Damir Boras dodijelio emerituru, premda je znao za jedan slučaj zlostavljanja. Na žalost, s bivšom Upravom Filozofskog nisam imala dobru suradnju.

image
Norma Trkovnik je na četvrtoj godini studija lingvistike i bibliotekarstva
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

Donedavni v.d. dekana Miljenko Šimpraga odbio je osnovati Povjerenstvo po uzoru na ono na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Umjesto toga je razgovarao s petoricom optuženih profesora, a oni su redom tvrdili da su nevini. Nakon toga je tražio da mu omogućim razgovor sa žrtvama. To sam - prema preporuci naših profesorica s Odsjeka za psihologiju, koje se godinama bave žrtvama seksualnog zlostavljanja, odbila - jer žrtve o svojoj traumi moraju razgovarati sa stručnom osobom - govori Norma Trkovnik.

Zasad je s Filozofskog privremeno udaljen samo jedan profesor i to zbog - nedoličnog ponašanja. Optužen je da je pozivao studentice na konzultacije subotom u 23 sata i vodio Zoom predavanje u alkoholiziranom stanju. Udaljio ga je pročelnik njegovog odsjeka, čija je zakonska dužnost osigurati neometano održavanje nastave.

Norma Trkovnik studentska je pravobraniteljica drugu godinu za redom, a aktivizmom se počela baviti prije četiri godine, kada je došlo do pokušaja spajanja FF-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, čemu se žestoko protivila. Postala je članica, a 2018. i predsjednica Studentskog zbora FF-a te redovito sudjelovala u brojnim prosvjedima, poput Noćnog marša za prava žena, Povorke ponosa, Sveučilište mora bolje... Na njima je često prati dečko Matej, koji podupire njezine feminističke stavove. A iako se uvijek brinu kad je u prvim redovima, podržavaju je i roditelji: otac Miroslav, liječnik, i majka Alma, službenica.

- Roditelji su me učili da je pravda dostupna i da se treba boriti za slabije, a empatičnost su mi usadili baka Asja i pokojni djed Fedor- kaže Norma.

O problemima Sveučilišta proteklih godinu dana progovara i u emisiji “Studentski grad” na Mreži TV, čija je voditeljica i urednica. San joj je, kaže, baviti se novinarstvom i pisati o aktivističkim temama.

image
Norma Trkovnik i dečko Matej na riječkom karnevalu
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Marijana Mikulić o silovanju kolegice: ‘Zašto ne izlazimo van s imenima? Zato što se bojimo‘

Zanimljivo je da je zbog ljubavi prema životinjama postala vegetarijanka - doma ima 14-godišnjeg mađarskog ovčara Bubija i akvarij pun gupi ribica. No, dok joj ljupke životinje izazivaju nježne osjećaje, u borbi sa zlostavljačima nema milosti. Pet godina je trenirala judo, a donedavno i grappling, sport sličan brazilskom jiu jitsuu. Ne boji se, kaže, prikrivenih prijetnji koje su joj donedavno stizale s fakulteta zbog njezinih medijskih istupa.

image
Norma je studentska pravobraniteljica drugu godinu za redom
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Uvjerena sam da svijet može ići na bolje i da se treba suprotstaviti autoritetima koji zloupotrebljavaju svoj položaj. Vrijeme je da društvo počne ozbiljno shvaćati priznanja žrtava, a ne da ih se ismijava i da prva reakcija na njihovo svjedočenje bude zašto je toliko čekala s prijavom, nego kako ćemo sankcionirati zlostavljača. Ljudi se pitaju “što ako ona laže”, a trebali bi se pitati “što ako on nastavi silovati” - uvjerena je Norma Trkovnik.

Čitajte i: Mučno iskustvo Marine Orsag: ‘Jedna od bivših djevojaka me dvije godine psihički i fizički zlostavljala‘

Linker
30. ožujak 2024 02:56