Getty Images for MTV
Osvježenje na glazbenoj sceni

Od beskućnice do svjetske zvijezde: Upoznajte Lizzo, novu zvijezdu glazbene scene koja repa i svira flautu

Probitak na svjetskoj glazbenoj sceni postaje sve teži i teži pa se glazbenici moraju svojski potruditi kako bi se istaknuli iz mase. Billie Eilish donijela je pravo osvježenje svojom slojevitošću, što u glazbenom izričaju, to i u pogledu vlastite persone koja se ne povinuje trenutačnim trendovima, što su glazbeni kritičari itekako prepoznali. Uz bok ovoj mladoj umjetnici stoji još jedna poznata pod pseudonimom Lizzo koja je svoj put 'od trnja do zvijezda' mukotrpno prošla, ne odustajući ni onda kada je bila posve na dnu. Ovo je njezina priča.

Probitak na svjetskoj glazbenoj sceni postaje sve teži i teži pa se glazbenici moraju svojski potruditi kako bi se istaknuli iz mase. Billie Eilish donijela je pravo osvježenje svojom slojevitošću, što u glazbenom izričaju, to i u pogledu vlastite persone koja se ne povinuje trenutačnim trendovima, što su glazbeni kritičari itekako prepoznali. Uz bok ovoj mladoj umjetnici stoji još jedna poznata pod pseudonimom Lizzo koja je svoj put 'od trnja do zvijezda' mukotrpno prošla, ne odustajući ni onda kada je bila posve na dnu. Ovo je njezina priča.

Lizzo, odnosno pravog imena Melissa Jefferson, nova karizmatična pop i r&b pjevačica, nominirana je za čak osam prestižnih nagrada Grammy i tako se 'ugurala' među vodeća imena i lijepo je iznenađenje na glazbenoj sceni uz 17-godišnju Billie Eilish. Dio posljednjeg desetljeća danas 31-godišnja Lizzo borila se s prepoznavanjem u svijetu glazbe, iako je već 2013. izdala svoj debitanski album "Lizzobangers". No, zadnjih par mjeseci svi su prepoznali da iza njezinih singlova "Juice", "Truth Hurts" i "Cuz I Love You" ipak stoji glazbenica koja se po mnogočemu razlikuje od mainstream ponude, a posebice miješanjem žanrova na toliko lagan način da se gotovo uopće niti ne primijeti kada slušate njezine pjesme.

Lizzo je odrasla u Detroitu u Michiganu i tamo je živjela prvih deset godina života. Tijekom tog perioda razvila je ljubav prema glazbi, a ona ju je pratila i na fakultetu u Houstonu, gdje je svirala u orkestru limene glazbe prije nego se odlučila na solo karijeru. Ono što mnogi možda ne znaju, Lizzo je glazbeno obrazovana i zna svirati flautu, no mnogi joj zamjeraju jer misle da glumi, što je njoj, naravno, potpuno besmisleno i smiješno.

"Evo jedan savjet za sve čudake koji misle da imam vremena izmišljati kako znam svirati flautu, iznajmiti je za turneju i praviti se da je sviram. Hej, ja sam full time umjetnica. Pročitajte moje stare intervjue i uživajte u performansu", poručila je Lizzo svima koji sumnjaju u nju.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - JUNE 23: Lizzo performs onstage at the 2019 BET Awards on June 23, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Getty Images

Iako u nominacije za Grammy ulaze samo nedavne pjesme, Lizzo je svoje mjesto pod suncem našla upravo zbog "Truth Hurts", dvije godine stare pjesme koju je uvrstila na "Cuz I Love You" album i koja se pojavila u Netflixovoj romantičnoj komediji "Something Great". Glumice Gina Rodriguez i DeWanda Wise plesale su na Lizzinu pjesmu u filmu koja je nakon toga "eksplodirala" na YouTubeu.

Lizzo je bez obzira na planetarni uspjeh vrlo skromna žena koja čvrsto stoji na zemlji jer zna kako je to biti na dnu. Naime, nakon smrti njezina oca Michaela koji je preminuo kada je još studirala, Lizzo je živjela u autu i pokušavala se probiti na glazbenoj sceni kao reperica. Zbog ovih teških trenutaka često misli na oca kada pjeva. "Bio bi jako ponosan na mene. Nisam tip osobe koja se razmeće, radim ovo zbog ljubavi prema glazbi. Želim napraviti svijet boljim mjestom", poručila je.

