Sretno Kiara!

Obitelj malene Kiare broji sate do odlaska u Ameriku: Ona sa sobom nosi crtanke i bojice, a za Božić ima tek jednu želju

Sve je spremno za odlazak malene Kiare Goršić na liječenje u Ameriku. U ovom trenutku sedmogodišnja djevojčica s roditeljima Mateom Lambaša Goršić i Valentinom Goršić te mlađom sestricom samo čeka da se u ponedjeljak rano ujutro u Zagrebu ukrca u avion za San Francisco.

Ostalo je manje od dva dana do odlaska malene Kiare u Ameriku. Četveročlana obitelj u nedjelju poslijepodne iz Šibenika putuje za Zagreb, a potom dalje u San Francisco koji je plavokosoj curici oboljeloj od zloćudnog tumora na mozgu zadnja šansa za život.

- Svi smo nestrpljivi da krenemo, a od siline emocija se ne sjećamo što smo radili i gdje smo sve bili zadnjih dana - uzbuđeno su nam kazali Kiarini roditelji Matea i Valentino, koje smo uhvatili u posljednjim pripremama za odlazak u Ameriku. Posljednjih dana su, uz prikupljanje potrebne medicinske dokumentacije, morali organizirati i sve za višemjesečni boravak u Americi u koju, uz Kiaru, Mateu i Valentina, putuje i dvogodišnja Vita.

- Računamo da ćemo iz Hrvatske, odnosno iz našeg šibenskog doma, izbivati najmanje nekoliko mjeseci tako da smo imali pune ruke posla oko pakiranja kovčega - rekao nam je Valentino Goršić, koji nam je i otkrio što malena Kiara nosi sa sobom u Ameriku.

image

Kiara Goršić s ocem Valentinom, sestrom Vitom i mamom Mateom.

SASA BURIC/CROPIX

- Htjela je ponijeti sve svoje igračke, no objasnili smo joj da nemamo kamo sa svim tim. Na kraju smo joj spakirali samo crtanke i bojice, koje su joj najdraže, uz igračke na temu Harry Pottera. A njih ćemo joj darovati za Božić koji ćemo, eto, dočekati u Americi - ispričao nam je Kiarin tata, dodajući da njihovu djevojčicu u San Franciscu već čekaju nove igračke koje joj je skupila tamošnja hrvatska zajednica.

- Kontaktirali su nas brojni Hrvati iz San Francisca i ponudili svu moguću pomoć, na čemu smo im jako zahvalni. A za sve koji su donirali novac za liječenje naše Kiare u Americi, supruga i ja nemamo dovoljno riječi ljubavi - zahvalan je tata malene Šibenčanke, čija je borba za život podignula na noge cijelu Hrvatsku te su građani za Kiaru do sada prikupili 15 milijuna kuna.

Obitelj može računati i na 3 milijuna kuna od zaklade Mile Rončević, a taj im je novac dovoljan za jednogodišnje liječenje i boravak u Americi. Naime, Kiara će u Americi biti podvrgnuta eksperimentalnoj terapiji za liječenje takozvanog difuznog glioma moždanog debla od kojeg boluje.

- Taj se lijek pokazao dosta uspješnim s ovom vrstom raka tako da vjerujemo u njezino izlječenje - uvjerena je mama Matea. Obitelj će do dolaska u San Franciscu znati gdje će biti smještena idućih mjeseci, no to im je u ovom trenutku manje važno. Najbitnije im je da je njihova djevojčica dobila šansu za život na koju čeka od kraja srpnja, kad joj je dijagnosticiran rak. Magazin Gloria među prvima je pisao o agoniji kroz koju od tada prolaze Kiara i njezini najmiliji.

image

S Kiarom u Ameriku putuju mama, tata, ali mlađa seka.

SASA BURIC/CROPIX

Podsjetimo, s Kiarinim roditeljima pričali smo početkom studenog, nakon što je ona u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u dva mjeseca podvrgnuta brojnim zračenjima. Prije toga operacijom joj je odstranjen jedan mali dio tumora, no to sve skupa nije bilo dovoljno da Kiara pobijedi bolest koja je u njezinom slučaju i progresivna.

Novac za Kiaru počeo se skupljati u listopadu, a tom su se prigodom uključili ljudi iz svih dijelova Hrvatske koji nisu mogli zatvoriti oči pred patnjom ove obitelji.

