velikan hrvatske medicine

Odlazak velikog onkologa: Primarijus Ćepulić prije svega dva mjeseca pričao nam je o temi kojoj je posvetio život

Onkolog Egidio Ćepulić bio je prvi predsjednik Hrvatske liječničke komore, osnivač Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate i pacijent koji je pobijedio spomenuti karcinom. U posljednjem intervjuu koji smo s njim imali, i dalje je gorljivo apelirao na Hrvate, govoreći o važnosti prevencije i ranog otkrivanja opake bolesti.

Prvi predsjednik Hrvatske liječničke komore, primarijus Egidio Ćepulić, preminuo je u utorak u Zagrebu u 75. godini života. Predsjednik HKL-a bio je u razdoblju između 1995. - 2003. godine. Lani ga je HKL odlikovao Poveljom za posebne zasluge.

Egidio Ćepulić rođen je 1946. godine u Zagrebu, gdje je 1970. diplomirao na Medicinskom fakultetu, a potom se nakon završene specijalizacije iz radioterapije i onkologije zaposlio u KBC-u Zagreb i kasnije u vlastitoj privatnoj poliklinici. Usavršavao se na prestižnim klinikama u Francuskoj i Engleskoj, objavio je brojne stručne članke iz područja ginekološke, dječje i urološke onkologije te je bio autor više poglavlja u knjigama iz područja onkologije.

image
Desetljećima je skupljao iskustvo, a imao je i ono iz prve ruke - kada je sam sebi 2007. godine dijagnosticirao karcinom.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Naš vrhunski onkolog govori nam kako je obolio od karcinoma i sam se izliječio

Bio je predsjednik Hrvatskog društva za radioterapiju i onkologiju te predsjednik zagrebačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, a bio je vrlo aktivan i u humanitarnim udrugama.

"Odlaskom Ćepulića hrvatska medicina izgubila je istinskog doajena onkološke struke, ali i velikog čovjeka, vizionara, koji je dao nemjerljiv doprinos liječničkom strukovnom organiziranju u samostalnoj Hrvatskoj", rekao je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Primarijusa Ćepulića rado će se sjećati i prof.dr. Damir Eljuga, poznati zagrebački onkolog i ginekolog. Dvojica doajena u borbi protiv onkoloških bolesti blisko su surađivala od sredine devedesetih godina i ta je suradnja izrodila brojne kampanje koje su mnogim pacijenticama i pacijentima spasile život.

image
Damir Eljuga i Egidio Ćepulić aktivno su surađivali u borbi protiv raka.





DAMJAN TADIC/CROPIX

"Egidio Ćepulić bio je sredinom devedesetih vanjski suradnik Klinike za tumore, gdje sam i ja tada radio. Kao vanjski član ginekološko-onkološkog konzilija zalagao se za pristup "glave skupa" i primjenu kemoradioterapije posebno kod pacijentica oboljelih od raka grlića maternice. Sudbina je htjela da umre u mjesecu borbe protiv te bolesti kojoj je svojim znanstvenim tekstovima i angažiranom praksom dao značajan obol. Posljednja kampanja na kojoj smo surađivali bila je "Sve za njega" prije dvije, tri godine. Kao predsjednik Hrvatskog društva pacijenata s rakom prostate primarijus Ćepulić se jako na njoj angažirao, a ja sam ga kao predsjednik Hrvatske lige protiv raka u tome svesrdno podupro. Besplatno je tada na trgu bana Jelačića testirano 360 muškaraca od kojih ih je 55 imalo povišen PSA, prostata specifičan antigen. Kako su s nama bili i urolozi, odmah su naručeni na pregled u Centar za prostatu na Rebru i kod trojice je otkriven karcinom prostate u početnoj fazi", istaknuo je u razgovoru za Gloriju doktor Eljuga.

image
Primarijus Ćepulić radio je do kraja svog života. Medicinu je diplomirao s 23 godine, a potom nastavio sa specijalizacijom i usavršavanjima u inozemstvu.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Čitajte i: Onkolog Egidio Ćepulić sam si je otkrio rak: 'Kolege su govorili da haluciniram i dali mi antibiotik'

Do svog samog kraja, primarijus Ćepulić aktivno je radio.

Prije pet godina osnovao je Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, a o toj temi rado je javno govorio, osvještavajući javnost o važnosti prevencije i brige za zdravlje. I sam je bolovao od raka prostate, sam ga je sebi i dijagnosticirao - pa je i iz liječničke i iz perspektive pacijenta znao o čemu govori i kako ljudima približiti i najstrašniju temu.

Ugodan i jasan sugovornik bio je i u studenog prošle godine, kada je u našem panelu Gloria Talks tijekom 'Movembera' govorio o raku prostate. Najvažnije je, govorio je tada ovaj ugledni liječnik, doći na vrijeme kod doktora. Obožava je primarijus Ćepulić svoj posao. Toliko da je, čak i kada je sam vodio bitku s karcinomom, svakog dana u 7 sati ujutro bio na zračenju, a već u 8 bi primio prvog pacijenta. Svojim važnim i posvećenim radom spasio je niz života.

Linker
30. ožujak 2024 04:34