U tom svijetu koji još uvijek diskriminira ljude prema njihovom izgledu, Lizzo kroz svoje pjesme i nastupe potiče na promjenu i pozitivnom stavu prema samom sebi.

"Želim staviti žene koje izgledaju poput mene u mainstream, želim tu vidljivost i korektnost. Volim svoje tijelo. Iz kojeg god kuta ga snimate, uvijek je je**no lijepo", rekla je u intervjuu za Vogue 2017. "Vidljivost je važna jer ljudima daje do znanja da su te mogućnosti dostupne. Želim da djevojčice vide mene i moje plesače i kažu 'hej, i ja to mogu'", dodala je.

SANTA MONICA, CALIFORNIA - JUNE 15: Lizzo performs onstage during the 2019 MTV Movie and TV Awards at Barker Hangar on June 15, 2019 in Santa Monica, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images for MTV)
Getty Images for MTV

Godinu dana nakon izlaska njezinog prvog albuma, Lizzo je polučila uspjeh koji ju je obilježio. Naime, legendarni Prince pozvao ju je da gostuje na njegovom albumu "Plectrumelectrum" u pjesmi "BoyTrouble". "Suradnja s Princeom je bila nadrealna, osjećala sam se kao da sam u bajci. Nikada to neću zaboraviti", rekla je pjevačica koja je prije nominacija za Grammy ove godine osvojila BET nagradu za najbolju žensku hip-hopericu te MTV Video Music Awards nagradu za najboljeg novog umjetnika i umjetnika godine.

Kao što Lady Gaga svoje fanove zove "Malim Čudovištima", Justin Bieber ima "Belieberse, a Beyonce "Bey Košnicu", Lizzini obožavatelji su "Lizzbiansi". Ako vas taj naziv podsjeća na jedan pojam, to nije bez razloga. Lizzo strastveno podržava LGBTQ+ zajednicu. "Povorka ponosa nije samo pokret. To je način života. Kada vani vidim kako svi slave i vesele se, sretna sam jer to nisam vidjela kada sam bila mala. To je napredak. Svi bismo trebali biti ponosni", kazala je. Bez obzira na to što je heteroseksualka, Lizzo ne želi ograničavati svoju seksualnost. "Nepravedno je prema ljudskoj egzistenciji da ograničavamo spektar mogućnosti u pogledu seksualnosti. U budućnosti ćemo shvatiti da nas se trpalo u 'kutije' u kojima nismo mogli disati", poručila je Lizzo.

NEWARK, NEW JERSEY - AUGUST 26: Lizzo attends the 2019 MTV Video Music Awards at Prudential Center on August 26, 2019 in Newark, New Jersey. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images)
Getty Images

Osim pjevačkog talenta, Lizzo se okušala i u glumi i to u nedavnom filmskom hitu "Hustlers" u kojem je glumila s kolegicom repericom Cardi B, glumicama Jennifer Lopez i Juliom Stiles. Redateljica Lorene Scafaria u intervjuu za magazin Indiewire otkrila je zašto je u film željela ubaciti pjevačice i reperice, a ne klasične glumce. "Mislim da su glazbenici, pjevači i zabavljači s ritmom i tajmingom na 'ti' pa im gluma prirodno dolazi. Lizzo ima snažan karakter, baš kao i Cardi B, te sam oko njih željela stvoriti likove koji održavaju taj karakter, ali bez da se ijedna od njih previše ističe, već da sve djeluju kao jedno", rekla je Scafaria.

Trendovi u svijetu glazbe mijenjaju se velikom brzinom, a u ovom dobu postalo je dosta teško istaknuti se u masi glazbenika koji kao da svi rade isto. Zato ova svestrana umjetnica, baš kao i Billie Eilish, definitivno ima sve potrebno kako bi se još više istaknula u glazbenoj industriji i potrajala malo više od nekoliko godina. Pa, sretno Lizzo!

Linker
26. travanj 2024 11:07