Kiari roditelji sve nade polažu u liječnje u Americi, a kako su nam i prije već istaknuli - vjeru u njeno ozdravljenje ulijeva im i činjenica da je ona prije svega ovoga bila zdravo i snažno dijete. S godinu dana već je samostalno hodala, dok je s četiri istodobno pohađala plesnu školu i trenirala tenis. Do prošlog svibnja, kada su Kiari počeli problemi s glavoboljama i okom, što su neki od simptoma raka na mozgu, samo je jednom bila u liječnika i to zbog upale uha. Kiarina mama tada se s tugom prisjetila što su njih četvero prošli od 31. svibnja, kad su se Kiari pojavili prvi znakovi bolesti.

- Sve je krenulo s temperaturom da bi joj se dan kasnije prvi put blago spustio kapak na desnom oku. Od tog dana pa do 29. srpnja, kad joj je otkriven tumor, stalno smo obilazili razne liječnike jer joj je oko u međuvremenu počelo i suziti, a mučile su je i jake glavobolje. Rečeno nam je da Kiara ima konjuktivitis, dok smo glavobolje svi prepisivali obiteljskoj anamnezi te stresu zbog polaska u prvi razred. Da je u pitanju nešto ozbiljnije prva je posumnjala Kiarina teta koja je medicinska sestra. Njezine je nalaze odnijela jednoj doktorici u Općoj bolnici Šibenik koja nam je savjetovala da čim prije napravimo magnetsku rezonancu glave. Konačna dijagnoza bila nam je neopisivi šok - ispričala nam je Matea Goršić, koja i danas kao najtraumatičniji trenutak u životu pamti Kiarinu operaciju.

image

Iako joj je tek sedam godina, malena je nakon operacije i simptoma strabizma majku pitala je li joj još lijepa... Da ti srce pukne.

SASA BURIC/CROPIX

- Operacija je trajala šest sati, a ja sam je otpratila do sale jer sam joj prije toga morala oprati kosu. Tih petnaestak minuta u kupaonici mislila sam da će mi od brige i žalosti srce puknuti. Kiara je bila mirna i nije puno govorila. Samo mi je rekla da ne plačem jer će joj doktori sada izvaditi zločestu lopticu iz glave i više je neće boljeti. Kad nam je poslije operacije kirurg kazao da se sigurno radi o zloćudnom tumoru, imala sam osjećaj da me prekrila užasna tama. U nekoliko sekundi preplavili su me svi mogući osjećaji, od neopisive boli do ljutnje i gorčine - prisjetila se za nas Matea.

Ona i suprug od tog trenutka žive samo da spase kćerkicu.

U prikupljanju novaca za Kiarino liječenje u Americi posebno se angažirao njezin tata Valentino, čiji je potresan status o kćerinoj bolesti na noge podigao cijelu zemlju. Matea kaže kako je zahvaljujući mnogim dobrim ljudima Kiara za svoj sedmi rođendan 22. listopada imala najveći dječji party ikada organiziran u Šibeniku.

- Kiaru u našem gradu svi obožavaju jer je oduvijek mirna, pristojna i staložena. I svoju je bolest prihvatila zrelo. Nijednom nije radila probleme što mora ići u bolnicu, a za povratak kući imala je samo dvije želje: da joj kupimo kolica za lutku te nove bojanke i bojice jer obožava crtati - rekla nam je Matea, kojoj je u svemu ovome dodatno bilo teško gledati koliko je bolest ostavila traga na Kiaru. Zbog terapije kortikosteroidima u samo pet dana dobila je deset kilograma, a danas ima problema i sa strabizmom. Matea nam je kazala da njezina kći nakon svega nije sposobna ni pohađati nastavu, što im je svima žao, jer se silno radovala polasku u prvi razred.

- Strabizam je posljedica operacije. Prvih dana joj je desno oko toliko bježalo u stranu da se nije htjela gledati u ogledalo. Jako ju je to uznemirilo i jednom me prilikom pitala je li mi još uvijek lijepa. Nakon operacije imala je i blagu paralizu desne strane te je u međuvremenu sve naučila raditi lijevom rukom, čak i pisati - kroz suze nam je ispričala prije mjesec dana mama male Kiare. Ti najteži dani sada su iza njih. Kiara i njezini roditelji sada se mogu nadati njezinom ozdravljenju, što im svi od srca želimo.

Linker
25. travanj 2024 21:47