125 GODINA

Nova naslovnica američkog magazina Vogue podigla puno prašine

Nova naslovnica američkog izdanja magazina Vogue za mjesec ožujak itekako je izazvala reakcije - ali ne one koje je uredništvo priželjkivalo.

Nova naslovnica američkog izdanja magazina Vogue za mjesec ožujak itekako je izazvala reakcije - ali ne one koje je uredništvo priželjkivalo.

Povodom 125 godina američkog izdanja Vogue naslovnicu krase modeli Liu Wen, Ashley Graham, Kendall Jenner, Gigi Hadid, Imaan Hammam, Adwoa Aboah i Vittoria Ceretti. Radi se o odgovoru na trenutačno stanje u SAD-u: zabranu imigracije i podizanje zidova, ali i o slavljenju promjena u svijetu modelinga.

@voguemagazine

Fotografiju objavljuje A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham)

"Što bi se dogodilo kada bi društvo odbacilo definiciju ideala ljepote? Što je ljepota kada se ne vodimo nametnim standardima?" - pitanja su na koja Vogueova naslovnica daje odgovor, ili barem pokušava. Namjera je bila "prodrmati" scenu, slaviti "modernu američku ženu", ženu koja se ne uklapa u nametnute standarde ljepote i žene koje su sve do jedne različite.

- U vrijeme zabrana imigracije i građenja zidova, najveća imena iz svijeta modelinga poručuju da ne postoji samo jedan tip američke djevojke, niti je ikad postojao – napisala je Maya Singer u članku koji prati naslovnu priču, ali čitatelji "modne biblije" se nisu složili s tim i jasno poručili da fotografija sedam modela to nikako ne dočarava.

Sve one na naslovnici nose crne dolčevite i hlačice s printom: Liu Wen, Ashley Graham, Kendall Jenner, Gigi Hadid, Imaan Hammam, Adwoa Aboah i Vittoria Ceretti zajedno prikazuju, odnosno trebale bi prikazivati promjene u modnoj industriji. Iako je upravo moda ona koja je kroz povijest osnaživala nametnute ideale ljepote, sada se pridružuje pokretu i poručuje da su svi dobrodošli. Ali naslovnica Voguea upravo je suprotno od toga, primijetili su brojni na društvenim mrežama.

Sve osim Ashley Graham, najpopularnije plus-size manekenke kojoj je ovo prva naslovnica američkog Vogue, su vrlo mršave i visoke. Dodatan problem, koji su mnogi istaknuli, je i to što je ona jedina sva u crnom i njezina ruka, umjesto na drugom modelu, stoji na njezinim bedrima. Ta sitna razlika je posebno značajna jer ona jedina fizičkim izgledom odudara od modela u grupi - i to im čitatelji ne žele prešutjeti. Osim toga, uočena je i Photoshop pogreška: ruka Gigi Hadid neobično je dugačka - mnogi smatraju kako je "produžena" s namjerom da djelomično sakrije torzo Ashley Graham. Naposljetku, iako predstavlja modele različitog etniciteta - Liu Wen je prva Azijatkinja koja je fotografirana za naslovnicu Vogue - čitatelji nisu zadovoljni jer nema niti jedne tamnopute žene. Pročitajte neke od komentara s društvneih mreža!

Linker
26. travanj 2024 11:37